Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pšenice
  • 12.05.2017. 07:30

Uočena pojava bolesti kod pšenice

Obilaskom polja zasijanih pšenicom uočena je pojava smeđe pjegavosti i žuto smeđe pjegavosti lista te žute hrđe. Kako i kada provesti zaštitu?

Foto: zorandim/bigstockphoto.com
  • 2.432
  • 162
  • 0

Obilaskom polja zasijanih pšenicom uočena je pojava smeđe pjegavosti (Septoria tritici) i žuto smeđe pjegavosti lista (Pyrenophora tritici-repentis) što uvelike ovisi o sorti pšenice. Posljednjih dana na nekim je parcelama pšenoraži uočena i pojava žute hrđe (Puccinia striiformis).

S obzirom da pšenica ulazi u fazu klasanja, potrebno je u početku cvatnje obaviti preventivnu zaštitu protiv uzročnika bolesti vršnog lišća i klasja.

Za zaštitu pšenice od najvažnijih bolesti dostupan je veći broj fungicida kao što su Acanto Plus SC, Amistar 250 SC, Amistar Extra 280 EC, Amistar Opti, Duet Ultra, Magnello, Prosaro 250 EC, Yamato SE, Opera Max.

Pratiti pojavu ličinki leme

Na strnim žitaricama potrebno je pratiti pojavu ličinki crvenog žitnog balca - leme (Oulema melanopus), savjetuje Željkica Oštrkapa-Međurečan iz Savjetodavne službe. Ličinke leme se hrane izgrizanjem uskih pruga u lišću, a najveću štetu nanose oštećivanjem zastavice (prvi list ispod klasa).

Suzbijanje ličinki leme obavlja se kada je barem 10-15% ličinki izašlo iz jaja, a kritičan broj za tretiranje iznosi dvije ličinke leme po zastavici za očekivani prinos manji od 5 t/ha, odnosno 1-1,5 ličinki po zastavici za očekivani prinos 5-6 t/ha. Ako je očekivani prinos veći od 6 t/ha, kritično je već 0,5-1 ličinka po zastavici.

Preporuke za suzbijanje leme

Za suzbijanje leme mogu se koristiti insekticidi: Fastac 10 EC, Decis 2,5 EC, Decide, Karate Zeon, Lambda 5 EC, Lamdex 5 EC, Karis, Kaiso, Vantex, Proteus, Biscaya, Cythrin Max.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom, primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida.

Foto: zorandim/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Pšenica Zaštita Suzbijanje Smeđa pjegavost Žuta hrđa


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!