Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljni pripravci
  • 13.05.2018. 16:30

Pripravcima od povrća zaštitite drugo bilje

Povrće možemo iskoristiti za pripremu sredstava za zaštitu bilja, gnojiva ili biostimulatora.

Foto: Pixabay.com/PublicDomainImages
  • 15.852
  • 682
  • 2

Povrće uzgajamo u našim vrtovima, na balkonima, ali ono se može upotrijebiti i za pripremu različitih pripravaka koje možemo koristiti u zaštiti bilja. Dugačak je spisak povrća koje možemo koristiti za pripremu raznih fungicida, insekticida, biostimulatora ili gnojiva. Pripravke spremajte uvijek svježe, jer su tada najefikasniji u zaštiti povrća.

Insekticid od listova i zaperaka rajčice

Pored toga što rajčicu uzgajamo zbog ukusnih plodova listove i zaperke rajčice možemo iskoristiti za pripremu insekticida koji će zaštiti kupusnjače od leptira kupusara. Ovaj insekticid djeluje na odrasle jedinke i ličinke.

Ne bacajte zaperke i suvišne listove. Dovoljne su dvije šake biljne mase rajčice koje prelijemo sa 2l vode. Nakon što je odstajao najmanje 3h pripravak je spreman za upotrebu i treba ga procijediti.

Insekticid od čili paprike

Čili paprike se mogu koristiti za suzbijanje velikog broja štetnika: lisnih ušiju, krumpirove zlatice, mrava i drugih štetnih vrsta.

Potrebno je u 1l vode skuhati 2 do 3 ploda čili paprike koje smo prethodno usitnili. Ovo radite u prostoriji s otvorenim prozorom, jer ovisno o ljutini paprike miris može biti vrlo nadražujući tijekom kuhanja. Nakon što se ohladi pripravak procijediti i razblažiti s vodom. Na 1l pripravka dodati 8 do 10l vode.

Češnjak i crveni luk

Češnjak i crveni luk su pravi zaštitnici bilja koje uzgajamo. Od njih se mogu pripremati različiti pripravci koji su se pokazali vrlo učinkoviti u borbi protiv štetnika i uzročnika bolesti.

Insekticid, fungicid i biostimulator od češnjaka

Češnjak je neizostavan kada  su u pitanju organski vrtovi. On djeluje na mnoštvo štetnika: lisne uši, leptire, zemljišne štetnike, mrave, krumpirovu zlaticu, buhače, tripse, mrkvinu muhu. Kao fungicid odličan je u zaštiti od polijeganja rasada, ali i kao fungicid za starije biljke. Možemo ga koristiti preventivno, ali i po pojavi bolesti. Odličan je u borbi protiv plamenjače, pepelnice, truleži, čađavice, bakterioza manjeg obima. Možemo ga koristiti u zaštiti svih biljnih vrsta osim lukova. Pokazao se i kao odličan biostimulator, posebno za paprike.

U 1l potrebno je potopiti 3 do 4 češnja češnjaka. Broj češnjeva ovisi od krupnoće. Ostavimo preko noći, sljedećeg jutra procijedimo. Dobivena otopina treba imati lijep miris po češnjaku. Ako je miris prejak razblažite s vodom. Tretiranje ponovite nakon 5 dana.

Fungicid od crvenog luka

Lukovinu od crvenog luka ne bacajte, iskoristite je za pripremu fungicida koji će biti zaštita od plamenjače, ali će djelovati i kao insekticid.

Dovoljno je potopiti 200g lukovine u 10l vode i ostaviti preko noći. Ova otopina se procijedi i biljke se tretiraju 2 do 3 puta tijekom tjedna.

Insekticid od crvenog luka i kore citrusa

Ovaj insekticid je odličan protiv biljnih ušiju.

Uzeti po 200g lukovine crvenog luka i kore citrusa, preliti sa 10l vode. Ova smjesa se kuha i treba proključati. Skuhana otopina se ostavi 3 dana i nakon toga procijedi. Koristi se za tretiranje napadnutih biljaka.

Insekticid i fungicid od češnjak i crvenog luka

Češnjak i crveni luk se zajednički mogu koristiti u borbi protiv plijesni i grinja. Ukoliko su plijesni problem tada ovim pripravkom tretiramo zemljište, zalijevamo.

Potrebno je usitniti pola kilograma češnjaka i crvenog luka i preliti s 10l tople vode. Ostavi da fermentira i kada prestane pjeniti preparat je potrebno procijediti i razrijediti s vodom u odnosu 1:10.

Insekticid od listova krumpira

Krumpir smatramo biljkom koju krumpirova zlatica u potpunosti može uništiti, ali njegovo lišće se može koristiti u borbi protiv grinja.

U 10l vode potopite 1 do 1,5kg listova i ostavite potopljeno najmanje 3h, nakon toga procijedite i pripravak je spreman za upotrebu. Ovaj pripravak će biti djelotvorniji ako prije potapanja u vodu usitnite listove krumpira. Za bolje djelovanje, prianjanja na štetnika, pripravku dodati malo biorazgradivog tekućeg deterdženta.


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Biljni pripravci Eko pripravci Insekticid Fungicid Biostimulator Čili paprika Češnjak Crveni luk Zaperci rajčice Krumpirova zlatica Grinje Štetnici


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.