• Zaštita povrća
  • 30.06.2016. 10:30

Zaštitite povrće na otvorenom od plamenjače!

Savjetodavna služba donosi informacije o zaštiti povrća na otvorenom od plamenjače!

Foto: Bayer
  • 4.002
  • 363
  • 0

Toplo vrijeme i povremene padaline pogoduju razvoju plamenjače rajčice (Phytophthora infestans), plamenjače krastavaca (Pseudoperonospora cubensis) i plamenjače luka (Peronospora destructor). Zbog toga je potrebno poduzeti mjere zaštite, preventivno ili nakon pojave prvih simptoma bolesti.

Iz Savjetodavne službe preporučaju za zaštitu rajčice koristiti:

Plamenjača luka (Foto: Bayer)

Za zaštitu krastavaca:

Za zaštitu luka:

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema: Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN, savjetuje agronom Sanja Gregurić.

Podsjećaju se poljoprivrednici na zakonsku obavezu testiranja rada prskalica i atomizera. Sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 14/2014) i Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/12), uređaji za primjenu sredstava za zaštitu bilja koje koriste profesionalni korisnici podliježu redovitim tehničkim pregledima, a rok do kojeg moraju biti pregledani je 26.11.2016. godine.


Povezana biljna vrsta

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Zaštita povrća Plamenjača Rajčica Krastavci Luk


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

[Kviz] Sveznalica ili neznalica? #agroklub

Koliko znaš o Agroklubu? Odgovori na pitanja iz kviza i saznaj jesi sveznalica ili neznalica? Loading…  

Pročitaj cijelu bilješku