Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pelješki most
  • 26.07.2022. 13:20
  • Dubrovačko-neretvanska, Pelješac

Dobrodošli na Pelješac: Nema više izolacije, čekanja i dodatnih troškova za proizvođače

Koliko im spajanje s kopnenim dijelom zemlje znači, opisali su nam iz Poljoprivredne zadruge Putniković te Vinarije Pelješki vinogradar i Terra Madre.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
  • 334
  • 124
  • 0

Od osjećaja izolacije, dolazimo u sasvim drugu situaciju. U psihi svakog Pelješanina ovo je vrhunac raspoloženja, pozitivan korak u svakom smislu, opisuje konačno spajanje Pelješca s ostatkom Lijepe naše, Jozo Rabušić, upravitelj Poljoprivredne zadruge Putniković. 

Dosadašnji svaki transport njihovih proizvoda bio je znatno skuplji, zahtijevao dodatnu papirologiju zbog čekanja na granici BiH, carinu...

"Sad smo znatno bliže kontinentalnom dijelu i sve će biti lakše", zadovoljan je upravitelj PZ-a čiji počeci zadrugarstva sežu u daleku 1911. godinu kada se osniva zadruga kao blagajna uzajamne pomoći. Kako smo već pisali, djelovala je do pred početak Drugog svjetskog rata, a već 1946. godine osniva se i registrira Poljoprivredna zadruga Putniković koja bez prekida djeluje do danas. 

Zaustavljanje odlaska mladih generacija 

Pelješac je, kaže nam, većinom vinogradarski i maslinarski kraj koji je i dosad privlačio brojne goste, a kvalitetom vina i maslinova ulja poznat po cijelom svijetu. Ova je Zadruga otvorila i Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva, a spajanje s ostatkom Hrvatske, naglašava naš sugovornik, ima još jednu iznimno bitnu posljedicu. 

"Otvorenje mosta olakšat će odluku mladim generacijama da ostanu živjeti u ovim inače pasivnim krajevima", govori ponosno. 

Dovoljno je reći; Pelješki Most, konačno zajedno :D

Objavljuje Poljoprivredna Zadruga PutnikovicPonedjeljak, 25. srpnja 2022.

Uzbuđenje ne krije ni Anto Palihnić čija obiteljska vinarija "Pelješki vinogradar" djeluje 30 godina, a izvozi od Češke, Njemačke pa sve do Kine. Obitelj je to koja je okupila čak 165 kooperanata s područja Pelješke župe i Kune Pelješke i udruženim snagama prosječno godišnje proizvedu oko milijun litara kvalitetnog i vrhunskog vina. 

"Što znači otvorenje? Bolja povezanost sa cijelim svijetom! Nema čekanja na carinu, dva pa i pet sati stajanja u Neumu. Veliki je to pomak", zadovoljan je poznati vinar otkrivajući nam da su znali vino slati i putem trajekta Trpanj-Ploče, no i to je usporeniji način protoka roba. 

Olakšat će to svima poslovanje, vjeruje, a sigurno je da mogu očekivati i više turista kojih i dosad, unatoč preprekama, nije nedostajalo na ovom poluotoku. 

Ništa manje ponosni i sretni nisu ni u okolici. Kako nam kaže Vedrana Martinović Trutina iz Vinarije Terra madre, za sam Pelješac i Komarnu je bez dileme današnji dan jedan od najznačajnijih događanja ne samo u infrastrukturnom dijelu, obzirom da sama građevina spada u sam svjetski vrh, već i u gospodarskom smislu. 

I turiste je mučilo dugo čekanje na granici 

"Što se tiče proizvodnog dijela najviše će dobiti svakako cijeli pelješki kraj kao i otok Korčula jer će im sve odsad biti dostupnije. Dok za Komarnu, kao najmlađe vinogorje u Hrvatskoj očekujemo procvat vinskog turizma", napominje otkrivajući da su konkretno kroz njihovu vinariju prodefilirale mnoge agencije iz područja Dubrovnika gdje je dugotrajno čekanje na granici u većini slučajeva predstavljalo ogromnu prepreku dolasku većeg broja gostiju.

Najmlađe hrvatsko vinogorje Komarna (Foto: Terra Madre) 

Ovime, dodaje, sama Dubrovačko-neretvanska županija dobiva više na značaju jer se turistička ponuda od Baćina, preko doline Neretve, Komarne i sve do Dubrovnika i okolice objedinuje u jedinstvenu ponudu u kojoj će svaki gost pronaći nešto za sebe.

"Naša vinarija zaprima sve više upita i rezervacija za turističke grupe i prije samog puštanja u promet, tako da smo presretni da je došao dan otvorenja tog strateški važnog mosta za stanovnike juga koji su dosad bili nepravedno zapostavljeni", zaključuje naša sugovornica. 

A sad - svi put juga i redom: Plavac mali, Dingač, Postup...


Tagovi

Pelješki most Otvorenje PZ Putniković Anto Palihnić Vinarija Pelješki vinogradar


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]