Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak
  • 02.09.2022. 08:45

Što će biti s plavim dizelom?

U Ministarstvu poljoprivrede jučer je održan sastanak na temu plavog dizela.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
  • 13.637
  • 887
  • 0

Previsoka cijena, nedostatne količine plavog dizela, činjenica da ga i nema na svakoj benzinskoj stanici, ali i da su česti kvarovi strojeva zbog njega te da su na snazi kvote utvrđene prije 10 godina, tek je dio onoga na što su nedavno upozorili poljoprivrednici. 

Upravo navedeno, razlog je jučer održanog sastanka u Ministarstvu poljoprivrede. Podsjetimo, Odbor za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore na čelu s predsjednikom Petrom Pranjićem, nedavno je na sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem, zatražio da se poljoprivrednicima dozvoli korištenje normalnog eurodiesela.

I predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota ukazao je u razgovoru za Agroklub na problem s ovim gorivom, navodeći da godinama traže povećanje kvota jer se tehnologija voćarske proizvodnje uvelike promijenila u odnosu na prije desetak godina, kada su utvrđene količine za pojedine sektore. 

Isplata avansa izravnih plaćanja u listopadu, plavi dizel odlazi u povijest?

A što je jučer dogovoreno? Kako je priopćilo Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s Ministarstvom financija i Carinskom upravom formirat će se Povjerenstvo koje će uključivati sve relevantne dionike, s ciljem osiguravanja potrebne količine svim poljoprivrednicima koji u tom pogledu imaju povećane potrebe. 

Kažu i da se posredna pomoć osiguravala i ranije fiksiranjem cijene plavog dizela na 8,49 kuna po litri, a oslobađanje od plaćanja trošarine koju korisnici ostvaruju pri njegovoj kupovini za namjensko korištenje u poljoprivredi predstavlja značajnu neizravnu potporu sektoru, koja je u 2021. godini iznosila 580 milijuna kuna za više od 150 milijuna litara.

Što vi kažete? Jeste li za povećanje kvota odnosno osiguranje potrebnih količina ili za ukidanje plavog dizela poljoprivrednicima i subvencioniranje normalnog? 


Tagovi

Plavi dizel Sastanak Ministarstvo poljoprivrede HPK Kvote HVZ


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).