Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Tebukonazol

Sistemik širokog spektra. Djeluje kao inhibitor biosinteze sterola. Suzbija bolesti žitarica: Erysiphe graminis, Puccinia spp., Septoria spp., Rhynchosporium secalis, Pyrenophora teres te značajnije smanjuje napad Fusariuma na klasu. Dozvoljena dva tretiranja. Suzbija krastavost i pepelnicu jabuke te palež cvijeta koštićavih voćaka. Na uljanoj repici i suncokretu suzbija: Alternaria spp., Botrytis cinerea i Sclerotinia sclerotiorum. U kombinaciji s diklofluanidom suzbija: Botrytis cinerea, Plasmopara viticola i Uncinela necator. LD50 3300. S.O. = III. Karenca: 7 dana višnja, trešnja; 14 dana breskve, nektarine; 15 dana šljiva; 21dan lubenica,dinja, krastavac, paprika, rajčica; 28 dana jabuka; 42 dana žitarice i vinova loza; 56-uljana repica i suncokret. (Šljiva i trešnja tretirati samo u cvatnji. Vinova loza do 3 tretiranja.)

Tretiranje sjemena: Triazolni sistemik. Spektar suzbijanja bolesti analogan triadimenolu, ali je aktivniji. LD50 335. S.O. = III. K - OVNP.

Identifikacijske oznake (brojevi) CAS br. 107534-96-3 CIPAC br. 494 2008/125/EC

Kemijski naziv prema IUPAC-u (RS)-1-p-klorfenil-4,4-dimetil-3-(1H-1,2,4-triazol-1-ilmetil)-pentan-3-ol

Čistoća ≥ 905 g/kg

Stupanje na snagu 01.09.2009

Prestanak uvrštenja 31.08.2019

Posebne odredbe

DIO A
Dopušten za uporabu samo kao fungicid.
DIO B
Za provedbu jedinstvenih načela iz propisa o jedinstvenim načelima za ocjenjivanje i registraciju sredstava za zaštitu bilja moraju se uzeti u obzir zaključci izvješća o ponovnoj ocjeni za tebukonazol, a posebice dodaci I. i II., čiji je završni oblik donesen na Stalnom odboru za prehrambeni lanac i zdravlje životinja na dan 28. listopada 2008. godine.
U ovoj cjelokupnoj ocjeni potrebno je obratiti posebnu pozornost na:

  • sigurnost primjenitelja i radnika i osigurati da uvjeti uporabe propisuju primjenu odgovarajućih osobnih zaštitnih sredstava,
  • izloženost potrošača metabolitima tebukonazola (triazola) putem hrane,
  • zaštitu ptica i sisavaca koji se pretežno hrane sjemenkama (granivore) i zaštitu sisavaca biljojeda i osigurati da uvjeti za registraciju uključuju, prema potrebi, mjere za smanjenje rizika,
  • zaštitu vodenih organizama i osigurati da uvjeti za registraciju uključuju, prema potrebi, mjere za smanjenje rizika, kao npr. zaštitne zone.

Potrebno je zatražiti podnošenje dodatnih informacija koje potvrđuju procjenu rizika za ptice i sisavce. Mora se osigurati da podnositelji zahtjeva na čiji je zahtjev tebukonazol uvršten na Aneks I Direktive 91/414/EEC dostave takve studije Komisiji najkasnije do 31. kolovoza 2011. godine.*
Potrebno je osigurati da podnositelj zahtjeva Komisiji podnese dodatne studije koje upućuju na moguća svojstva tebukonazola koja uzrokuju poremećaje endokrinog sustava i to u roku od dvije godine nakon usvajanja OECD Smjernica za testiranje endokrinih poremećaja ili smjernice dogovorene u EU.