Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pšenoraži
  • 26.04.2018. 13:30

Žuta hrđa opet prijeti pšenoraži, smeđa pjegavost pšenici

Posljednjih nekoliko godina pojava žute hrđe javlja se prije na pšenoraži nego na pšenici, što je zabilježeno i ove godine.

Foto: Flickr/april werba
  • 1.003
  • 40
  • 0

Praćenjem bolesti na žitaricama primijećena je pojava žute hrđe (Puccinia striiformis) na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Posljednjih nekoliko godina pojava žute hrđe javlja se prije na pšenoraži nego na pšenici, što je zabilježeno i ove godine.

Prilikom vizualnog pregleda pšenoraži, u ovoj fazi razvoja, simptomi se trebaju tražiti na donjim listovima, iako se često mogu naći i na vršcima listova. Simptomi se uočavaju vrlo lako jer zaraženi listovi poprimaju žućkastu boju i na njima su jasno vidljivi žuti jastučići (uredosorusi hrđe), poredani u uzdužnom nizu. Za razvoj bolesti pogoduju temperature do 23 °C uz minimalno 3 sata vlaženja lista. Proizvođačima žitarica skrećemo pozornost na navedeno gljivično oboljenje te ih upućujemo na obavljanje pregleda usjeva pšenoraži i pšenice i po potrebi tretiranje fungicidima.

Protekle godine žuta hrđa je bila prisutna na pšenoraži, ali su je poljoprivrednici uočili kasno, što je rezultiralo značajnijim oštećenjem lisne mase te smanjenjem prinosa.

Osim pšenoraži potrebno je izvršiti i pregled pšenice na kojoj su uočeni simptomi smeđe pjegavosti lista (Septoria tritici), a na nekim sortama i simptomi pepelnice (Blumeria graminis). 

Na tržištu postoji velik broj fungicida koji imaju dozvolu za suzbijanje ovih bolesti. Za tretiranje žute hrđe i hrđe na pšenoraži i pšenici (većina suzbija i smeđu pjegavost lista na pšenici) mogu se koristiti: Priaxor EC, Tebucol, Tebu super 250 EW, Tebkin 250 EW, Tebusha 25% EW, Yamato, Retengo, Comrade, Cherokee, Azocip, Cyproxy, Riza, Ulysses.

Kod pšenice za suzbijanje hrđa i smeđe pjegavosti lista mogu se koristiti: Falcon EC 460, Folicur EW 250, Opus team, Pointer, Sphere 535 SC, Shavit 250 EC, Duett ultra i dr.

Autorica: Jadranka Berić, dipl.ing. zaštite bilja


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenorač Pšenica Žuta hrđa Pjegavost lista


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Istra i #zemljacrvenica