Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbori 2020
  • 03.07.2020. 08:00

Stav o poljoprivredi odlučuje za koga ćeš glasati 5. srpnja 2020.?

Proteklih smo tjedana mogli saznati kako poljoprivredu vide stranke i(li) stranačke koalicije koje bi mogle prijeći izborni prag. Prisjetite se njihovih stavova i glasajte u našoj anketi.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
  • 1.273
  • 91
  • 0

Gotovo nas sati dijele do izlaska na najneizvjesnije parlamentarne izbore u Hrvatskoj. U ovom, 10. izdanju, na listama nas čekaju i neka nova lica i političke opcije. 

Proteklih smo vas tjedana željeli upoznati što o proizvodnji i sigurnosti hrane, ruralnim prostorima, potporama, njihovom sustavu kontrole, poljoprivrednom zemljištu i mnogim drugim temama misle stranke i(li) stranačke koalicije koje bi mogle prijeći izborni prag.

Prisjetimo se da u stranci Pametno, koja čini novu koaliciju političkog centra zajedno s još dvije stranke smatraju kako privatno zemljište treba predstavljati okosnicu razvoja poljoprivrede. U političkoj platformi Možemo koja izlazi u koaliciji s pet stranaka ističu kako poticajima treba razvijati agroekološke mjere i usmjeriti ih OPG-ovima. Živi zid u koaliciji naziva "Dosta pljačke" koja okuplja još sedam stranaka inzistiraju na Strategiji razvoja poljoprivrede, dok u SDP-u žele sustav potpora prilagoditi malim i srednjim OPG-ovima, a velike proizvođače limitirati.

U HNS-u se zalažu za osiguravanje lakšeg financiranja investicija u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji te poljoprivredi, a smatraju kako slavonska i baranjska sela trebaju biti oaze niskih poreza. Za Domovinski pokret su također ključne financije koje planiraju riješiti osnivanjem poljoprivredne banke, ali i poljoprivredno zemljište kojega, kako kažu, treba aktivirati serijom raznih mjera. U HDZ-u žele ojačati OPG-ove učinkovitijom i pravednijom raspodjelom izravnih plaćanja, a Most promijeniti Zakon o poljoprivrednom zemljištu, ali i one vezane uz vlasništvo. 

Parlamentarni izbori 2020 - što donose hrvatskoj poljoprivredi?

Kada podvučemo crtu, dalo bi se zaključiti kako većina političkih opcija naglasak stavlja na OPG-ove kao nositelje razvoja hrvatske poljoprivrede, a probleme vide u sadašnjem raspolaganju državnim zemljištem te sustavu potpora. 

Već se špekulira i o mogućim ministrima, ovisno o tome kakve će rezultati polučiti ovi izbori, što je tema o kojoj ćete također čitati na Agroklubu. 

Ono što nas sada zanima je vaše mišljenje koje možete iskazati u Agroklubovoj anketi, ispod teksta - kome ćete dati svoj glas 5. srpnja 2020., na Hrvatskim parlamentarnim izborima. 


Tagovi

Izbori 2020 Parlamentarni izbori Izborni prag Anketa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]