Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Epoksikonazol

Djeluje kao inhibitor biosinteze sterola. Zahvaljujući kombinacijama s djelotvornim tvarima iz drugih skupina (benzimidazoli) imaju vrlo širok spektar. Namijenjeni su za suzbijanje uzročnika bolesti na žitaricama: Blumeria graminis, Puccinia spp., Pyrenophora teres, Rhynchosporium secalis, Septoria spp.. Smanjuje zarazu klasa s Fusarium vrstama. LD50 3160. S.O. = III. K arenca: 42 dana žitarice i 35 dana šećerna repa.

Pripravak Form. Aktivne tvari Proizvodi/Distribuira
Opera SE SE Piraklostrobin + Epoksikonazol BASF /
BASF

Identifikacijske oznake (brojevi) CAS br. 135319-73-2 (prije106325-08-0) CIPAC br. 609 2008/107/EC

Kemijski naziv prema IUPAC-u (2RS, 3SR)-1-[3-(2-klorfenil)- 2,3-epoksi-2-(4-fl uorfenil) propil]-1H-1.2,4-triazol

Čistoća ≥ 920 g/kg

Stupanje na snagu 01.05.2009

Prestanak uvrštenja 30.04.2019

Posebne odredbe

DIO A
Dopušten za uporabu samo kao fungicid.
DIO B
Za provedbu jedinstvenih načela iz propisa o jedinstvenim načelima za ocjenjivanje i registraciju sredstava za zaštitu bilja moraju se uzeti u obzir zaključci izvješća o ponovnoj ocjeni za epoksikonazol, a posebice dodaci I. i II., čiji je završni oblik donesen na Stalnom odboru za prehrambeni lanac i zdravlje životinja na dan 11. srpnja 2008. godine. U ovoj cjelokupnoj ocjeni potrebno je obratiti posebnu pozornost na:

  • sigurnost primjenitelja i osigurati da uvjeti uporabe propisuju primjenu odgovarajućih osobnih zaštitnih sredstava, prema potrebi,
  • izloženost potrošača metabolitima epoksikonazola (triazola) putem hrane,
  • mogućnost prijenosa aktivne tvari na duge razdaljine zrakom,
  • rizik za vodene organizme, ptice i sisavce.

Uvjeti za registraciju trebaju uključivati, prema potrebi, mjere za smanjenje rizika. Potrebno je osigurati da podnositelj zahtjeva Komisiji podnese dodatne studije koje upućuju na moguća svojstva epoksikonazola koja uzrokuju poremećaje endokrinog sustava i to u roku od dvije godine nakon usvajanja OECD Smjernica za testiranje endokrinih poremećaja ili smjernice dogovorene u EU. Potrebno je osigurati da podnositelj zahtjeva do 30. lipnja 2009. godine dostavi Komisiji program sustavnog praćenja (monitoringa) za procjenu prijenosa epoksikonazola na duge razdaljine u atmosferi i s time pvezanog rizika za okoliš. Rezultati ovog praćenja trebaju se podnijeti kao izvještaj o praćenju Komisiji najkasnije do 31. prosinca 2011. godine. Mora se osigurati da podnositelj zahtjeva dostavi informacije o ostacima metabolita epoksikonazola u primarnim kulturama, kulturama u plodoredu i proizvodima životinjskog podrijetla i informacije koje upućuju na dugotrajni rizik za ptice i sisavce biljojede najkasnije u roku od dvije godine od stupanja na snagu ove Direktive*.