Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od korova
  • 06.04.2016. 13:30

Tretirajte sjeme za bolji urod mrkve i peršina

Nakon sjetve prije nicanja mrkve, peršina i pastrnjaka može se provesti zaštita od korova primjenom zemljišnih herbicida. Za njihovu djelotvornost tlo nakon primjene mora biti vlažno da se herbicid aktivira.

Foto: pixabay.com
  • 557
  • 19
  • 0

Vrijeme je tretiranja sjemena prije sjetve. Prema preporukama dr.sc. Mirne Ceranić iz Savjetodavne službe, za tretiranje sjemena mrkve protiv gljivica Pythium spp. može se koristiti APRON XL 350 ES (metalaksil-M).

Primjenjuje se 1 ml/1 kg sjemena. Tretirano sjeme, objašnjava ona, ne smije se ostavljati na površini tla. Također, ne smije se koristiti za prehranu ljudi, ptica i drugih životinja. Sjeme tretirano sredstvom APRON XL 350 ES ne smije se sijati u kraškim područjima te laganim pjeskovitim, skeletnim i svim ostalim tlima na kojima je povećan rizik ispiranja u podzemne vode.

Zaštita od korova

Nakon sjetve prije nicanja mrkve, peršina i pastrnjaka može se provesti zaštita od korova primjenom zemljišnih herbicida. Za njihovu dobru djelotvornost tlo nakon primjene mora biti vlažno da se herbicid aktivira i djeluje na korove.

Od herbicida se mogu koristiti:

LINUREX 50 SC, AFALON DISPERZIJA (linuron). Dozvoljen za primjenu u mrkvi, peršinu i pastrnjaku. Primjenjuju se nakon sjetve, prije nicanja ili nakon nicanja kad usjev razvije prve prave listove. Doza primjene je 1,1-1,2 l/ha. Sredstvo se može primijeniti u dvije razdvojene primjene (split aplikacija) u količini od 0,675 l/ha po primjeni (maksimalno 1,35 l/ha u jednoj vegetacijskoj sezoni). Utrošak vode je 300 litara/ha. Karenca za peršin je 90 dana, mrkva i pastrnjak 50 dana.

MISTRAL (metribuzin). Dozvoljen za primjenu u mrkvi i pastrnjaku. Prije i(ili) nakon nicanja. Primjenjuje se u količini od 1 kg/ha (najveća pojedinačna količina); 2 kg/ha (najveća ukupna količina). Utrošak vode od minimalno 200 l/ha. Primjenjuje se u vremenskom razmaku između primjena od 21 dan. Karenca 28 dana.

STOMP 330 E (4-6 l/ha), PENDIGAN 330 EC (4 l/ha), STOMP AQUA (2-2,5 l/ha) (pendimetalin). Sva tri herbicida dozvoljena su za primjenu prije nicanja u mrkvi, a u pastrnjaku samo herbicid PENDIGAN 330 EC. Suzbija jednogodišnje travne i širokolisne korove. Karenca je 90 dana. Utrošak vode 170-200 l/ha.

GOLTIX WG 70 (metamitron). Koristi se za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova u pastrnjaku prije nicanja kulture i korova. Doza primjene 3 kg/ha uz utrošak minimalno 200 litara vode. Karenca OVP.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Savjetodavna služba Mirna Ceranić Tretiranje sjemena Savjeti Korjeničasto povrće


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).