• Povrtna stjenica
  • 19.09.2019. 07:30

Smrdljivi martin: Povrtna stjenica siše plodove pred samu berbu - kako ju suzbiti

Štete na bilju prave ličinke i odrasli kukci koji buše biljno tkivo i sišu sokove iz plodova. U usjevima paprike, rajčice i mahuna pojavljuju se žuto smeđe mrlje, plodovi prijevremeno sazrijevaju, isušeni su, a unutrašnjost ploda je tvrda i gorka na okus čime gube tržišnu i upotrebnu vrijednost. 

Foto: Depositphotos/gutaper
  • 8.061
  • 598
  • 0

Povrtna stjenica (Nezara viridula) u narodu poznata i kao smrdljivi martin, je polifagni štetnik, a napada veliki broj biljnih vrsta. U vrtovima ćemo ju najčešće naći na rajčici, paprici, mahunama, ali i krumpiru, kukuruzu, soji, suncokretu i drugom bilju. 

Štete na bilju prave ličinke i odrasli kukci koji buše biljno tkivo i sišu sokove iz plodova. U usjevima paprike, rajčica i mahuna pojavljuju se žuto smeđe mrlje, plodovi prijevremeno sazrijevaju, isušeni su, a unutrašnjost ploda je tvrda i gorka na okus čime gube tržišnu i upotrebnu vrijednost. 

Odrasle jedinke su intenzivno zelene boje, dok ličinke tijekom svog razvoja mijenjaju boju. Ličinke prolaze kroz pet uzrasnih stadija. Zelena stjenica je inače kukac tropskih i suptropskih područja.

Koliko je opasno prisustvo stjenice u nasadima uzgajanih biljaka

Uzrok ove pojave je u visokim temperaturama i dužim sušnim razdobljima, a čitavu situaciju otežava što stjenica plodove napada pred berbu pa je primjena insekticida gotovo nemoguća

Od bioloških pripravaka možete pokušati suzbiti povrtnu stjenicu s pripravkom od čili paprike, češnjaka i crvenog luka. 

Pripravcima od povrća zaštitite drugo povrće i ostalo bilje

Također, preporučuje se postavljanje lovnih klopki s čašama i vodom. Važno je ručno sakupljanje budući da odrasle jedinke mogu prezimiti na skrovitim mjestima. Imajte na umu da povrtne stjenice ispuštaju miris poput smrdljivih martina. 

Riješite se smrdljivih martina biljnim pripravcima

Prirodni neprijatelji povrtnih stjenica je muha Trichopoda pennipes, koja parazitira na ličinkama i odraslom insektu. Primjenjuju se i osice Trissolcus basalis koje parazitiraju jaja zelene stjenice.


Tagovi

Povrtna stjenica Smrdljivi martin na rajčici Smrdljivi martin Štetnik Suzbijanje Metode Bio


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica Agrokluba. Hobi vrtlarica, zaljubljena u prirodu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Gredica u vrtu pripremljena za salatu i mrkvu a kupus već posijan u kontejnere od rolica WC papira.Kada naraste dovoljno veliko lako ga je prebaciti u vrt.