Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 15.03.2020. 07:30

Bolesti pšenice: Palež klasa ima tri uzročnika

Pšenica, kao i druge strne žitarice, može biti napadnuta vrstama roda Fusarium na različitim dijelovima biljke, ali najveće su štete onda kada do napada dođe upravo na klasu.

Foto: Depositphotos/serezniy
  • 2.710
  • 53
  • 0

Sorta pšenice koja pokazuje visoku tolerantnost na razarajuće bolesti koje smanjuju prinos i kvalitetu zrna i danas je velika želja mnogih oplemenjivača. Pšenica, kao i druge strne žitarice, može biti napadnuta vrstama roda Fusarium na različitim dijelovima biljke, ali najveće su štete onda kada do napada dođe upravo na klasu.

Pšenica najugroženija u vrijeme klasanja

Zaraženo sjeme pšenice može sadržavati mikotoksine (izrazito opasni za zdravlje ljudi i životinja ) koje gljivica sintetizira u nepovoljnim uvjetima. Ukoliko je tijekom faze cvatnje na površini tla ma biljnim ostacima prisutna velika količina konidija ili askospora postoji mogućnost pojave epidemije.

Mikotoksini u hrani za životinje - tihi ubojica farme i opasnost za zdravlje ljudi

Na infekciju vrstama roda Fusarium, pšenica je najosjetljivija u vrijeme klasanja. Kao glavni razlog tome navodi se povećana proizvodnja hranjivih tvari koje se nalaze u sastavu peludi i uvjetno potiču rast i razvoj gljivica. U periodu klasanja sporama je omogućen lakši pristup biljci zbog otvorenih cvjetova. Prema istraživanju stručnjaka Zavoda za zaštitu bilja u poljoprivredi i šumarstvu RH, na klasu pšenice možemo naći nekoliko uzročnika paleži klasa pšenice.

Na području Hrvatske najznačajniji su Fusarium graminearum, Fusarium poae i Microdochium nivale. S obzirom da su simptomi bolesti kod tih uzročnika identični, potrebno ih je identificirati uz pomoć mikroskopa. 

Tri uzročnika paleži

Fusarium graminearum smatra se najopasnijim i najčešćim uzročnikom jer može zaraziti dio klasa, ali i čitav klas. Zaraženi dijelovi postanu slamnato žuti (ili bijeli) i na njima se može uočiti ružičasta ili narančasta prevlaka (sporonosni organi). Nakon nekog vremena, na zaražene dijelove dolaze gljive čađavice i klasovi postanu crni. Kod jakog napada u mliječnoj zriobi uočljivi su bolesni bijeli klasovi pored zdravih zelenih. Smanjuje se prinos, kao i klijavost, jer napadnuti klasovi imaju manji broj zrna ili su napadnuta zrna štura. Velike količine kiše, visoka relativna vlažnost zraka do 85% i temperature oko 25°C u fazi cvatnje pogoduju zarazi ovo bolešću, ali i daljnjem razvoju iste. 

Microdochium nivale koji je uzročnik "snježne plijesni" može prouzročiti i simptome paleži klasa. Manje je agresivan od prethodnog uzročnika, a simptomi su uočljivi samo na klasu. Ovaj uzročnik ne stvara mikotoksine, no ukoliko u većoj mjeri ostane na ili u sjemenu može znatno smanjiti nicanje. 15-18°C u doba cvatnje idealne su temperature za Microdochium nivale. 

Snježna plijesan ugrožava žitarice

Treći uzročnik ne utječe toliko na gubitak uroda, klijanje i nicanje, već je važan zbog stvaranja mikotoskina. Riječ je o uzročniku Fusarium poae. Njegova pojava ne ovisi o količini kiše, pa ga možemo pronaći kada ostala dva uzročnika nisu prisutna. U njegovu suzbijanju koriste se izravne i neizravne mjere, tj. kemijske. Među neizravnim mjerama najznačajniji je plodored u kojem se pšenica ne bi trebala sijati iza kukuruza i bijelih žitarica. Ako to nije moguće, potrebno je unijeti žetvene ostatke duboko u tlo jer se na njima zadržavaju uzročnici.

Izabrati fungicide koji će utjecati na sve uzročnike

Najbolji izbor za sjetvu jest deklarirano sjeme kao i otporne sorte čija se cvatnja ne poklapa s letom spora. 

U prirodi postoji velika mogućnost za pojavu ovih bolesti jer izvor zaraze mogu biti i korovi poput mračnjaka, sirka, ambrozije i dr. Zbog toga je potrebno provoditi kemijsko suzbijanje od početka pa sve do pune cvatnje i sa svih strana. 

Kod odabira pripravaka važno je znati da će svaki registrirani pripravak biti djelotvoran ako smo se pridržavali plodoreda i ako su uvjeti za zarazu slabi. Kod povoljnih uvjeta za razvoj bolesti treba izabrati fungicide koji će utjecati na sve uzročnike.

Prema podacima istraživanja iz 2004., 2005. i 2006. godine (u slučaju da se vrše dva tretiranja u vlatanju i cvatnji) najbolji se rezultati postižu s nekim od sljedećih: tebukonazol, epoksikonazol, azoksistrobin. Od ostalih aktivnih tvari registrirane su: propikonazol u kombinaciji sa karbendazinom, flutriafol i kombinacija sa karbendazinom, flukinkonazol, bromkonazol, sprioksamin u kombinaciji sa tebukonazolom i triadimeolom

Kako bi dobro zaštitili usjeve, potrebno ih je pratiti od početka klasanja, paziti na plodored i odabrati odgovarajući fungicid.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Bolesti pšenice Fusarium Fungicidi Mikotoksini Fusarium graminearum Fusarium poae Microdochium nivale


Autorica

Matea Kopić

Više [+]

Matea je studentica diplomskog studija Ishrana bilja i tloznanstvo na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski poljoprivrednici danas su traktorima stigli u središte Đakova, ispred Župne crkve Svih Svetih, gotovo na samom korzu. #prosvjed
Uskoro više!
Foto: Željka Rački-Kristić