Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda 2022
  • 30.12.2022. 12:00

Ispraćamo iznimno tešku godinu, 2022. doviđenja i ne ponovila se

Pobrojali smo najznačajnija događanja u poljoprivredi u godini na odlasku. Kako ju vi ocjenjujete?

Foto: Depositphotos/ Irrmago
  • 637
  • 69
  • 1

Ako je nečega u godini na odlasku bilo - bilo je šokova, skokova i hladnih tuševa. Kaotična i nepredvidiva.

Ušli smo u nju još umorni od pandemije i mjera koje su ozbiljno poremetile tržišta, ali i donekle optimistični jer se činilo da se sve polako vraća u normalu. Čak je u ovoj godini datumom sreće nazvan 22.2.2022., a svega dva dana poslije cijelom se svijetu dogodio - Putin. Agresija na Ukrajinu u trenutku je, kao kulu od karata, rušila sve što se pokušalo sanirati nagriženo Covid-om. Ionako visoke cijene goriva, dodatno su skočile, drastičan skok cijene plina doveo je do toga da su brojne europske tvornice zaustavile proizvodnju gnojiva. Među njima i naša Petrokemija koja je u nezavidnom položaju. 

Skočile su cijene žitarica pa time i stočne hrane, koja je dodatno urušila ionako krhak stočarski sektor. Ratari su se ponadali da će im viša cijena žitarica i uljarica nadoknaditi uloženi skup repromaterijal, a onda ih je nakon žetve dočekao hladan tuš

Cijene hrane doslovno su se udvostručile. Sjećate se, krenula je prvo pomama za suncokretovim uljem (kupovalo ga se kao toaletni papir 2020.) pa se prelijevala i na druge namirnice. Zabilježena je, a i još je na snazi intervencija Vlade u cijenama osnovnih 9 namirnica. Fiksirana je i cijena goriva, među njima i plavog dizela koji je u jednom trenutku gotovo dosegao 10 kuna za litru, da bi jesenska sjetva protekla uz njegovu nestašicu i cijenu od 8,49 kn/l. Goriva čije ukidanje zaziva dio poljoprivrednika. 

Sve je pratila suša, a sjever Hrvatske u više navrata poharalo olujno nevrijeme s tučom koje je ponovno u fokus javnosti vratilo pitanje protugradne obrane

Izglasan je ove godine i 20 puta mijenjani Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a zasigurno najbolji opis kako (ne)ide dodjela zemljišta je slučaj Općine Čađavica. "Čađavice" danas imamo diljem zemlje, a rješenje koje bi zadovoljilo sve se ne nazire.  

Godina je to i u kojoj se uz ptičju gripu pojavila i pomalo zaboravljena zoonoza bedrenica, a salmonela na rub egzistencije dovela brojne domaće proizvođače jaja. U nimalo ugodnoj situaciji zbog cijene grijanja našli su se i uzgajivači brojlera

Štete i gubitke brojao je svaki dio agrara, što zbog visokih cijena inputa, što zbog suše i drugih vremenskih neprilika. I ove smo godine imali pomor pčela, iako su za razliku od lani, pčelari imali meda, čak i bagremovog. 

Obilježilo ju je i brisanje parcela iz ARKOD-a, što slijedi i iduće godine ne riješi li se papirologija. 

Usvojen je i Strateški plan ZPP-a koji svoju primjenu počinje s 1. siječnja 2023., a gdje više, vezano uz potpore, nećemo imati 'mjere' već 'intervencije'. 

Ne treba zaboraviti ni borbu stočara s vukovima što je eskaliralo u pitanje kojim se bavi i Europski parlament. Zasad bez rješenja na vidiku. U međuvremenu smo opet imali nemilu scenu vuka obješenog na prometni znak.

Protiv bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića podignuta je optužnica. Bila je to godina u kojoj se svako malo s novim slučajevima koje istražuju javljao Ured europskog javnog tužitelja (EPPO). 

Godina i kad je inflacija rušila rekorde, a završIla i s raskolom u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. 

Nismo se puno pomakli u 2022. godini kada je razvoj društva u pitanju, niti u temama revitalizacije ruralnog prostora. Ukazivali smo i ukazujemo na probleme, među njima i ruševne objekte u selima koji su problem i opasnost koju se ne smije gurati pod tepih. Tema kojom i završavamo ovu 2022. i za koju se mora naći rješenje. 

Nismo očistili teme prošlosti, ali smo barem malo dotakli one iz budućnosti - AgroRocks je u listopadu aktualizirao prilike koje donosi digitalizacija. Od ljepših tema, ne smijemo zaboraviti ni otvaranje Pelješkog mosta.

Godina koju ispraćamo donijela je poteškoće koje ni najveći pesimisti nisu predviđali.

U nadi da će iduća biti u znaku kraja rata, prestanku stradanja i stabilizacije tržišta, pa i konačne obnove Banije stradale u potresu, želimo svima bolju, zdraviju, sretniju, plodniju i mirniju 2023. 

A tebi 2022. doviđenja i ne ponovila se. 


Tagovi

Godina 2022 Agroklub ZPP Rat Cijene gnojiva Cijene goriva


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P