Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Zaštita ozimih usjeva
  • 11.03.2017. 10:30

Obaviti prihranu ovisno o kondiciji ozimih usjeva

Kao i proteklih sezona, krajem zime kondicija ozimih usjeva je vrlo različita te se preporuča obaviti prvu prihranu usjeva manjim količinama pojedinačnih dušičnih gnojiva.

Foto: ssv
  • 2.541
  • 128
  • 0

Kao i proteklih sezona, krajem zime kondicija ozimih usjeva je vrlo različita, ovisna o roku sjetve, izboru sjemena, provedenoj osnovnoj gnojidbi i tipu zemljišta, odnosno njegovoj kemijskoj reakciji ili pH vrijednosti.

Stoga krajem zime (s prvim danima ožujka ove godine) u pravilu preporuča se obaviti prvu prihranu usjeva manjim količinama pojedinačnih dušičnih gnojiva, primjerice KAN u količini 100-150 kg/ha, naročito u usjevima slabije kondicije i koji pokazuju znakove lokalnog žućenja.

Također, tijekom zimskih se mjeseci bez obzira na meteorološke uvjete dobro razvijaju neželjene biljke ili korovi u ozimim usjevima.

Mrtva kopriva među dominantnijim zimskim korovima

Dominantni zimski korovi u žitaricama su mrtva kopriva (Lamium), mišjakinja ili črevec (Stellaria), poljska ljubičica (Viola), divlji mak (Papaver), različak (Centaurea) i trava slakoperka ili pahovka (Apera). Njihovo suzbijanje ne preporuča se provoditi na poljima gdje su usjevi loše kondicije, odnosno dok se ozima pšenica nakon prve prihrane ne oporavi od nedostatka hranjiva i bude u stadiju završetka busanja ili početkom vlatanja!

Krajem busanja su još uvijek optimalni rokovi suzbijanja dominantne korovne trave u ozimoj pšenici - pahovke ili slakoperke (Apera spica venti) i drugih zimskih korova koji rastu iz sjemena.

Tablica 1. Neki herbicidi registrirani za suzbijanje "jesensko-zimskih" (bienalnih) korova u strnim žitaricama u Republici Hrvatskoj:

Pripravak

Djelatne tvari

Prije nicanja

*Nakon nicanja

Alister Grande

jodosulfuron 4,5%, mesosulfuron 6%, diflufenikan 18%

-

1,0 lit./ha

Filon 80 EC

prosulfokarb 80%

3-5 lit./ha

3-5 lit./ha

Tornado Forte

klortoluron 50% i diflufenikan 10%

-

1,25 lit./ha

Logran WG

triasulfuron 20%

-

35-40 g/ha

Stomp 330E

pendimetalin 33%

4-6 lit./ha

-

Tolurex SC

klortoluron 50%

3-4 lit./ha

-

*od stadija 2-3 razvijena lista ozimih žitarica do završetka busanja!

Poljoprivredne proizvođače Savjetodavna služba redovito upućuje na praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede, svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji.

Pripaziti na kondiciju usjeva

Zadnjih je godina moguće je slakoperku ili pahovku (Apera) suzbijati i tijekom kasnijih stadija razvoja pšenice, odnosno sve do razvoja trećeg koljenca, a u novije se vrijeme tada koriste herbicidi Axial u količini 0,6-0,8 lit./ha ili Hussar OD u količini 80-100 ml/ha. Istim je pripravcima potrebno dodati i neki od herbicida za suzbijanje širokolisnatih korova, primjerice do kraja busanja moguće je koristiti Logran 20 WG u količini 40-50 grama/ha.

Proizvođači pšenice upozoravaju se na potrebu redovitih pregleda usjeva krajem zime, te je prije kasno-zimskog suzbijanja korova poželjno obaviti prve prihrane u usjevima slabije kondicije.

Uz zimske širokolisnate korove pripravak Lancelot WG u količini 30-33 grama/ha suzbija u ranijim stadijima i poljski osjak (Convolvulus) do početka razvoj drugog koljenca žitarica. U usjevima ozime pšenice gdje je zakorovljenost zimskim travnim korovom slakoperkom ili pahovkom (Apera) manja, moguće je koristiti samo pripravak Secator OD u količini 0,1-0,15 lit./ha. Navedeni herbicid učinkovito suzbija vrlo opasan i često raširen korov ozimina mačak ili priljepaču (Galium). Primijeniti ih uz utrošak 250-300 litara škropiva/ha. Navedene su niže količine, koje se smiju koristiti do kraja busanja, odnosno početka vlatanja ozimih usjeva. Primijeniti ih na poljima žitarica u dobroj kondiciji, bez znakova žućenja.

Potrebna redovita kontrola usjeva!

Proizvođači pšenice upozoravaju se na potrebu redovitih pregleda usjeva krajem zime, te je prije kasno-zimskog suzbijanja korova poželjno obaviti prve prihrane u usjevima slabije kondicije, a prema dominantnim korovima na poljima odrediti dovoljno učinkovit izbor herbicida za njihovo usmjereno suzbijanje. Voditi računa o selektivnosti herbicida u ozimim žitaricama, odnosno u uputama provjeriti u kojem je razvojnom stadiju optimalna primjena pojedinog pripravka.

Vremenski uvjeti zabilježeni tijekom veljače 2017. upozoravaju nas na povoljne uvjete temperature i vlažnosti koji mogu pogodovati ranijem razvoju bolesti ozimih žitarica. Stoga prema zdravstvenom stanju ozimih usjeva, a prema stvarnoj potrebi sredinom ili krajem ožujka planirati primjenu fungicida za moguće "kasno-zimsko čišćenje" žitarica od uzročnika bolesti.

Foto: ssv13/pixabay.com


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Ozimi usjevi Zima Kondicija Pšenica Ječam Pesticidi Herbicidi Zaštita Prskanje Pregled


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.