Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita luka i češnjaka
  • 19.10.2016. 09:00

Vrijeme je sadnje i zaštite luka i češnjaka

Vrijeme je sadnje jesenskih kultivara luka i češnjaka. Prilikom sadnje može se provesti zaštita od štetnika u tlu i zaštita od korova.

Foto: yuris
  • 6.762
  • 748
  • 0

Vrijeme je sadnje jesenskih kultivara luka i češnjaka. Prilikom sadnje može se provesti zaštita od štetnika u tlu (žičnjaci, grčice, sovice pozemljuše) primjenom insekticida širom ili u trake uz inkorporaciju, savjetuje dr.sc. Mirna Ceranić iz Savjetodavne službe.

Od insekticida se mogu koristiti Dursban E 48, Nufos (klorpirifos) - primjenjuju se prije sadnje širom uz inkorporaciju u dozi 6-8 l/ha ili tretiranjem trake istovremeno sa sadnjom uz inkorporaciju u dozi 2-3 l/ha. Force 1,5 G (teflutrin) se primjenjuje u redove za vrijeme sadnje pomoću depozitora za granulirane insekticide u dozi 7-10 kg/ha.

Nakon sjetve, a prije nicanja luka zaštita od korova može se provesti primjenom jednog od herbicida:

  • Afalon disperzija (linuron) - koristi se u dozi 1,35 l/ha, namijenjen je za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova (K-56 dana)
  • Goal, Galigan 240 EC (oksifluorfen) - koriste se u dozi 0,8-1,2 l/ha, namijenjen je za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova. Primjena prije nicanja ili u fazi BBCH 12
  • Stomp 330 E, Dost 330 E, Pendigan 330 E, Stomp Aqua (pendimetalin) - primjenjuju se u dozi 2,5-5 l/ha, ovisno o kojem se preparatu radi, a primjenjuju se ili prije nicanja luka ili u fazi "biča" BBCH 10 (ovisno o kojem se preparatu radi)

Voditi evidenciju o tretiranjima

Nakon sadnje češnjaka zaštita od korova može se provesti primjenom jednog od herbicida: Afalon disperzija (linuron). Koristi se u dozi 1,35 l/ha, namijenjen je za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova prije nicanja. Stomp 330 E (4-5 l/ha), Stomp Aqua (2,5-3,0 l/ha) (pendimetalin). Primjenjuje se za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova nakon nicanja češnjaka.

Preparate primijeniti prema preporukama proizvođača. Voditi evidenciju o tretiranjima u elektroničkom ili papirnatom obliku. U evidenciju se upisuju najmanje sljedeći podaci: trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količina primjenjenog sredstva za zaštitu bilja (doza, koncentracija), veličina površine i tretirana kultura. Praznu ambalažu sredstava za zaštitu bilja čuvati do organiziranog odvoza putem akcije Prateći list.

Foto: yuris010/bigstockphoto.com


Povezane biljne vrste

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Luk Češnjak Proizvodnja Zaštita Sadnja Štetnici


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]