Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Azijska samurajska osa
  • 15.06.2020. 07:30

Italija kreće u biološku kontrolu smrdljivih martina

Talijansko Ministarstvo poljoprivrede dovršava preliminarne mjere za puštanje u okoliš samurajske ose, odnosno prirodnog grabežljivca već dobro poznatog štetnika voća koji je tamošnjim voćarima prošle godine nanio štetu u vrijednosti od pola milijarde eura.

Foto: JumpStory
  • 1.384
  • 271
  • 0

Usvajanje uredbe kojom će se u Italiji koristiti samurajske osice u biološkoj kontroli smeđe mramoraste stjenice (Halyomorpha halys) očekuje se ovih dana, rekao je za informatoreagrario, talijanski državni tajnik za poljoprivredu, Giuseppe L'Abbate.

Ministarstvo zaštite okoliša i talijanska istraživačka agencija ISPRA odobrili su postupak koji je potreban za puštanje ove vrste grabežljivaca u talijanski ekosustav. Prvo puštanje predviđeno je u drugoj polovici lipnja, a drugo sredinom srpnja. Naime, vojska ovih malenih kukaca zadužena je za vođenje biološkog rata protiv smeđe mramoraste stjenice, odnosno vrste kukca kod nas poznatog kao smrdljivi martin, a koji je u Europu dovezen iz Azije međunarodnim transportom još 2004. godine.

Prema istraživanjima, azijska samurajska osa (Trissolcus japonicus) se hrani jajašcima ovog štetnika i tako smanjuje njihovu populaciju. Naime, ova vrsta stjenica je prvi puta otkrivena u Italiji ne tako davne 2012. godine, a od tada su se razmnožili i štete čine u šest regija na sjeveru te zemlje.

Velike štete za voćarstvo, ali i povrćarstvo

Smrdljivi martini najviše napadaju lješnjake, kruške, jabuke, kivi, breskve, trešnje i marelice, a njegovo širenje uzrokovalo je ogroman ekonomski gubitak za proizvođače voća, ali i povrća.

Ugrožene svjetske zalihe lješnjaka - napadaju ih smrdljivi martini

Podsjećamo, ove su godine ugrozili svjetske zalihe lješnjaka i opustošili voćnjake u Turskoj, a u Italiji su prošle godine uništili preko 40% uroda lješnjaka. Tada su iz organizacije poljoprivrednika Coldiretti napominjali da se mora pojačati obrana od ovih štetnika ističući kako bi za biološku kontrolu dobra bila samurajska osa.

Vlada izdvojila samo 80 milijuna eura za štetu

Krajem ožujka Europska komisija je donijela akt kojim je udovoljila talijanskim zahtjevima za dodatnim mjerama naknade, kao i pojednostavljeni pristup oštećenim proizvođačkim organizacijama pomoću hitnih mjera u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP-a).

U ovogodišnjem proračunu talijanska je vlada izdvojila samo 80 milijuna eura kako bi mogla nadoknaditi štete poljoprivrednicima, što je mali iznos u usporedbi s procijenjenom štetom većom od 500 milijuna eura, piše euractiv.

Osice koriste tamo gdje nisu primjenjeni pesticidi

Oslobađanje samurajske osice uslijedilo je nakon trogodišnjeg nacionalnog programa biološke kontrole smrdljivog martina koje je provela vladina organizacija za poljoprivredna istraživanja i analizu poljoprivrednog gospodarstva (CREA).

Azijska samurajska osa rješenje u borbi protiv smrdljivog martina?

Tijekom istraživanja populacija osica uvedena je pod karantenu u talijanski ekosustav, ne samo radi provjere njezinog potencijala protiv štetnika, već i procjene mogućeg utjecaja na okoliš. U regiji Pijemont, one će se koristiti na 100 mjesta koja nisu prošla tretmane pesticidima, kako bi se izbjegla njihova smrtnost. U svako će mjesto u dva navrata u roku od 20 dana biti pušteno 100 ženskih i 10 muških osa.

Klor-pirifos se upotrebljavao kao insekticid

U nekim talijanskim regijama, kao što su Veneto i Emila-Romagna, nedavno zabranjeni insekticid klorpirifos-metil upotrebljavao se protiv ovog štetnika.

Nakon odluke država članica da ne obnove odobrenje za to kemijskjo sredstvo, talijanska europarlamentarka Mara Bizzotto uputila je pitanje Komisiji tražeći da preispita ovu odluku ili barem Italiji odobri odstupanje.

Pita li itko poljoprivrednika što misli o smanjenju upotrebe pesticida?

Komisija je odgovorila kako uredba o sredstvima za zaštitu bilja iz 2009. godine omogućuje državi članici da odobri njegovo stavljanje na tržište za razdoblje koje nije duže od 120 dana i to za ograničenu i kontroliranu uporabu, s obzirom na to da je nužno njegovo korištenje.


Tagovi

Italija Smrdljivi martini Smeđe mramoraste stjenice Azijska samurajska osa Biološka kontrola Klor-pirifos


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Raštika- povrće koje se tradicionalno uzgaja u Hercegovini. Nekada se zvala hrana za sirotinju, a nedavno ju je New York Times svrstao među najzdravije i najskuplje namirnice zbog njezinih iznimnih nutritivnih i ljekovitih svojstava. I u He... Više [+]