Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Azijska osa
  • 03.11.2019. 10:30

Azijska samurajska osa rješenje u borbi protiv smrdljivog martina?

Poznato je da ovaj kukac traži hranu na drveću, a u Kini se provode eksperimenti u kojima se želi vidjeti hoće li napadati i jajašca smrdljivih martina u ratarskim usjevima.

Foto: Pixabay/Brett_Hondow Wikipedia/Chris Hedstrom, Oregon Department of Agriculture
  • 1.713
  • 124
  • 0

Znanstvenici organizacije CABI prvi su otkrili kako bi azijska samurajska osa (Trissolcus japonicus) mogla biti prirodni neprijatelj smrdljivog martina (Halyomorpha halys). Naime, ova se osa hrani jajašcima smrdljivog martina, invazivnog štetnika koji napada voće i povrće po čitavoj Europi. 

Znanstvenici msc. Judith Stahl, i dr. Tim Haye vodili su međunarodni tim istraživača, uključujući one sa Sveučilišta u Torinu i USDA poljoprivredne istraživačke službe, a koji su DNA analizom potvrdili da je osa, porijeklom iz Kine, Japana i Koreje, 2017. godine pronađena u Švicarskoj, u kantonu Ticino, u voćnjacima jabuka. Pronađena je ondje dvije godine zaredom na tri različite lokacije. 

Istovremeno, smeđi mramorasti smrdljivi martin je globalni štetnik koji je 2016. godine nanio štetu vrijednosti 60 milijuna dolara gruzijskom lješnjaku što čini trećinu roda te zemlje, a 2010. godine je u dijelovima SAD-a uništeno jabuka u vrijednosti 37 milijuna dolara. CABI je i dalje predvodnik u borbi u kojoj žele dokazati da se azijska osa može koristiti kao prirodni neprijatelj za kontrolu štetnika smrdljvog martina. 

Podsjetimo, u Italiji je ove godine također napravila velike štete na lješnjaku. Provincije Torino i Asti procijenile su da je oštećeno preko 40% roda, zatim provincija Alessandria sa 20-30% i Cuneo sa 15-20%. 

Smrdljivi martini uništili preko 40% uroda lješnjaka

Na sjeveroistoku SAD-a populacija azijske ose je slučajno unesena, a pronađena je 2014. godine te se širi zemljom. Poznato je da ovaj kukac traži hranu na drveću, a u Kini se provode eksperimenti u kojima se želi vidjeti hoće li napadati i jajašca smrdljivih martina u ratarskim usjevima. 

Dr. Haye kaže da, premda je prerano procjenjivati utjecaj azijske ose na smrdljive martine u Švicarskoj, ipak se smatra da bi uspostavljanje tog kukca moglo smanjiti intenzitet i broj smrdljivih martina ispod broja koji ima ekonomski utjecaj


Tagovi

Suzbijanje Samurajska osa Smrdljivi martin Azijska osa Istraživanje Prirodni neprijatelj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]