Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbori 2020
  • 26.06.2020. 09:00

HNS: Slavonska i baranjska sela trebaju biti oaze niskih poreza

HNS-ov Pokret za Slavoniju, kojega će predstaviti narednih dana, podrazumijeva jasnu i strukturiranu, prije svega poreznu politiku koja će slavonska i baranjska sela prepoznati kao oaze niskih poreza, odnosno područja s kliznim poreznim stopama koje se temelje na indeksu razvijenosti.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 217
  • 36
  • 0

Hrvatska narodna stranka narednih dana, tik pred izbore planira predstaviti program Pokreta za Slavoniju, u 4. izbornoj jedinici, a koji će uz koaliciju s HSS-om "Braće Radić" uključivati sadašnje i bivše čelnike lokalne samouprave. 

Iz tog razloga, kažu, nisu u cijelosti odgovorili na naša pitanja postavljena većini političkih opcija koje će se naći u utrci za mandate u Hrvatskom saboru, jer ne žele još otkrivati o čemu je riječ. 

Parlamentarni izbori 2020 - što donose hrvatskoj poljoprivredi?

Ono što smo saznali u njihovu kraćem odgovoru je da se Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati zalaže za osiguravanje lakšeg financiranja investicija u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji te poljoprivredi. "Korona kriza je pokazala koliko je važna domaća poljoprivredna proizvodnja i upravo je ulaganje u nju, kao i u prerađivačku industriju, važno za revitalizaciju poljoprivrede i otvaranje novih radnih mjesta.

Jasno je da se neće moći očekivati veće investicije ukoliko se ne osiguraju financijski "proizvodi" koji će poticati ulaganja u povećanje produktivnosti i efikasnosti postojeće industrije, kao i nove pogone", ističu. 

Privući ljude na doseljavanje u Slavoniju i Baranju 

Pored toga, dodaju, kako HNS-ov Pokret za Slavoniju podrazumijeva jasnu i strukturiranu, prije svega poreznu politiku koja će slavonska i baranjska sela prepoznati kao oaze niskih poreza, odnosno područja s kliznim poreznim stopama koje se temelje na indeksu razvijenosti. 

"Takvom poreznom politikom privukli bismo ljude na doseljavanje umjesto iseljavanje, što bi zajedno s pokretanjem investicija u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji dovelo do otvaranja novih radnih mjesta", poručuju otkrivši kako će njihov Pokret za Slavoniju predstaviti poljoprivredni program, u kojem je naglasak na što uže spajanje već spomenutih gospodarskih grana s poljoprivredom. 

Poljoprivreda kao alat u zapošljavanju 

Iščitavanjem političkog programa ove stranke, objavljenom u lipnju, otkrivamo da se riječ poljoprivreda spominje tek tri puta. 

Prvi puta kada je riječ o sustavu strukovnog obrazovanja čiju je, pišu, kvalitetu i učinkovitost potrebno i dalje povećavati, kako bi bio atraktivan za učenike, povezan s tržištem rada te omogućavao stjecanje kompetencija za osobni i profesionalni razvoj te nastavak obrazovanja i cjeloživotno učenje. Smatraju da je nužno nastaviti razvoj regionalnih centara kompetentnosti kroz održivost uspostavljenih u pet prioritetnih područja (elektrotehnika i IKT, strojarstvo, poljoprivreda, zdravstvo, ugostiteljstvo i turizam) uz otvaranje novih u prioritetnim područjima koja dosad nisu pokrivena.

Poljoprivredu spominju i kada je riječ o zaustavljanju rasta nezaposlenosti te poticanje zapošljavanja, a u tom je kontekstu vide kao novi alat koji će osigurati radna mjesta građanima RH. 

Treći se puta spominje u poglavlju naslovljenom "Zelene politike", odnosno zelene tehnologije i gospodarstvo gdje ističu kako su potrebna značajna ulaganja i u poljoprivredu, kako bi se pravovremeno i učinkovito suočili s izazovima u području okoliša, što uključuje i gubitak biološke raznolikosti, zagađenje, zaštitu prirodnog kapitala i podršku plavoj i kružnoj ekonomiji.

Riječ hrana spominje se jednom, također u spomenutom poglavlju, gdje HNS piše o tome kako usvajanjem smjernica Europskog zelenog plana, koji je donijela Europska komisija, omogućavamo pravednu tranziciju i dobivamo čišći zrak, vodu i tlo, zdraviju hranu, koristi se čišća energija,
obnavljaju se kuće, stanovi, bolnice i škole te se počinje s korištenjem alternativnih rješenja u javnom prijevozu.

U iščekivanju poljoprivrednog, Izborni program HNS-a možete preuzeti u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Izbori 2020 Parlamentarni izbori Program Poljoprivreda HNS Pokret za Slavoniju Porez


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.