Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pšenice
  • 21.05.2017. 12:00

Pratiti usjeve pšenice, prijete zaraze

Najjače zaraze gljivicama su u vrijeme cvatnje ako pada kiša. Narednih dana potrebno pratiti razvoj usjeva i provesti tretiranje u potrebnom trenutku.

Foto: Broin/pixabay.com
  • 2.091
  • 115
  • 0

Na području Virovitičko-podravske županije utvrđeno je da su neke sorte pšenice u fazi klasanja ili početka cvatnje. Bolesti klasa koje se javljaju uzrokuju gljivice iz roda Fusarium i Microdochium. Najjače zaraze gljivicama su u vrijeme cvatnje ako pada kiša. Narednih dana potrebno pratiti razvoj usjeva i provesti tretiranje u potrebnom trenutku.

Čete bolesti na listu koje se javljaju jesu Septoria, Puccinia, Blumeria i Rhynchosporium. Obavještavaju se poljoprivrednici da pregledaju usjeve i ovisno o razvojnoj fazi izvrše zaštitu zajedno protiv bolesti klasa jer ovo je najvažnija zaštita pšenice o kojoj ovisi prinos i kakvoća uroda, ističe stručnjak Ana-Marija Čajkulić iz Savjetodavne službe.

Preporuke za zaštitu pšenice

Fungicidi dozvoljeni za tu namjenu: Zamir, Topsin M 500 SC, Amistar Extra, Retengo, Opera Max, Artea Plus, Magnello, Pointer, Impact 25 EC, Caramba, Opus Team, Controlan, Falcon EC 460, Prosaro 250 EC, i drugi.

Također, za one koji nisu izvršili suzbijanje žitnog balca preporuka je izvršiti zaštitu. Odrasli oblik, vrlo malo zamijećeno i ličinka na pojedinim parcelama čini štetu izgrizanjem uskih pruga u lišću-vidljive bijele pruge, najviše štete čine listu zastavičaru važnom za nalijevanje zrna. Suzbijanje se vrši nekim od insekticida: Decide, Fastac 10 EC, Karate Zeon, Karis, Lambda 5 EC, Lamdex 5 EC, Proteus 110 OD, Biscaya, Poleci, Cythrin Max.

U skladu sa Zakonom o održivoj uporabi pesticida (NN 14/2014) i Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/12), uređaji za primjenu pesticida koje koriste profesionalni korisnici podliježu redovitim pregledima. Također redovito voditi evidenciju prskanja.

Foto: Broin/pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Pšenica PSS Zaštita Gljivice Bolest Žitni balac Preporuke


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.