• Sjetva kukuruza
  • 22.05.2017. 10:30
  • Ličko-senjska

Sjetva je kukuruza, provedite zaštitu od korova

Nakon sadnje, a prije nicanja kukuruza mogu se primijeniti zemljišni herbicidi kako bi se omogućilo rast kukuruza bez prisutnosti korova. Neki od navedenih herbicida mogu se primijeniti i u ranoj fazi poslije nicanja kukuruza.

Foto: Marko Čupar
  • 2.536
  • 196
  • 0

U tijeku je sjetva kukuruza. Nakon sadnje, a prije nicanja kukuruza mogu se primijeniti zemljišni herbicidi kako bi se omogućilo rast kukuruza bez prisutnosti korova. Neki od navedenih herbicida mogu se primijeniti i u ranoj fazi poslije nicanja kukuruza.

Jednogodišnje uskolisne i neke širokolisne korove u fazi prije nicanja kukuruza suzbijaju herbicidi: Dual Gold 960 EC, Stomp 330 E, Dost 330 EC, Stomp Aqua CS, Pendus 330 EC, Pendigan 330 EC, Sharpen 330 EC, Wing P, Frontier X2.

Herbicidi koji suzbijaju širokolisne i uskolisne korove prije ili u ranoj fazi poslije nicanja su: Camix, Lumax, Primextra TZ gold 500 SC, Click 50 FL, Akris, Adengo SC, Merlin WG, Koban 600, Koban T.

Dozacija herbicida je različita ovisno o roku primjene

Jednogodišnje širokolisne korove nakon sjetve, prije nicanja i/ili u ranoj fazi poslije nicanja suzbijaju herbicidi: Harass 75 WG, Harmony SX, Linurex 50 SC, Racer 25 CS, Racer 25 EC, Callisto 480 SC, Mezmer, Pledge 50 WP, savjetuje stručnjak Martina Orešković iz Savjetodavne službe.

Dozacija herbicida koji se mogu koristiti u oba roka primjene (nakon sjetve, a prije nicanja te rana faza nakon nicanja kulture) je različita.

Da bi se herbicid aktivirao vrlo je važno da je tretirana površina vlažna!

Pripravke primijeniti prema uputama koja se dobiju prilikom kupnje sredstva za zaštitu bilja, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću. Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS).

Ne zaboravite na obavezu vođenja evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja te na obavezu pravilnog zbrinjavanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja (propisano Pravilnikom o uspostavi akcijskog plana za postizanje održive uporabe pesticida - NN br. 142/12 i Zakonom o održivoj uporabi pesticida - NN br. 14/14).

Foto: Marko Čupar


Izvori

Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba


Tagovi

Sjetva kukuruza PSS Korovi Herbicidi


Autorica

Karolina Rastija

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi