Male životinje

Male životinje

Uzgoj malih životinja uobičajeno uključuje uzgoj kunića, golubova, peradi i ptica. Aktivnostima udruga malih životinja upravlja Hrvatski savez udruga uzgajatelja malih životinja iz Donjeg Miholjca.

Posebnu pozornost Hrvatski savez posvećuje unapređenju uzgoja i očuvanju Hrvatskih izvornih pasmina malih životinja, a rezultat toga je sve veća zastupljenost hrvatskih pasmina na Nacionalnim izložbama koje se organiziraju svake godine, kao i prikazivanje istih na najvećim Europskim izložbama.

Sekcije uzgoja malih životinja

Tijekom 25 godina Savezu su postupno pristupale pojedine udruge, tako da su danas u Savez uključene sve udruge i klubovi koji egzistiraju na području Republike Hrvatske.

Savez je organiziran u sekcije:

  • kunićarska sekcija
  • peradarska sekcija
  • golubarska sekcija
  • ptičarska sekcija

Izložbe malih životinja

Izložbe su prilika uzgajivačima da pred stručnim ocjenjivačima provjere kvalitetu i vrijednost svojih životinja. Za razvoj ove grane stočarstva zaslužni su pojedinci, koji su osim ljubavi prema životinjama, vještini uzgoja, ustrajnosti u higijeni, osigurali i izvore vlastite kvalitetne hrane uspješno održavaju uzgoj.

Iako se životinje najčešće uzgajaju u svrhu sportskih natjecanja i izlaganja čistih pasmina, zbog sve veće potražnje stanovništva za zečjim mesom, ova proizvodnja počinje predstavljati značajnu granu privrede.

Sama proizvodnja kunića za meso, ako se pravilno postavi i organizira, ne zahtijeva mnogo vremena i rada. Kunići će u relativno kratkom vremenu i uz manje troškove proizvesti veću količinu kvalitetnog mesa i krzna ili vune. Nažalost, uzgoj malih životinja u ovoj regiji i dalje se smatra hobističkom djelatnošću.

Male životinje u uzgoju puno daju, što znači da s malo ulaganja i ekonomski mogu uz ljubav svojih vlasnika biti značajan izvor prihoda. Stoga osim uzgoja velikih žvotinja i uzgoj malih životinja kao i njihovi uzgajatelji zaslužuju punu pažnju.

Male životinje @ KLUB

Mopsovo komično lice sa dubokim bor...

Psiholozi sa „Bat Spa“ univerziteta...