Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba pesticida
  • 11.06.2020. 07:30

Pita li itko poljoprivrednika što misli o smanjenju upotrebe pesticida?

Što će EU poljoprivredi donijeti planirano smanjenje upotrebe pesticida? Tema je slojevita i ne može se riješiti preko noći. Uključite se u javno savjetovanje objavljeno na stranicama EK.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 2.891
  • 301
  • 0

O smanjenju upotrebe pesticida se govori više nego ikada prije. Europska unija planira reducirati njihovu upotrebu za 50 posto do 2030. godine, a čak se i proizvođači ovih kemijskih sredstava "prebacuju" na alternativne načine rješavanja problema s korovima. 

Kemijski div ulaže u novu tehnologiju za smanjenje pesticida

Na stranicama Europske komisije objavljena je inicijativa "Pesticidi - održiva upotreba (ažurirana pravila EU-a)", koja  predstavlja svojevrsno javno savjetovanje. Svojim se komentarima, koji će biti uvaženi pri isteku roka, mogu uključiti svi građani Europske unije.

U njezinu opisu stoji kako se pravilima EU-a o održivoj upotrebi pesticida nastoji zaštititi zdravlje ljudi i okoliš od mogućih rizika i učinaka koje oni imaju. Pravilima se potiče smanjenje njihove upotrebe i to pomoću integrirane zaštite bilja te upotrebom alternativa kemijskim pesticidima. U okviru ove inicijative preispituje se u kojoj su mjeri ispunjeni ti ciljevi i istražuju mogućnosti za daljnje smanjenje njihove upotrebe, a kako bi se pridonijelo ostvarenju ambicija strategije "od polja do stola" i europskog zelenog plana.

Ističe se kako Komisija želi čuti mišljenje svojih građana, a ostaviti ga možete do 7. kolovoza 2020. godine

Manje pesticida - više uvozne hrane? 

U dva tjedna kako je inicijativa objavljena, ostavljeno je preko 50 komentara građana Španjolske, Italije, Njemačke, Francuske... Mahom su to oni koji ove kemikalije vide kao otrove koji zagađuju zrak, vodu, zemlju, a onda i hranu koju jedemo. 

No, javljaju se i oni koji upozoravaju kako se prije smanjenja upotrebe pesticida treba ispitati alternativna rješenja te njihov utjecaj na okoliš. Naime, radi se o tome da ako EU i smanji upotrebu problematičnih preparata, to ne znači da ćemo jesti manje hrane zasićene njima - uvozit ćemo ju po nižim cijenama iz zemalja u kojima su oni dozvoljeni. Pored toga, transport je također faktor koji uvelike zagađuje okoliš. 

Svoj komentar možete ostaviti ovdje

"Prijelaz na ekološki uzgoj, s manje prinosa, zahtijeva više poljoprivrednih površina što znači da je u nekim dijelovima Europe potrebno krčenje šuma. To podrazumijeva i veću potrošnju goriva, a time i veće emisije CO2. Hrana proizvedena u Europi jamstvo je sigurnosti, a smanjivanje količine pesticida i gnojiva u političke i ideološke svrhe natjerat će nas na veći uvoz. To znači manje zaposlenih i manja sigurnost hrane", komentira Lelu Olivier iz Francuske. 

Roland Merz iz Njemačke smatra da zabrane nisu učinkovite nego da financijski treba podržati one koji odluče smanjiti upotrebe pesticida, a Pierre Ferrand iz Belgije ističe kako odluku o smanjenju treba prepustiti stručnjacima te korisnicima kemijskih sredstava - poljoprivrednicima, a ne političarima i nevladinim organizacijama. 

I političari svjesni nedostataka strategija

I pojedini su političari sumnjičavi prema ovim strategijama. 

"Moramo izbjeći da se proizvodnja preseli u druge regije čiji standardi zaštite okoliša ne udovoljavaju našim zahtjevima", rekla je njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner na videokonferenciji EU ministara poljoprivrede o ove dvije strategije, spomenuvši kako je krčenje šuma povezano s poljoprivrednim praksama u zemljama koje nisu članice EU.

Pored toga, mnogi smatraju kako ovaj trenutak, kada čitav svijet proživljava pandemijsku krizu, nije pravi za donošenje tako važnih odluka. Jedna od njih je i članica Europskog parlamenta i zamjenica koordinatora Odbora za poljoprivredu (AGRI), Ruža Tomašić

EK predlaže: 50% manje pesticida, 20% gnojiva, ali i poticaji za eko proizvodnju?

"Ono što najviše zabrinjava je to što su strategije donesene bez odgovarajuće procjene učinaka na poljoprivredni sektor i ambiciozni ciljevi stvaraju dodatni teret za već krizom onemoćale poljoprivrednike", upozorava Tomašić i dodaje da je, ako se žele ispuniti ciljevi koje Komsija predlaže navedenim strategijama, potrebno povećati proračun i osigurati odgovarajuće, dulje prijelazno razdoblje. "U suprotnom, sektor koji je trenutno već ozbiljno pogođen, upast će u dodatnu krizu, što je apsolutno nedopustivo", kategorična je. 

S njom se slaže i bivša zastupnica Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta, Marijana Petir "Pred poljoprivrednike se stalno stavljaju novi zahtjevi, a nije logično da se traži više s manje novca. EU treba pomoći svojim poljoprivrednicima da se oporave nakon krize Covid-19.

Moramo svoje poljoprivrednike poštivati i dati im podršku umjesto da ih opterećujemo dodatnim zahtjevima. Također, EU mora igrati veću ulogu u provedbi te strategije, a ne teret prebacivati isključivo na države članice", zaključila je. 

Ne postoje točni podaci o korištenim količinama pesticida?

Postoji još jedan problem kada je o pesticidima riječ. Naime, borce protiv "kemije" brine i to to što ne postoje točni podaci o tome koje se količne pesticida uopće koriste. Iako jedan od EU zakona obvezuje poljoprivrednike da tri godine vode detaljnu evidenciju o korištenim pesticidima, nedostaju podaci koji proizlaze iz drugog zakona koji obvezuje svaku zemlju članicu da u Bruxelles šalje informacije o količinama korištenih pesticida - ali samo svakih pet godina, što je puno rjeđe nego za ostale poljoprivredne statistike, piše politico

Također, svaka zemlja slobodno može odabrati na koje će se usjeve usredotočiti i kada provesti jednogodišnje istraživanje tijekom petogodišnjeg razdoblja. Iz ovog razloga rezultat istraživanja kojega je provodio i u 2015. godini trebao objaviti Eurostat, bio je mješavina neusporedivih informacija koje Komisija čak nije mogla niti objelodaniti. 

Osim na ovaj način, Komisija je do količina korištenih pesticida pokušala doći preko podataka o njihovoj prodaji. No, taj broj ne otkriva je li rizik od ovih tvari povećan ili smanjen. Samim tim što su i, nažalost, sastavni dio ilegalnog tržišta. 

Europol: Zaplijenjeno gotovo 1.350 tona ilegalnih pesticida

Svjesni smo da živimo u vremenu kada su promjene neminovne, no ova je tema toliko slojevita i bojimo se da će za rješavanje problema koje uzrokuje trebati isto onoliko koliko je bilo potrebno da do njega dođe. 


Tagovi

Upotreba pesticida Smanjenje Strategija Javno savjetovanje Europska komisija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.