Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 28.06.2022. 14:45
  • Osječko-baranjska, Osijek

Žetva 2022 dobar primjer pšenične godine, a kada će se znati otkupna cijena?

U Hrvatskoj je pod pšenicom 160.000 hektara, dok je ozimog ječma 56.000 hektara što je za preko 23.000 više nego u žetvi 2021.godine, istaknuo je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede na konferenciji o žetvi 2022.

Foto: Martina Popić
  • 9.304
  • 751
  • 0

Dok je pod pšenicom 160.000 hektara, ozimog ječma je 56.000 hektara što je za preko 23.000 hektara više nego protekle godine u Hrvatskoj. Rekao je to govoreći o žetvi 2022. kao i stanju usjeva državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u Osijeku. 

Dodao je kako će se sušno razdoblje ovoga proljeća odraziti na ukupan prinos kako pšenice, tako i ječma te drugih ozimina.

Kod ječma, kaže, bilježimo prinose koji su realizirani na više od 60 posto površine, a iznos od 5 do 7,5 tona po hektaru. I kod žetve pšenice će se umanjiti prinos 10 do 20 posto. S druge strane povećane su površine pod ove dvije kulture što će rezultirati ukupnim prinosom.

"Možemo očekivati oko milijun tona pšenice, a naše su potrebe između 400.000 i 450.000 tona. Tako da ćemo imati i količine za izvoz. Tu Ministarstvo vidi i priliku u zadržavanju ovih količina", napomenuo je nastavljajući kako su išli s interventnom mjerom odnosno natječajem za skladišne kapacitete u vrijednosti 250 milijuna kuna za podmjeru 4.1. koja je u tijeku.

Pada cijena uree

Projekt dodatnih skladišnih kapaciteta, kako je rekao, planiraju realizirati za godinu i pol dana kako bi u što većoj količina sirovina ostala u Hrvatskoj te se preradila u finalni proizvod odnosno onaj s dodanom vrijednošću. 

"Ovu sjetvu obilježila je i visoka cijena inputa u poljoprivrednoj proizvodnji. Mineralna gnojiva su enormno rasla kao posljedica inflacije i agresije Rusije na Ukrajinu što je dovelo do poskupljenja osnovnih energeneta, a to se odnosi na plin", dodao je Majdak govoreći kako je posljednjih tjedana nešto niža cijena uree te se vraća na onu iz siječnja ove godine što je ohrabrujuće.

Konferencija je održana u Županijskoj komori Osijek (Foto: I. Barišić)

Ohrabruju, naglasio je, i informacije iz Petrokemije s kojom su u stalnoj komunikaciji, našom jedinom tvornicom za proizvodnju gnojiva. Oni kampanju najavljuju u kolovozu s kojom će zadovoljiti potrebe za jesensku sjetvu.

"Ministarstvo je interveniralo kako bi ove velike udare na džep poljoprivrednika ublažilo te smo mjerom za nabavu mineralnih gnojiva u iznosu od 200 milijuna kuna osigurali potpore za male i srednje poljoprivredne proizvođače do 20 hektara. Većina novca je bila usmjerena prema njima kako bi oni u što manjoj mjeri pretrpjeli ove cjenovne udare", objasnio je državni tajnik ističući kako će to činiti i dalje. 

Stanje kukuruza, naglasio je, izuzetno je povoljno te se trenutno može očekivati dobar urod na jesen ove godine, ali to uvelike ovisi o metereološkim prilikama u narednim mjesecima. Istaknuo je i kako je Hrvatska po pitanju uljarica samodostatna i prelazi 150 posto, a Uljara u Čepinu zadovoljava 2/3 hrvatskih potreba dok se ostatak odnosi na regiju, posebice Sloveniju i BiH.

"Na EU tržištu nema razloga za intervencijske mjere, jer je stanje po pitanju žitarica i uljarica stabilno", dodao je. 

Godina ne prestaje sa žetvom  

Osvrčući se na sušu početkom ožujka, prof.dr.sc. Bojan Stipešević s osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, rekao je kako je bila alarmantna u to doba rasta i razvoja pšenice i ječma, ali se oni nisu žurili toliko s razvojem tako da voda koja je tada nedostajala nije bila toliko ključna za sadašnje 'ne tako loše prinose'. 

"Sreća u nesreći je bila što je bilo hladno i da je neprijatelj protiv neprijatelja ovoga puta bio naš prijatelj", slikovit je bio Stipešević napominjući kako smo izbjegli najgoru situaciju da pšenica krene busati i ne stvori dovoljan broj klasova. 

Ističe kako kiše koje su počele padati krajem travnja su napunile tlo kao i ove što dodatno padaju u lipnju te ovo predstavlja dobar primjer pšenične godine. 

"S dosadašnjim otkosima koje smo radili, prinosi za ozimi ječam su jako dobri, negdje smo imali čak i preko 10 tona, a pšenice od 7 do 8 tona po ranijim sortama", rekao te dodao kako ne trebamo biti zabrinuti za pšenicu, ali trebamo za vremenske prilike. 

Napomenuo je i da poslije žetve obavezno treba ići u prašenje strnjaka jer ovo malo vode što je palo ne smijemo izgubiti tijekom kolovoza i rujna. "Godina ne prestaje s ovom žetvom nego se nastavlja proces proizvodnje", ukazao je Stipešević.

Obavezna mjera: Na prašenju strništa ne treba štedjeti jer nas može skupo koštati

Stanje jarina također je zadovoljavajuće iako su temperaturni ekstremi jako izraziti. Tropske noći predstavljaju, kazao je, isto veliki problem. 

"Zasad je stanje vode u tlu zadovoljavajuće. Moramo se zabrinuti jedino nad svakim oblakom da neće donijeti led", rekao je dodajući da protiv toga, na žalost, ne postoji učinkovit sustav obrane osim osiguranja usjeva. U ovakvim klimatskim odnosima, da bi se zaustavio takav oblak koji nosi tuču nad našim prostorima treba reagirati 300, 400 kilometara prije, a to je nekoliko država prije. "Dakle, sustav koji bi branio od leda zasad ne postoji", poručio je profesor.

Započela žetva pšenice 

Žetva pšenice krenula je prije 8 dana na poljima Žito grupe dok je ječam pri kraju, izvijestio je Relja Kovačić, izvršni direktor Sektora kooperacije i trgovanja novinare ističući kako se prosječni prinosi kreću od 5 do 8 tona. 

Prema njihovim grubim računicama, pšenice prve i druge kvalitete je oko 45 posto, treće 35, a četvrte klase oko 20 posto. 

"Kvaliteta pšenice je vrlo dobra, a što se tiče uljane repice, prinosi su šaroliki, od 2 do 3,5 tone po hektaru. Ove godine smo krenuli s kotacijskim cijenama, ali je interes proizvođača za ugovaranje prenizak. Ne možemo utjecati na cijenu koliko će kupac platiti neki finalni proizvod, utječe na to ponuda i potražnja", dodaje Kovačić najavljujući kako će s otkupnom cijenom za pšenicu izići do kraja ovog tjedna. 

S otkupnom cijenom za pšenicu izići će do kraja ovog tjedna, kaže Relja Kovačić

Dodao je kako su ječam prije žetve plaćali 2 kune, uljanu repicu 4,7 kuna standardne kvalitete. 

"Neke će se cijene u danu možda mijenjati dva puta, a nekada neće promijeniti 7 dana jer živimo u vremenu dnevnih promjena cijena", poručio je. 


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Tugomir Majdak Pšenica Ječam Žetva 2022


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/