Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup pšenice
  • 29.06.2022. 17:45

Hladan tuš za ratare - cijena pšenice 2,1 kunu za kilogram?

Objavljena je kotacija kupovnih cijena za pšenicu, ječam i uljanu repicu.

Foto: Martina Popić
  • 18.180
  • 1.779
  • 0

Neće se više sijati pšenicu i gotovo! Po toj cijeni se ne isplati, prve su reakcije ratara na danas objavljenu kotaciju kupovnih cijena Žito Grupe.

Naime, prema onome što stoji u cjeniku, glavna krušarica otkupljivat će se po cijeni od 2 kune za četvrtu klasu do 2,2 kn/kg za premium. Dakle, kažu ratari, u prosjeku 2,1 kunu, ako ne padne dodatno jer "kojekakvi troškovi" i eto nas na 1,7 kn/kg. 

Kako objašnjavaju iz Žito d.o.o., uz ispunjen uvjet hektolitarske mase, cijena se obračunava ovisno o postotku proteina. Sva pšenica hektolitarske mase ispod 74 kg/hl smatra se IV. klasom.

Ukoliko hektolitarska masa ne zadovoljava najnižu vrijednost klase kojoj pripada protein, cijena se umanjuje za 0,02 kn/kg za svaki umanjeni 1 kg/hl. 

Također, u svrhu određivanja i razvrstavanja Premium, I i II klase, za pšenicu iznad 13,00% proteina otkupljivač zadržava pravo analize dodatnih parametara kvalitete o svom trošku. 

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Prema objavljenom na 29. lipnja, ječam će se otkupljivati po cijeni od 1,90 kn/kg, uljana repica za 4,70 kn/kg dok suncokret, soju i kukuruz dogovaraju na upit. 

Podsjećamo, Hrvatska u žetvi 2022. očekuje oko milijun tona pšenice, a naše su potrebe između 400.000 i 450.000 tona. Pod pšenicom je 160.000 hektara, a ozimog ječma je 56.000 hektara što je za preko 23.000 hektara više nego protekle godine. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Otkupna cijena Kotacija cijena Žito grupa


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled u budućnost 💚