Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 16.06.2015. 10:00

Bayer savjeti za vinogradare 15.-21.06.2015.

Bayer stručnjaci kažu kako je za očekivati rodnu vinogradarsku godinu.

  • 864
  • 41
  • 0

Cvatnja je uskoro završena i na redu je porast bobica koje su vrlo osjetljive na bolesti. Zaštitite svoje vinograde u ovoj vrlo bitno fazi. Pročitajte savjete koje vam donose stručnjaci tvrtke Bayer.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Cvatnja je završila na svim sortama u svim vinogorjima kontinentalne Hrvatske. Oplodnja je bila vrlo dobra i za očekivati je rodnu vinogradarsku godinu. Napad bolesti je manji nego lani, ali se u vinogradima gdje nije bila dobra zaštita mogu naći pepelnica i plamenjača. Idućih dana dolazi do porasta bobica koje su jako osjetljive na pepelnicu i sivu plijesan. Za uspješnu zaštitu prijedlog je Teldor (1,5 l/ha) te Falcon (0,4 l/ha) i Mikal Premium (3 kg/ha).

Kloroza u vinogradu

Za vinogradare koji imaju hektar ili više vinograda mogu štititi vinograd pripravkom Luna Privilege (0,5 l/ha) i Mikal Premium (3 kg/ha), a za osjetljivije sorte na pepelnicu (rizvanac, portugizac, pinot bijeli, pinot crni, chardonnay, zeleni silvanac i neke druge sorte) može se dodati i Falcon (0,4 l/ha). Zbog prošlogodišnjih kiša i ispiranja hranjiva iz tla, u mnogim vinogradima koja se nalaze na lužnatim tlima dolazi do kloroze zbog pomanjkanja makro i mikroelemenata (naročito željeza). Listovi vinograda dobiju žutu boju, kasnije posmeđe, trs ostaje bez listova, nema asimilacije hranjiva i trsovi propadaju. Takve vinograde nije lako vratiti u normalnu kondiciju. Treba dodavati željezo i druge elemente preko tla i folijarno. Na zbijenim tlima dobro je prorahliti tlo.

Nakon cvatnje mogu se pojaviti moljci u vinogradu. Kod jačeg napada potrebno je štititi vinograde pripravkom Decis (0,4 l/ha). Korove u vinogradu uspješno se mogu riješiti pripravkom Basta (2 l/ha) u trake ispod trsova. Mlade vinograde koji su posađeni ove godine prije mjesec dana također je potrebno zaštititi protiv bolesti. Preporučuju se Antracol WG 70 (2 kg/ha) i Nativo (0,2 kg/ha). Grinja se može pojaviti na mladim vinogradima i puno je opasnija nego na rodnim vinogradima jer mladica ostane prerano bez listova i suši se. Envidor (0,4 l/ha) smanjuje napad grinja na vinogradima.

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Cijeli prošli tjedan bio je obilježen vrlo visokim temperaturama praćenim visokom relativnom vlagom zraka. Takvi uvjeti su idealni za napad pepelnice. To se upravo i dogodilo na pojedinim lokalitetima gdje proizvođači nisu kvalitetno zaštitili vinograd od ove bolesti. Kako će vrijednosti relativne vlage zraka i dalje biti visoke, uvjeti su još uvijek pogodni za pojavu i širenje pepelnice. Za suzbijanje ove bolesti preporučuje se najefikasniji fungicid na tržištu - Falcon (0,4 l/ha).

Pošip nakon cvatnje

Kao partner pripravku Falcon dodajemo i trećinu doze sumpornih pripravaka samo kao dodatnu sigurnost od napada pepelnice jer je učinak te kombinacije sinergijski i potpuno siguran. Preporučuje se jedan od sumpornih pripravaka WG formulacije.

Vremenska prognoza za ovaj tjedan daje naznaku nestabilnog vremena s oborinama početkom tjedna u svim podregijama srednjeg i sjevernog Jadrana. Ponegdje, a posebice u sjevernoj Dalmaciji, postoji i mogućnost većeg grmljavinskog nevremena s obilnijom kišom. Kiša je u ovoj fenofazi razvoja i potrebama loze za vlagom dobrodošla s tehnološkog stanovišta. Međutim, predstavlja dodatnu opasnost za daljnju pojavu, širenje i razvoj plamenjače, naročito u vinogradima gdje su već ostvarene primarne i sekundarne zaraze.

Takvih vinograda unatoč manjim oborinama ove sezone u svim navedenim podregijama ima. Stoga se još ne preporučuje prijelaz na kontaktne antiperonosporne pripravke, već naprotiv, nastavak primjene proizvoda s kurativnim djelovanjem. Za proizvođače koji su koristili Mikal Premium (3 kg/ha) u blok tretmanima tri puta po programu, za daljnju zaštitu preporučuju se ništa manje učinkoviti pripravci Melody Duo (2,5 kg/ha) ili Verita (2,5 - 3 kg/ha). Kvalitetan odabir sredstava za zaštitu i kvalitetna aplikacija istih su prioritet vinogradaru u idućem kratkoročnom razdoblju.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Crna pjegavost

Protekli tjedan bio je jako vruć uz mjestimične pljuskove. No, za nadolazeći tjedan preporučuje se oprez. Najavljene su oborine i zahlađenje te će temperature biti optimalne za zarazu plamenjačom, ali i pepelnicom. Vinogradi su u svim vinogorjima zdravi i ukoliko se nastavi s dobrom zaštitom, godina će biti obećavajuća. Na južnim ekspozicijama bobice su u razvoju, a u vinogorjima u kraškim poljima loza je od faze završetka cvatnje (Imotski) do razvoja bobica (Vrgorac i Konavle). Sparno vrijeme koje očekujemo u drugoj polovici tjedna pogodovat će razvoju pepelnice, pogotovo jer su vinogradi još u fazi plijevljenja i donje etaže su još pod velikom lisnom masom pa takvo stanje unutar trsa odgovara bolestima, naročito pepelnici. U onim vinogradima koji su bujniji, predlaže se vinogradarima da ne čekaju puno s vršikanjem jer je loza visoko iznad zadnje žice. Nije potrebno puštati ju da izraste metar i više iznad žice.

U vinogradima je trenutno druga generacija grožđanih moljaca. Izvrstan pripravak za suzbijanje je Decis (0,4 l/ha) i preporučuje ga se koristiti pred večer za dugotrajniju učinkovitost.

U svim vinogorjima treba obaviti (oni koji to još nisu odradili) prvo, iznimno važno prskanje, protiv sive plijesni. Za suzbijanje plamenjače preporučujemo Mikal Premium (3 kg/ha) ili Profiler (2,5 - 3 kg/ha). Protiv pepelnice preporučuje se u onim vinogorjima gdje je cvatnja završila pripravke Luna Experience (0,375 l/ha) ili Nativo (0,2 kg/ha), a u onim vinogorjima gdje je faza razvoja bobica, Falcon (0,4 l/ha) ili Luna Experience (0,375 l/ha) ukoliko do sada nije korištena u vinogradu. Važno je napomenuti da SC formulacije uvijek idu prve u tank - prije fosetila. Što se tiče ostalog, ukoliko očekujete da će loze trpjeti od suše, preporučuju se aminokiselinski pripravci preventivno sa zaštitom. Većina aminokiselinskih pripravaka se može miješati s gore preporučenim pripravcima za zaštitu.

Jeste li znali?

Da se kvaliteta grožđa povećava rezidbom loze otkrio je u IV. stoljeću biskup od Tursa. Legenda kaže da je njegov magarac jednom prilikom ostavljen bez nadzora obrstio dio vinograda. Na tom mjestu vinova loza je proizvela kvalitetnije grožđe.


Dokumenti


Tagovi

Bayer vinogradar Savjeti za vinogradare Decis Mikal Premium Luna Privilege Pepelnica vinove loze Zaštita vinograda Antracol WG Nativo Grinje


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer