Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer Crop Science
  • 15.07.2014. 08:50

Bayer savjeti za vinogradare 14.-20.07.2014.

Ova godina iznimno je teška za vinogradare. Osim pepelnice, plamenjače, sive plijesni, esce, fitoplazme i drugih bolesti, vlažno vrijeme iznimno pogoduje rastu i oporavku korova!

  • 537
  • 55
  • 0

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Vinogradi su u fazi pred zatvaranje grozda pa ih je ovaj tjedan potrebno zaštititi pripravcima Teldor (1,5 l/ha), Profiler (2,5 kg/ha) i Nativo (0,2 kg/ha). Iz centra grozda kreće zaraza sivom plijesni, a kada se grozdovi zatvore, sredstvo za zaštitu ne može doći do bobica koje su u centru grozda. Uvjeti za razvoj pepelnice su još uvijek povoljni. Pepelnica je napala istočnu Hrvatsku gdje je zaraza i do 50 % te treba nastaviti sa zaštitom vinograda. U zapadnoj se Hrvatskoj zbog pojačanih kiša pojavila kasna plamenjača koju odlično zaustavlja Profiler (2,5 kg/ha). Za nekoliko dana doći će do šaranja vinograda i tada će se smanjiti napadi plamenjače i pepelnice.

Trs zaražen escom

Ako ima korova u vinogradu, potrebno ih je ostaviti nekoliko dana do pojave šare pa ih tada uništavati. Prašina kod trimanja ili košnje korova pada na grožđe koje je teže zaštititi i tada se lakše prenose bolesti. Trsove koji su zaraženi fitoplazmom i escom potrebno je što prije iskrčiti. Mlade vinograde također treba zaštititi od bolesti pripravcima Profiler (2,5 kg/ha) i Nativo (0,2 kg/ha). Takve vinograde treba pažljivo oplijeviti i pustiti samo one mladice koje su potrebne za formiranje uzgojnog oblika. Korovi u vinogradima mogu se suzbijati pripravkom Basta 15 (2 - 3 l/ha) u trake tj. ispod redova.

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Prošli tjedan je prema najavama protekao s kišom u svim navedenim podregijama, a ponegdje i štetama od tuče. Prema vremenskoj prognozi nestabilno će se vrijeme, praćeno daljnjim oborinama, nastaviti i do sredine tekućeg tjedna. Zaključno od samog početka vegetacije pa gotovo do kraja sezone prskanja, imamo kišu svaki tjedan, a jednako tako i uvjete za infekciju biljnim bolestima. Temperature i relativna vlaga su visoki, što još više pridonosi istima, posebice pepelnici. Kako je grozd zatvoren, a najave sedmodnevne prognoze su nestabilno i vlažno vrijeme u ovim vinogradarskim podregijama, u zdravim - od plamenjače obranjenim vinogradima - preporučuje se Profiler (3 kg/ha), koji će svojim mehanizmom djelovanja uz kontaktno sistemičnu preventivnu obranu od "kasne plamenjače" pružiti sigurnu zaštitu i u režimu visokih vlaga i oborina.

Reduciranje prinosa

U zaštiti od plamenjače u vinogradima gdje infekcija i fruktifikacija (bijele fleke, na pozadini žute mrlje) još postoji, i dalje se preporučuje primjena jakih kurativnih fungicida u zaštiti: Mikal Premium (3 kg/ha) maksimalno tri tretiranja u sezoni, Melody Duo (2,5 kg/ha) i Verita (2,5 - 3 kg/ha). Obavezno primijeniti aminokiseline uz botricid Teldor (1,5 l/ha) na mjestima stradanja vinograda od tuče. Aminokiselina djeluje antistresno nakon ozljeda od tuče, a botricidom Teldor sprječavamo napad sive plijesni na ta ista mjesta. Kao partnere ovim pripravcima i dalje se preporučuju sistemični pripravci u zaštiti od pepelnice: Falcon (0,4 l/ha) na mjestima gdje je najjači pritisak od pepelnice, a nije se koristio više od dva puta. Folicur (0,3 l/ha) tamo gdje je već korišten Falcon dva puta i gdje pritisak bolesti nije toliko naglašen. Nativo (0,2 kg/ha), ukoliko nije korišten tri puta, a očekuje se mogućnost infekcije.

Stručnjaci napominju da su uvjeti za infekciju pepelnicom još uvijek vrlo pogodni i vjerojatnost je nastavka tih uvjeta velika. Od vinogradarskih radova je u tijeku vršikanje, posebice novoizraslih zaperaka, i kultiviranje nakon novih oborina. Ukoliko se vinogradar odlučio na reduciranje količine grožđa u svrhu povećanja kvalitete, trebao bi krenuti sa zahvatom u ovom tjednu.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Brige i borba zbog biljnih bolesti na vinovoj lozi ove sezone nikako da prestanu. Kako je bilo i predviđeno, protekli tjedan je bio kišovit u većem dijelu ovih dviju podregija. U nekim vinogorjima je palo i više od 70 litara kiše po četvornom metru. Kišu je pratilo i tiho vrijeme bez vjetra, s umjerenim temperaturama do 25 stupnjeva, što je pogodovalo zadržavanju rose po cijele dane i noći. Možemo govoriti o iznimno povoljnim uvjetima za razvoj i širenje svih bolesti, a naročito plamenjače. Sada, pri kraju sezone, stručnjaci potvrđuju da se odavno ne pamti ovako teška godina. Struka i proizvođači je uspoređuju s 1978. godinom kada je plamenjača poharala sve vinorodne krajeve u Hrvatskoj. Zbog nepovoljnih vremenskih prilika potrebno je napraviti dodatne aplikacije sistemičnim pripravcima i vrlo je teško dati preporuke jer su proizvođači iskoristili postojeće programe.

Prisutna nova zaraza (uljne pjege)

Plamenjača je zahvatila novonastali izrast od prošlih dana, gotovo u svakom vinogradu. Uz protekli kišni tjedan te najavu nastavka kišnog vremena do polovice sljedećeg tjedna, stručnjaci izdaju preporuku za još jedno sistemično prskanje i to sredstvima s kurativnim djelovanjem - naravno uz poštivanje pravila uporabe. Oni vinogradari koji imaju sačuvane vinograde mogu prijeći na kontaktne pripravke (u prvom redu bakrene i sumporne, no sami moraju odlučiti da li je vrijeme za ovaj tip zaštite na osnovu stanja vinograda i njihova iskustva). S obzirom na to da se zaraze nastavljaju, za suzbijanje pepelnice preporučuje se uporaba pripravka Falcon (0,4 l/ha). Iznimno je važno obaviti prskanje protiv sive plijesni. Sada je krajnje vrijeme jer se u većini vinograda grozdovi zatvaraju te će kasnije aplikacije biti manje efikasne. Preporučuje se uporaba pripravka Teldor (1,5 l/ha) u zonu grožđa. Ukoliko je vinogradar već prešao na kontaktne pripravke, a boji se pepelnice, uz Teldor može dodati Falcon te time imati jednu izvrsnu među-aplikaciju za suzbijanje pepelnice.

Kapi rose na visini od 2m

Osim s bolestima, vinogradarima veliku muku predstavljaju i korovi jer se zbog velike vlage tla vrlo brzo oporavljaju i rastu. Nije više rijetko naći vinograde koji su već nekoliko puta suzbijali korove unutar reda aplikacijom herbicida. Za suzbijanje korova preporučuje se pripravak Basta 15 (2 - 3 l/ha) u trake tj. ispod redova. Obavezno je vršikanje jer loza ima strahovit porast, čime iscrpljuje hranjiva, otežava aplikaciju te opterećuje nepotrebno armaturu.


Dokumenti


Tagovi

Bayer vinogradar Zaštita vinograda Esca Siva plijesan Pepelnica Fitoplazma Zaštitna sredstva Plamenjača Trs Grožđe


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić