Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 11.11.2022. 19:20
  • Zagrebačka, Gornji Stupnik

Imamo novi slučaj - potvrđena influenca ptica kod domaće peradi

Ovo je treća pojava influence ptica u domaće peradi na području Hrvatske tijekom 2022. godine.

Foto: Depositphotos/yulia-zl18
  • 895
  • 158
  • 0

Na gospodarstvu s mješovitim vrstama domaće peradi na području naselja Gornji Stupnik u Zagrebačkoj županiji, potvrđena je influenca ptica. 

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, posjednik je zbog uočenog povećanog uginuća peradi, 9. studenog obavijestio nadležnu ovlaštenu veterinarsku organizaciju koja je dostavila uzorke u Hrvatski veterinarski institut - Centar za peradarstvo. 

Virus influence ptica podtipa H5N1 potvrđen je danas, 11. studenoga, a određivanje patogenosti je u tijeku. Ministarstvo će odrediti područja (naselja) u zoni ograničenja (zona zaštite u radijusu od 3 km od zaraženog gospodarstva i zona nadziranja u radijusu od 10 km od zaraženog gospodarstva) u kojima će se provesti dodatne mjere u cilju ranog otkrivanja i suzbijanja bolesti.

Kako podsjećaju, ptičja gripa vrlo je kontagiozna virusna bolest divljih ptica i domaće peradi koja uglavnom ne uzrokuje bolest kod ljudi. Bolest se brzo razvija i završava iznenadnim uginućem često bez vidljivih kliničkih znakova bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad. 

Ovo je treća pojava influence ptica u domaće peradi na području Hrvatske tijekom 2022. godine. 

Napominju i da je jesenska migracija divljih ptica u tijeku te se posjednicima preporuča onemogućiti kontakt peradi s njima, provođenje biosigurnosnih mjera u svim uzgojima bez obzira na veličinu jata i držati životinje u zatvorenim ili ograđenim nastambama, kad god je to moguće.

Dužni su pritom:

  • obvezno redovito pratiti zdravstveno stanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu;
  • obavezno redovito pratiti uobičajene parametre proizvodnje (unos vode i hrane, nesivost);
  • obvezno prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji pojave znakova bolesti, promjene uobičajenih parametara proizvodnje i/ili uginuća kako bi se provelo uzorkovanje i time omogućilo rano otkrivanje infekcije,
  • za posjednike peradi s 250 i više jedinki propisane su minimalne biosigurnosne mjere koje su dužni redovito provoditi u skladu s Naredbom o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2022. godini 

Simptomi zaraze su sljedeći: iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza kreste i podbradnjaka, sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu, značajan pad nesivosti i valivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta, živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje),
krvarenja krijeste i podbradnjaka.

Naglašavaju i da su osigurali pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u divljih ptica.


Tagovi

Ptičja gripa Virus Zaraza Bolest Influenca ptica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]