Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita ranih kupusnjača
  • 30.03.2016. 13:30

Preporučena sredstva za zaštitu kupusnjača

Preporuke Savjetodavne službe za zaštitu ranih kupusnjača od nametnika te uskolisnih i širokolisnih korova.

Foto: dposley/pixabay.com
  • 795
  • 25
  • 0

Prije presađivanja presadnica kupusnjača zaštita od štetnika u tlu (grčice, žičnjaci, rovci, sovice pozemljuše, komari) i kupusne muhe (Delia radicum) može se provesti tretiranjem tla jednim od insekticida: Dursban E 48, Nufos, Pyrinex 48 EC (klorpirifos) (dozvola za Pyrines 48 EC prestaje važiti 25.03.2016., a krajnji rok za prodaju zaliha i primjenu je 29.09.2016.).

Primjenjuju se prije sadnje širom uz inkorporaciju u dozi 6-8 l/ha ili tretiranjem trake istovremeno sa sadnjom uz inkorporaciju u dozi 2-3 l/ha.

Force 1,5 G se primjenjuje u redove za vrijeme sadnje pomoću depozitora za granulirane insekticide u dozi 7-10 kg/ha.

Zaštita od kupusne lisne uši i kupusnih sovica

Zaštita od kupusne lisne uši i kupusnih sovica u kupusu može se provesti tretiranjem presadnica neposredno prije sadnje. Presadnice se tretiraju namakanjem korijena i korijenovog vrat (nikako ne potapati donje listove) u kontejnerima prije presađivanja u trajanju od 15 minuta u 0,1% (10 ml/10 l vode) otopinu jednog od insekticida.

Zaštitite kupusnjače od nametnka i korova!

Od insekticida se mogu koristiti pripravci na osnovi aktivne tvari imidakloprida: Boxer SL 200, Rapid, Kohinor 200 SL ili Congo (dozvola za Congo prestala je važiti, a krajnji rok za prodaju zaliha i primjenu je 01.07.2016.).

Suzbijanje širokolisnih i uskolisnih korova

Zaštita od korova može se provesti prije presađivanja primjenom jednog od herbicida: Devrinol 45 FL (napropamid). Namjenjen je za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i uskolisnih korova. Zbog hlapljivosti treba ga plitko unijeti u tlo (2-5 cm). Doza primjene 2,0-4,0 l/ha. Goal, Galigan 240 EC (oksifluorfen). Namijenjen je za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova. Doza primjene je 2,0-3,0 l/ha.

Stomp 330 E (4-5 l/ha), Dost 330 E ( 5 l/ha), Pendigan 330 EC (4 l/ha), Stomp Aqua (2,5-3 l/ha uz inkorporaciju) (pendimetalin). Namjenjen je za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i nekih širokolisnih korova.

Preparate primijeniti prema preporukama proizvođača

Voditi evidenciju o tretiranjima u elektroničkom ili papirnatom obliku. U evidenciju se upisuju najmanje slijedeći podaci: trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količina primjenjenog sredstva za zaštitu bilja (doza, koncentracija), veličina površine i tretirana kultura.

Praznu ambalažu sredstava za zaštitu bilja čuvati do organiziranog odvoza putem akcije Prateći list, savjetuje agronom Mirna Ceranić iz Savjetodavne službe.

Foto: dposley/pixabay.com


Tagovi

Kupusnjače Insekticidi Tretiranje Kupusna lisna uš Kupusna sovica Herbicidi Korovi Savjetodavna služba


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]