Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj brojlera
  • 25.03.2019. 10:30
  • Osječko-baranjska, Široko Polje

Igor Tokić: Uzgajivači peradi kao da su zaboravljeni od svih

Ako smatramo peradarstvo stočarstvom, zašto i uzgajivači peradi ne bi mogli računati na neke osnovne pomoći kakve imaju i druge stočarske proizvodnje?, pita Igor Tokić.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.218
  • 79
  • 0

"Hrvatski peradari kao da su zaboravljeni od svih", kaže nam Igor Tokić. Ispada, tvrdi, da o njima nitko ne vodi brigu, a i u Europskoj uniji kao da nema traga ovoj grani stočarstva.

"Posebice je teško poljoprivrednicima koji se bave tovom pilića, ili kako volimo reći brojlera. Nema nikakvih poticaja za tu proizvodnju, a zanimljivo je da poput drugih stočara teško možemo proći i za potrebe svoje proizvodnje na zakup državne zemlje", kaže vlasnik tovilišta pilića u Širokom Polju nedaleko Osijeka. Vrlo teško, dodaje, prolaze i na natječjima za mjere Programa ruralnog razvoja.

"Čak ni za nitratnu direktivu nismo uspjeli proći iako mi i te kako imamo potrebu za strojevima i opremom. Svakih 37 dana obavljamo izgnojavanje iz objekta i negdje gnoj moramo odložiti te ga dva puta godišnje odvesti s određene lokacije gdje ga držimo", ističe Igor Tokić. 

Četiri tovilišta ukupnog kapaciteta 100.000 brojlera

K tome, naglašava, poznata je i kvaliteta gnoja kokoši. "Samim tim, čudi podatak da ne ulazimo u mjere zbrinjavanja takvog otpada", kaže Igor Tokić uzgajivač brojlera iz Širokog Polja kod Osijeka, koji nam se požalio kako je probao prijaviti se na razne brojne natječaje iz Programa ruralnog razvoja i ni na jednom nije prošao. Slično su, tvrdi, prošli i drugi peradari.

"Znam za jedan slučaj da je prošao uzgajivač negdje na sjeveru Hrvatske, a mi ostali smo ostali - da tako kažemo, kratkih rukava", ističe naš domačin pokazujući nam farmu.

Igor Tokić posjeduje četiri velika tovilišta

Igor Tokić posjeduje četiri velika tovilišta ukupnog kapaciteta 100 tisuća brojlera koje tovi u kooperantskom odnosu s varaždinskom Koka d.d. Od njih uzima i hranu i tehnologiju, kao i tovni materijal, jednodnevne piliće, a vraća nakon 37 dana tova utovljene piliće. Drži Cobb i Ross hibride, a na farmi je kompletna oprema tvrtke Big Dutchmann.

Linije ROSS i COBB potječu iz najpoznatijih genetskih kuća na svijetu. Karakterizira ih velik prirast mesa uz malu potrošnju hrane, kratko razdoblje tova i ujednačen rast. U tovu se postiže izuzetna kvaliteta i struktura mesa, visoki udio proteina te optimalna količina masnoće.

Kako nam objašnjava, vrsta brojlera Ross-308 je jaka, brzo raste, učinkovito koristi hranu, ima dobar prinos mesa. Zadovoljava potrebe kupaca koji zahtijevaju dosljednost performanse i svestranost, da bi ispunili očekivanja krajnjih potrošača finalnih proizvoda. Zbog izuzetno visokog prinosa mesa, atraktivnih oblika i kulinarskih svojstava spada među najtraženije pasmine na domaćem i inozemnom tržištu.

Siguran plasman i tržište

Valja imati na umu da je Hrvatska u proizvodnji mesa pilića u situaciji da ima dovoljno za svoje potrebe. U malo kojoj stočarskoj proizvodnji danas imamo samodostatnost kao u peradarstvu. Siguran je plasman i tržište, no unatoč tome, pita se Igor: "ako smatramo peradarstvo stočarstvom, zašto ne bi i ti OPG-ovi mogli računati na neke osnovne pomoći kakve imaju i druge stočarske proizvodnje?".

Inače, brojleri Ross i Cobb su dobri i zato što se spolna pripadnost pilića može utvrditi već u jednodnevno doba, a mogući su tovovi u raznim pravcima, u odnosu na zahtjev tržišta. Kod Tokića je tov od 37 dana, a moguće od 35 do 70 dana ovisno tovi li se za piliće namjenjene roštilju, a oni su težine od 1,5 do 1,7 kilograma po kilogramu. Ako se radi o dužem tovu, ističu stručnjaci da se uz manju količinu hrane može toviti do 70 dana i da postižu težine i preko tri i pol kilograma.

Ministarstvo poljoprivrede: Peradari nisu zaboravljeni!


Fotoprilog


Tagovi

Igor Tokić Uzgoj peradi Brojleri Ross Cobb


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.