Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita jabuka
  • 01.04.2016. 07:30

Zaštitite jabuke i kruške od krastavosti!

Savjetodavna služba donosi savjete kako zaštititi nasade jabuka i krušaka od uzročnika krastavosti. Zaštitu obaviti kada su stabla suha!

Foto: Didgeman/pixabay.com
  • 943
  • 44
  • 0

Većina nasada jabuka nalazi se u fenofazi mišjih ušiju. Sličan porast je i u nasadima krušaka. Za tjedan koji je pred nama meteorolozi najavljuju porast temperature i slabe oborine, a jutarnje rose su obilne te su moguće jače primarne zaraze uzročnikom krastavosti jabuka i krušaka (Venturia inaequalis, Venturia pyrina).

Preporučena sredstva za zaštitu nasada

Savjetuje se stoga preventivna zaštita nasada jabuka i krušaka jednim od sljedećih pripravaka: Delan 700 WGD, Ziram 76 WG, Dithane M-45, Dithane DG NeoTec, Mankozeb, Pinozeb M-45, Star 80 WP, Penncozeb 75 DG, Chromodin S-65 WP, Merpan 80 WDG, Captan 80 WG, Captan WP 50, Merpan 50 WP, Kastor, Polyram DF, Antracol.

Očekuju se temperature iznad 15°C

Obzirom kako će dnevne temperature zraka danju nerijetko biti iznad 15 °C pozornost treba usmjeriti (pregledati pupove) na prisutnost jabučnog cvjetojeda (Anthonomus pomorum), poglavito u voćnjacima koji se nalaze u blizini šuma, preporuča agronom Ivica Lovrinčević iz Savjetodavne službe. Za suzbijanje jabučnog cvjetojeda dopuštenje ima pripravak Decis 2,5 EC.

Zaštitu nasada obavezno obaviti kada su stabla suha, za mirna vremena, s posebnom pozornošću na korisne insekte.

Sredstva primijeniti prema uputama o korištenju!

Korištena sredstva obavezno koristiti u količinama i na način naveden u uputama o korištenju. Obavezno vodite i evidenciju o prskanju te ekološki zbrinite ambalažu prema zakonskim odredbama. Sve nejasnoće, dodatna objašnjenja i više informacija o pripravcima voćari mogu dobiti i u Fitosanitarnom informacijskom sustavu na web stranici MPŠRR.

Foto: Didgeman/pixabay.com


Tagovi

Jabuke Mišje uši Kruške Zaštita Krastavost Temperatura Jabučni cvjetojed Voćnjak Insekti


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.