Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 07.10.2022. 09:35

Provjerite kartice, odobrene su dodatne kvote za plavi dizel

Svi MIBPG koji su potrošili više od 70 posto plavog dizela u prvom dijelu godine, dobili su dodatnu kvotu, kažu iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Foto: Maja Celing Celić
  • 4.273
  • 329
  • 0

Svim poljoprivrednicima odobrene su dodatne kvote za plavi dizel koje su na kartice sjele 1. listopada, priopćeno je iz Hrvatske poljoprivredne komore. 

Uspjeli su to, napominju, izboriti nakon niza sastanaka i pregovora s Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom financija.

"Svi MIBPG koji su potrošili više od 70 posto plavog dizela u prvom dijelu godine, dobili su dodatnu kvotu od 50 posto na godišnju kvotu, čime smo jako zadovoljni jer će to olakšati poslovanje našim poljoprivrednicima u ovim teškim uvjetima“, kaže predsjednik HPK Mladen Jakopović

Kako navode, mogućnosti unaprjeđenja njegova korištenja po povlaštenim cijenama u korist domaćih poljoprivrednika od izuzetne je važnosti posebice u ovoj teškoj proizvodnoj godini, budući da pojedini poljoprivrednici ne iskoriste u potpunosti svoju kvotu, dok je drugim sektorima ova odluka od izuzetne važnosti jer su imali povećanu potrošnju, primjerice zbog korištenja nove mehanizaciju ili su imali ove godine potrebu povećane obrade ili navodnjavanja, posebice u voćarstvu, povrtlarstvu ili ekološkoj proizvodnji ili drugim proizvodnjama.

Iz Komore napominju i da se posredna pomoć osiguravala i ranije fiksiranjem cijene ovog goriva na 8,49 kuna po litri, a oslobađanje od plaćanja trošarine koju korisnici ostvaruju pri kupovini plavog dizela za namjensko korištenje predstavlja značajnu neizravnu potporu poljoprivrednom sektoru, koja je u 2021. godini, po podacima Ministarstva poljoprivrede, iznosila 580 milijuna kuna za više od 150 milijuna litara.


Tagovi

Plavi dizel Dodatne kvote HPK Ministarstvo poljoprivrede Ministarstvo financija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!