Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavi dizel
  • 20.09.2022. 13:30

Cijena plavog dizela zamrznuta samo na benzinskim stanicama, ne i kod dostave?

Nisam siguran da su u ministarstvu svjesni te činjenice, jer moram priznati niti ja do jučer nisam vodio računa jer sam mislio, cijena je cijena i to je to, kaže nam Mladen Kušeković.

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
  • 3.995
  • 284
  • 0

Posljednjih nekoliko tjedana cijena plavog dizela fiksirana je na 8,49 kuna po litri. 

No, to vrijedi samo ako ga točite na benzinskim stanicama? Upravo takav odgovor dobio je iz INA-e stočar Mladen Kušeković koji ga za farmu na kojoj imaju spremnik od 5.000 litara, naručuje direktno iz ove tvrtke. 

Kako je vidljivo iz predračuna kojeg nam je poslao, cijena po litri je 7.474 + PDV, odnosno 9,34 kuna.

"Nisam siguran da su u ministarstvu svjesni te činjenice jer moram priznati niti ja do jučer nisam vodio računa jer sam mislio, cijena je cijena i to je to", kaže Kušeković.

Dakle, dodaje, Vlada je zamrznula cijenu plavog dizela na benzinskim pumpama, na kojima ga ima ili uglavnom nema i pitanje je koliko je udaljena najbliža stanica gdje ga možete natočiti.

"Nama je konkretno 50 km u jednom smjeru, što znači da bi uz prosječnu brzinu traktora od 30 km/h trebali za tankiranje potrošiti 3-4 sata, odnosno gotovo pola radnog vremena jednog radnika", upozorava napominjući da u praksi to izgleda tako da se gorivo ulijeva u razne kanistere i ostale neprikladne i protuzakonite rezervoare, te curi na sve strane. 

Kako računa, dodatni trošak prijevoza po litri u iznosu od 0.634 kn + PDV je nešto što se ne može izbjeći i naravno, ovisi o udaljenosti svakog pojedinog gospodarstva do skladišta od kuda se isporučuje gorivo.

"Evo, to je samo mali osvrt na još jednu nelogičnost odnosno problem koji se javlja kada nastojiš raditi onako kako bi se to trebalo", zaključuje. 

Što će biti s plavim dizelom?

Podsjetimo, pitanje plavog dizela već je duže vrijeme tema na koju ukazuju poljoprivrednici tražeći da im se dozvoli i subvencionira korištenje običnog eurodiesela. 

Uz cijenu koja, vidljivo je iz ovoga i nije "zamrznutog" iznosa ako fizički ne odete po njega, neprestano se ukazuje upravo na to - njegov manjak na pumpama, neadekvatno skladištenje na PG-ovima, ali i da uzrokuje kvarenje poljoprivrednih strojeva.  


Tagovi

Plavi dizel Cijena Zamrznuta cijena Dostava Gorivo Mladen Kušeković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!