• Biljni pripravci
  • 13.05.2018. 16:30

Pripravcima od povrća zaštitite drugo bilje

Povrće možemo iskoristiti za pripremu sredstava za zaštitu bilja, gnojiva ili biostimulatora.

Foto: Pixabay.com/PublicDomainImages
  • 11.501
  • 682
  • 2

Povrće uzgajamo u našim vrtovima, na balkonima, ali ono se može upotrijebiti i za pripremu različitih pripravaka koje možemo koristiti u zaštiti bilja. Dugačak je spisak povrća koje možemo koristiti za pripremu raznih fungicida, insekticida, biostimulatora ili gnojiva. Pripravke spremajte uvijek svježe, jer su tada najefikasniji u zaštiti povrća.

Insekticid od listova i zaperaka rajčice

Pored toga što rajčicu uzgajamo zbog ukusnih plodova listove i zaperke rajčice možemo iskoristiti za pripremu insekticida koji će zaštiti kupusnjače od leptira kupusara. Ovaj insekticid djeluje na odrasle jedinke i ličinke.

Ne bacajte zaperke i suvišne listove. Dovoljne su dvije šake biljne mase rajčice koje prelijemo sa 2l vode. Nakon što je odstajao najmanje 3h pripravak je spreman za upotrebu i treba ga procijediti.

Insekticid od čili paprike

Čili paprike se mogu koristiti za suzbijanje velikog broja štetnika: lisnih ušiju, krumpirove zlatice, mrava i drugih štetnih vrsta.

Potrebno je u 1l vode skuhati 2 do 3 ploda čili paprike koje smo prethodno usitnili. Ovo radite u prostoriji s otvorenim prozorom, jer ovisno o ljutini paprike miris može biti vrlo nadražujući tijekom kuhanja. Nakon što se ohladi pripravak procijediti i razblažiti s vodom. Na 1l pripravka dodati 8 do 10l vode.

Češnjak i crveni luk

Češnjak i crveni luk su pravi zaštitnici bilja koje uzgajamo. Od njih se mogu pripremati različiti pripravci koji su se pokazali vrlo učinkoviti u borbi protiv štetnika i uzročnika bolesti.

Insekticid, fungicid i biostimulator od češnjaka

Češnjak je neizostavan kada  su u pitanju organski vrtovi. On djeluje na mnoštvo štetnika: lisne uši, leptire, zemljišne štetnike, mrave, krumpirovu zlaticu, buhače, tripse, mrkvinu muhu. Kao fungicid odličan je u zaštiti od polijeganja rasada, ali i kao fungicid za starije biljke. Možemo ga koristiti preventivno, ali i po pojavi bolesti. Odličan je u borbi protiv plamenjače, pepelnice, truleži, čađavice, bakterioza manjeg obima. Možemo ga koristiti u zaštiti svih biljnih vrsta osim lukova. Pokazao se i kao odličan biostimulator, posebno za paprike.

U 1l potrebno je potopiti 3 do 4 češnja češnjaka. Broj češnjeva ovisi od krupnoće. Ostavimo preko noći, sljedećeg jutra procijedimo. Dobivena otopina treba imati lijep miris po češnjaku. Ako je miris prejak razblažite s vodom. Tretiranje ponovite nakon 5 dana.

Fungicid od crvenog luka

Lukovinu od crvenog luka ne bacajte, iskoristite je za pripremu fungicida koji će biti zaštita od plamenjače, ali će djelovati i kao insekticid.

Dovoljno je potopiti 200g lukovine u 10l vode i ostaviti preko noći. Ova otopina se procijedi i biljke se tretiraju 2 do 3 puta tijekom tjedna.

Insekticid od crvenog luka i kore citrusa

Ovaj insekticid je odličan protiv biljnih ušiju.

Uzeti po 200g lukovine crvenog luka i kore citrusa, preliti sa 10l vode. Ova smjesa se kuha i treba proključati. Skuhana otopina se ostavi 3 dana i nakon toga procijedi. Koristi se za tretiranje napadnutih biljaka.

Insekticid i fungicid od češnjak i crvenog luka

Češnjak i crveni luk se zajednički mogu koristiti u borbi protiv plijesni i grinja. Ukoliko su plijesni problem tada ovim pripravkom tretiramo zemljište, zalijevamo.

Potrebno je usitniti pola kilograma češnjaka i crvenog luka i preliti s 10l tople vode. Ostavi da fermentira i kada prestane pjeniti preparat je potrebno procijediti i razrijediti s vodom u odnosu 1:10.

Insekticid od listova krumpira

Krumpir smatramo biljkom koju krumpirova zlatica u potpunosti može uništiti, ali njegovo lišće se može koristiti u borbi protiv grinja.

U 10l vode potopite 1 do 1,5kg listova i ostavite potopljeno najmanje 3h, nakon toga procijedite i pripravak je spreman za upotrebu. Ovaj pripravak će biti djelotvorniji ako prije potapanja u vodu usitnite listove krumpira. Za bolje djelovanje, prianjanja na štetnika, pripravku dodati malo biorazgradivog tekućeg deterdženta.


Tagovi

Biljni pripravci Eko pripravci Insekticid Fungicid Biostimulator Čili paprika Češnjak Crveni luk Zaperci rajčice Krumpirova zlatica Grinje Štetnici


Autorica

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB