Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Basta SL 15

Oglas je neaktivan!

Ovaj oglas više nije aktivan, pogledajte slične oglase iz kategorije: Herbicidi.

Cijena: na upit

Opis

Basta SL 15 je neselektivni herbicid, namijenjen suzbijanju korova u trajnim nasadima. Njegova je prednost pred pripravcima na osnovi glisofata u tome da ga možemo upotrijebiti u voćnjacima i vinogradima i za vrijeme vrućih ljetnih dana jer Basta nije tada podložna hlapljenju. Osim suzbijanja koristi se za desikaciju cime krumpira, uljane repice i suncokreta te za suzbijanje korova u trajnim nasadima Bastu upotrebljavamo i za nepoljoprivrednim površinama.

Sastav glufosinat (150 g/L)

Formulacija tekući koncentrat za otopinu (SL)

Uporaba

Basta 15 je neselektivni herbicid za suzbijanje:

a) jednogodišnjih i višegodišnjih korova u vinogradima viših uzgojnih oblika i voćnjacima jezgričavih i koštičavih voćaka (osim bresaka) starijima od 2 godine:

- jednokratnom primjenom u dozi 4,5-7,5 l/ha (45-75 ml u 4-6 l vode na 100 m2, tj. 450-750 ml u 40-60 l vode na 1000 m2) ili

- razdvojenom (split) primjenom, dva puta u dozi od po 5 l/ha (50 ml na 100 m2, tj. 500 ml na 1000 m2). Drugi puta primjenjuje se nakon što dominantni korovi opet dostignu optimalnu visinu za suzbijanje (15-20 cm). Za suzbijanje jednogodišnjih korova primjenjuje se niža doza, a za suzbijanje višegodišnjih korova najviša preporučena doza sredstva ili, što je bolje, razdvojeno tretiranje.

Ukoliko su korovi viši od 20 cm tada se neovisno o vrsti korova primjenjuje veća

količina sredstva.

U nasadima tretirati uređajima za tretiranje s niskim radnim tlakom.

Udaljenost između mlaza i lisne mase krošnje treba biti najmanje 0,5 m uz utrošak vode 400-600 l/ha.

Basta 15 može se u punoj dozi koristiti najviše dva puta godišnje na istoj površini.

b) desikaciju suncokreta (u fazi dozrijevanja, kada glave posmeđe), soje (kad je otpalo 20-30 % listova), uljane repice (u fazi dozrijevanja, kada sjeme poprimi crnu boju) i cime krumpira (2-3 tjedna prije vađenja gomolja), za sve u dozi 2,5-3 l/ha (250-300 ml na 1000 m2).

c) za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih korova na bankinama i kanalima za odvodnju i navodnjavanje, samo kada su u suhom stanju (režimu) u dozi 5 - 7,5 l/ha (50-75 ml na 100 m2 tj., 500-750 ml na 1000 m2) ovisno o tome koje vrste korova prevladavaju. Nakon primjene sredstva kanali moraju ostati suhi još najmanje tjedan dana.

d) za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih korova na nepoljoprivrednim površinama, uključujući željezničke pruge, u dozi 5-12 l/ha (0,5-1,2 l na 1000 m2). Nakon tri tjedna može doći do regeneracije višegodišnjih korova (osobito jednosupnica).

Priprema sredstva za uporabu

Spremnik prskalice napuni se do 1/3 vodom, zatim se ulije odmjerena količina sredstva, dobro se promiješa, te se nadolije preostala količina vode do punog spremnika.

OBAVEZNO PROTRESTI PRIJE UPORABE!

Ograničenje

Basta 15 ne smije se koristiti za suzbijanje korova na kompostu! Za kišovitog vremena potrebno je prije desikacije krumpira provesti mulčiranje cime. Ne koristite Basta 15 herbicid za desikaciju krumpira ako je proteklih pet dana palo puno oborina (30-40 mm) ili ako je najavljeno puno oborina te na tlima zasićenim vodom.

Basta 15 herbicid u krumpiru koristite tijekom vegetacijske sezone od ožujka do rujna.

Fitotoksičnost

Spriječiti zanošenje škropiva na sve susjedne zelene biljne dijelove usjeva i nasada (kora, izboji i dr.), tj. osigurati prostornu selektivnost. Voda iz kanala u kojima je primijenjeno sredstvo ne smije se 42 dana koristiti za zalijevanje jer su ostaci sredstva veći od 0,7 ppm fitotoksični.

Zaštita okoliša

Ne smije se primjenjivati u I. i II. vodozaštitnoj zoni. Smije se primijeniti u III. vodozaštitnoj zoni za lokalno (spot) tretiranje na manje od 20 % površine. Prilikom primjene mora se spriječiti onečišćenje voda, izvora voda i bunara, ostavljanjem neprskane zaštitne površine širine najmanje 20 m.

Karenca

21 dana za vinovu lozu i voćke i 14 dana za desikaciju cime krumpira, suncokreta, uljane repice i soje. Slama nakon desikacije ne smije se koristiti za krmu mliječnih životinja.

Skladištenje

Preparat uskladištiti u originalno zatvorenom pakiranju u posebnoj prostoriji, na temperaturi od 0 °C do 30 °C, odvojeno od ljudske i stočne hrane i drugih proizvoda, na prohladnom i suhom mjestu, pod ključem, te izvan dohvata djece.

Iskustva s terena

Prednost je Baste pred pripravcima na osnovi glifosata u tome da ju možemo upotrijebiti u vinogradu i voćnjaku i za vrijeme vrućih ljetnih dana. Na vrućini Basta ne hlapi. Pošto ne djeluje sistemično i nije translokacijski totalni herbicid moguće ju je koristiti bez bojazni za uništavanje kulturne biljke. Dakle Basta će u potpunosti uništiti zelenu masu korovske biljke ne ulazeći u korijenov sustav. Naročito preporučamo upotrebu Baste za suzbijanje korova na kosim terenima u svrhu sprječavanja erozije tla.

Info

Kategorija: Herbicidi
Vrsta oglasa: Ponuda
Cijena: na upit
Država: Hrvatska
Datum objave oglasa: 10.11.2014.
Datum izmjene oglasa: 16.03.2022.
Pregleda: 8383
Šifra oglasa: 151

Klikni i besplatno predaj do 5 oglasa u Agroklub poljoprivredni oglasnik! Predaj oglas