• Smrdljivi martin na lješnjaku
  • 01.11.2019. 16:30
  • Torino, Italija

Smrdljivi martini uništili preko 40% uroda lješnjaka

Provincije Torino i Asti procijenile su da je oštećeno preko 40% uroda, zatim provincija Alessandria sa 20-30% i Cuneo sa 15-20%. U organizaciji Coldiretti ističu da se mora pojačati obrana tim više što je zabranjeno puštanje samurajske ose koja je prirodni neprijatelj smrdljivog martina.

Foto: Facebook/Colderotti Torino
  • 1.902
  • 280
  • 0

Smrdljivih martina ove godine ima više nego ikada. I to ne samo kod nas. Najnovija vijest koja to potvrđuje da su u Italiji, u Torinu, u velikoj mjeri naštetili nasadima lješnjaka. 

"Praćenje smeđeg smrdljivog martina obavlja se na čitavom regionalnom teritoriju, sa 70 masovnih zamki. Naši tehničari također prate uzorke lješnjaka kako bi utvrdili štetu. Za sada je situacija prilično zabrinjavajuća", kaže Fabrizio Galliati, predsjednik torinske podružnice organizacije Coldiretti, koja okuplja pola milijuna talijanskih poljoprivrednika.

Provincije Torino i Asti procijenile su da je oštećeno preko 40% uroda, zatim provincija Alessandria sa 20-30% i Cuneo sa 15-20%. U organizaciji Coldiretti ističu da se mora pojačati obrana tim više što je zabranjeno puštanje samurajske ose koja je prirodni neprijatelj smrdjivog martina, navodi freshplaza

"Ministrica Teresa Bellanova izdvojila je 80 milijuna eura za pomoć pogođenim kompanijama, a radi i na moratoriju na hipoteke pogođenih tvrtki", otkriva Galliati. 

Problem sa smrdljivim martinima je pogodio sve regije sjeverne Italije gdje su osim voćnjaka lješnjaka oštećene i jabuke, kruške, kivi, breskve, trešnje, marelice i rasadnici. Coldiretti zahtijeva hitne intervencije, ali i ubrzavanje postupka odobrenja korištenja samurajske ose. 

Podsjetimo, smrdljivi martini pripadaju porodici povrtnih stjenica (Nezara viridula), a veća pojava se veže uz visoke temperature i duže sušno razdoblje. 

Smrdljivi martin: Povrtna stjenica sisa plodove pred samu berbu - kako ju suzbiti

Stručnjaci za njihovu najezdu "krive" klimatske promjene koje su uzrokovale migraciju ovih buba koje se brzo razmnožavaju.


Tagovi

Smrdljivi martin Suzbijanje Samurajska osa Coldiretti


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Od danas osječki ured Agrokluba djeluje na novoj adresi - Sv. L.B. Mandića 157, Osijek. Veliko hvala... Pročitaj cijelu bilješku »