Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov brojlera
  • 07.10.2022. 15:35
  • Osječko-baranjska, Široko Polje

Krah tova peradi zbog energenata: Cijena plina po turnusu s 30 skočila na 300 tisuća kuna!

Žalosno je da sa 100.000 peradi po turnusu što je 600.000 godišnje, ne mogu privređivati. To vam dođe da svaka druga, treća osoba koja pojede pile - pojede moje, a mi radimo za struju i plin, ogorčen je Igor Tokić.

Foto: D. Rukovanjski/Depositphotos/
  • 1.780
  • 288
  • 0

Da je stanje u peradarstvu neodrživo, kaže nam i Igor Tokić čija je obiteljska farma u Širokom Polju kod Đakova sa čak 100.000 brojlera u turnusu najveći kooperant Vindije.

"Trenutno smo u goroj situaciji od mljekarstva i svinjogojstva jer za razliku od njih mi moramo grijati farme, a nikoga za nas nije briga", ogorčen je konkretno opisujući koliki utjecaj cijena energenata ima na poslovanje. Naime, dok je nekoć cijena struje bila 10 do 12 tisuća kuna, danas je 35.000, a trošak plina je s 20-30 tisuća skočio na iznos i do 300.000 kuna po turnusu! 

Nedavno je platio 242.000 kuna za plin plus 35.000 kuna za struju što je gotovo 280.000 kuna. Plaćeno je od zarade koja je 300.000 kuna, a oduzme li se ovom iznosu i 25.000 kuna potrebnih za lijekove, u startu je u minusu 5.000 kuna. 

Godišnja proizvodnja 600.000 pilića 

"A gdje je hrana, plaće, komunalije, knjigovodstveni servis...?", ukazuje na nimalo jednostavnu situaciju u kojoj se našao s drugim kolegama koji se bave tovom brojlera. 

Žalosno je, kaže, da on sa 100.000 pilića po turnusu što je 600.000 godišnje, ne može privređivati. 

"To vam dođe da svaka druga, treća osoba koja pojede pile - pojede moje, a mi radimo za struju i plin", revoltiran je poznati proizvođač koji jednostavno razmišlja odustati od zimskh turnusa jer bi ta proizvodnja značila platiti 100.000 eura samo plina. 

Ogorčen je i jer se ovaj sektor sustavno zanemaruje. Natječaji koji se objavljuju su im nedostižni jer prednost imaju mljekarski i svinjogojski sektor. 

"Dakle, imam 100.000 brojlera u turnusu. To vam je kao da imam 250 uvjetnih grla, 250 krava. Zamislite vi sad koliko je to izmeta, a ne mogu proći na nitratnoj direktivi, ma na ničemu", upozorava dodajući da je četiri puta išao na natječaje, ali je bio ili prevelik jer se u jednom favoriziralo male ili premali jer su sredstva bila za velike. 

Peradari na mukama: Ili državi nije stalo do nas ili je nekome u interesu da se farme zatvore

"Pucamo po šavovima", kaže dodajući da je kada su u pitanju izvanredna sredstva potpore, proteklih dana prvi put od 2008. godine dobIo neku pomoć. Ukupno 70.000 kuna i to vjeruje zato što ima svojih 13 hektara zemlje koju obrađuje. Mnogi drugi uzgajivači peradi ostali su bez potpore. 

Godinama na margini 

"Vode me kao da imam 250 krava, a državne zemlje nemam ni za posaditi glavicu luka", slikovito opisuje. On i supruga, dodaje, osam godina nisu bili na godišnjem, a posao na farmi koja ima četiri velika tovilišta većinom obavljaju sin i on. Farma je duga 100 metara pa kaže to je kao da grije cijelo nogometno igralište. 

Tov pilića je na margini godinama. Nikada, priča, nisu bili pozvani na razgovor u resorno ministarstvo, svrstava ih se u sektor stočarstva gdje na natječajima ne mogu konkurirati uzgajivačima primjerice goveda i svinja, a struja i plin su luksuz koji si malo tko od njih može priuštiti. 


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Igor Tokić Tov brojlera Peradarstvo Cijena energenata Neodrživo stanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).