Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja cvijeća
  • 29.10.2017. 10:30

Jesenska sadnja lukovica cvijeća

Najčešće lukovičaste biljke koje sadimo u jesen su: tulipani (Tulipa sp.), narcisi (Narcissus sp.), zumbuli (Hyacinthus sp.), kockavice (Fritillaria sp.), puškinije (Puschkinia sp.), presličice (Muscari sp.). Od gomoljastih biljaka najčešće se sade šafrani (Crocus sp.), šumarice (Anemona sp.) i frezije (Freesia sp.)

Foto: Bigstockphoto/StephanieFrey
  • 4.869
  • 164
  • 0

Do kraja listopada vrijeme je kada treba posaditi lukovice i gomolje cvijeća, koje će cvjetati u proljeće. Do prvih mrazeva te će se lukovice dobro ukorijeniti, a već od ožujka započeti sa cvatnjom.

Najčešće lukovičaste biljke koje sadimo u jesen su: tulipani (Tulipa sp.), narcisi (Narcissus sp.), zumbuli (Hyacinthus sp.), kockavice (Fritillaria sp.), puškinije (Puschkinia sp.), presličice (Muscari sp.). Od gomoljastih biljaka najčešće se sade šafrani (Crocus sp.), šumarice (Anemona sp.) i frezije (Freesia sp.)

Lukovičaste i gomoljaste biljke ubrajamo u trajnice, jer imaju podzemne organe koji im služe kao spremišta hrane i omogućuju im da duži period opstanu u različitim vremenskim uvjetima. Sade se u ukrasne posude, na gredice, na travnjake ili kamenjare. Najljepše djeluju prilikom sadnje u skupinama, a mogu se kombinirati njihove vrste uz skladan odabir boja i habitusa.

Zaštita lukovica od bolesti i štetnika

Prije nego se započne sa sadnjom, da bi zaštitili lukovice (tulipani) od bolesti (Pythium sp.)potrebno ih je potopiti u 0,3 % otopinu (30 ml/10 l vode) fungicida na osnovi propamokarb-hidroklorida (Proplant SL). Lukovice u otopini potapamo oko 15-20 minuta, a nakon toga prosušimo i sadimo. Sredstvo se može primijeniti i na način da se tretira supstrat ili tlo zalijevanjem s 15 ml sredstva u 1 l vode po m2.

Da bi lukovice zaštitili od štetnika u tlu (grčice, žičnjaci, sovice pozemljuše...), koji se mogu ubušiti ili izgristi lukovice, mogu se primijeniti zemljišni insekticidi na osnovi klorpirifosa (Dursban E-48, Nufos, Kentaur 5 G). Primjenjuju se prije sadnje uz inkorporaciju ili prilikom sadnje tretiranjem traka ili čitave površine. Doza primjene 2-3 ml/2-3 l vode/10 m² (trake) 6-8 ml/6-8 l vode/10 m² (širom), (Dursban E-48, Nufos), te tretiranjem u trake (Kentaur 5 G) u dozi 8-10 g/10 m².

U pravilu lukovice treba posaditi na dubinu koja je dva do tri puta veća od njihove visine. Preduboko posađene lukovice kasnije će niknuti i cvjetati, a preplitko posađene mogu stradati od hladnoće.

Kada su lukovice pripremljene i kada se napravi hortikulturni plan, potrebno je pristupiti kopanju rupa i pripremi tla za sadnju. Preporučuje se tlo obraditi do dubine od 30 cm, pri čemu treba ukloniti sav korov. Za sadnju lukovica, tlo treba biti rahlo i propusno. Ako je tlo teško i zbijeno možemo ga poboljšati dodavanjem pijeska, organskog gnojiva ili komposta.

U pravilu lukovice treba posaditi na dubinu koja je dva do tri puta veća od njihove visine. Preduboko posađene lukovice kasnije će niknuti i cvjetati, a preplitko posađene mogu stradati od hladnoće. Ako lukovice sadimo na različite dubine, možemo dobiti neujednačen, odnosno produžen period cvatnje. Razmak sadnje ovisi o veličini lukovica, te u pravilu treba biti dva do tri puta veći od širine lukovica. Manje lukovice sadimo na razmak 5 do 7,5 cm, a veće na 15 cm. Bazni dio lukovica treba ležati na zemlji koju smo razrahlili. Između zemlje i baze lukovica ne smije biti zraka. Na taj način lukovice će se dobro ukorijeniti, neće doći do nakupljanja vode, a time niti truljenja. Lukovice se dalje prekrivaju zemljom, a tlo se dobro zalije. Prije nastupa jače hladnoće, dobro je tlo prekriti slojem lišća ili sitnijih grančica.

Želite da vam cvjetaju tijekom zime?

Ako želimo da nam lukovičaste biljke cvjetaju tijekom zime u stanu potrebno ih je posaditi u ukrasne posude i pristupiti postupku pospješivanja. U ukrasnoj posudi potrebno je lukovice poslagati blizu jedna drugoj, ali se ne smiju dodirivati.

Lukovice je potrebno prekriti zemljom na način da samo njihov vrh treba malo viriti iz zemlje. Posudu staviti na tamno i hladno mjesto (4 ºC). Lukovice treba umjereno zalijevati. Nakon 8 do 14 tjedana, kada su izdanci visine 2 do 5 cm premještamo ih u svjetlu i hladnu prostoriju. Najprije ih ostavljamo na sjenovitom mjestu, a za nekoliko dana premještamo ih na svjetlije mjesto, uz povišenje temperature u prostoriji.

Nakon što nas ove biljke nagrade bogatom cvatnjom, potrebno je pustiti da listovi potpuno uvenu. Dalje je potrebno izvaditi i osušiti lukovice, te ih spremiti u papirnate vrećice za sadnju u iduću jesen, kada će nas ponovno zadiviti ljepotom svojih cvjetova.

Autorica: dr. sc. Mirna Ceranić

Foto: Bigstockphoto/StephanieFrey


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Cvijeće Sadnja Jesen


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]