Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenska sjetva
  • 20.10.2022. 11:50

Alarmantno stanje: Strojevi stali, jesenska sjetva stopirana jer plavog dizela - nema?!

Povećali su kvote za nešto čega nema na tržištu! Imate skupi stroj, skupo sjeme, a vi idete okolo s pet kanistera tražeći gorivo da bi mogli posijati. Pa je l' to nije sramota?, ogorčen je Slavimir Brkić.

Foto: Slavimir Brkić
  • 2.602
  • 376
  • 0

Vrijeme je idealno, kao i rokovi, ali jesenska je sjetva na našim poljima stala jer nema - goriva! 

"Ma užas! Strojevi stoje. Nabavite skupo sjeme, skupi stroj, spremni ste, ali ne možete raditi jer plavog dizela nema!", ogorčen je poznati ratar iz Garešnice Slavimir Brkić, ujedno i zamjenik predsjednika Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore. 

Garešnica, Velki Zdenci, Hercegovac, tek su kaže dio mjesta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gdje nije moguće nabaviti gorivo za poljoprivredne strojeve na benzinskim stanicama. Navodno ga ima još u Pakračkom polju, ali opisuje, lako je moguće da ga je sad već i tamo nestalo jer očajni poljoprivrednici u potrazi za plavim dizelom obilaze pumpe. Prelazi se i po 50, 100 km da bi se došlo do osnovnog sredstva bez kojeg nema sjetve.

Potraga za plavim dizelom 

"Povećali su kvote za nešto čega nema na tržištu!", ukazuje na nelogičnosti oko plavog dizela čija je cijena već neko vrijeme zamrznuta na 8.49 kuna po litri. Limitiranje cijene dovelo je i do toga, opisuje nam, da su mali distributeri jednostavno odustali od nabave tog goriva jer im je nabavna cijena viša od prodajne. 

U slučaju da ga poljoprivrednik naruči, cijena dostave povećava nabavu za 0,47 kn/l. "No i to je moguće ako ga ima. Znači veliki je upitnik, jer nema ga ni po toj varijanti koja dodatno poskupljuje sjetvu", kaže nam Brkić dodajući da i sam s par kanistera pokušava pronaći mjesto koje ima vrijedne kapi kako bi obavio jesenske radove. 

"Imate skupi stroj, skupo sjeme, a vi idete okolo s pet kanistera da bi mogli posijati. Pa je l' to nije sramota?", pita. 

Žalosno, ali ovo je naša stvarnost, opisuje Brkić

Ogorčen je i zbog izigranih obećanja na sastanku s premijerom i ministricom ljetos kada im se obećala ranija isplata predujma izravnih plaćanja. 

"Stalno neke izlike i obećanja, a mi čekamo k'o ptić u gnijezdu dok mu mama ne donese nešto za pojesti", slikovit je ratar dodajući da se ne vodi nimalo brige o ovoj, kako nadležni vole reći, strateškoj grani. Ljudima, misle li sijati ove jeseni, ostaje uzeti obični diesel čija je cijena daleko viša nego li plavog i dodatno poskupjeti radove, a što opet, kaže nam, otvara pitanje o kojemu se razgovaralo, no nema konkretnog dogovora. Dozvoliti korištenje i subvencionirati eurodiesel. 

Da je situacija alarmantna, kaže nam i predsjednik Odbora za ratarstvo HPK, Petar Pranjić koji je pisao nadležnom ministarstvu tražeći da se hitno nešto poduzme jer inače ništa od jesenske sjetve.

Što vrijedi zamrznuta cijena goriva?

U cijeloj Baranji, dodaje, na dva mjesta se može nabaviti plavi dizel. Ima ga ponegdje u Osijeku, ali kad ga i bude, on "plane" do 9 sati ujutro. 

"Što nam vrijedi zaleđena cijena ako ga nema?! Može po toj logici biti i kunu. Sramota i nebriga! Osjećamo se kao 13. prase", ogorčen je Pranjić dodajući da nije on obećao raniju isplatu avansa do sredine listopada već premijer i ministrica. 

"Ni na kakve sastanke više ne idem. Ispao sam na vološćici vol, na konjušćici konj", opisuje navodeći da su ljuti jer se apsolutno pokazala nebriga prema sektoru koji još koliko-toliko prihoduje. Za sjetvu, računa na primjeru od 100 hektara, ljudima treba 1,2 do 1,5 milijuna kuna, a njih nitko nema u čarapi. 

Rijetke su benzinske stanice koje imaju ovo gorivo  

Jesenska će, zaključuje, biti "mrljava", prinosi slabi, a problem s gorivom nije jedini na koji su naišli. Tu su i gnojiva do kojih je sve teže doći, a Petrokemija ne radi. 


Fotoprilog


Tagovi

Plavi dizel Jesenska sjetva Slavimir Brkić Gorivo Nestašica Petar Pranjić Predujam


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?