Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Greeneye
  • 03.06.2020. 18:00

Kemijski div ulaže u novu tehnologiju za smanjenje pesticida

Izraelski startup Greeneye razvio platformu za pomoć poljoprivrednicima u otkrivanju i prskanju korova u optimalno vrijeme. U njega ulaže i Syngenta.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 431
  • 27
  • 0

Širom svijeta postupno se smanjuje upotreba pesticida, a s obzirom na to da je Europska komisija iznijela prijedlog za njihovo smanjenje od 50% u narednom desetljeću, treba smisliti nove načine za zaštitu usjeva. Koliko god se činilo da će konvencionalna poljoprivreda najviše stradati, ne treba paničariti jer uvijek postoje nove metode zahvaljujući tehnološkom napretku.

Tako je, primjerice, izraelski startup Greeneye razvio platformu za pomoć poljoprivrednicima u otkrivanju i prskanju korova u optimalno vrijeme. Naime, sustav radi tako da kombinira senzor fotoaparata kako bi precizno prskao korov, i to samo njega, ne trošeći sredstvo na tretiranje kultiviranih biljaka. Ispitivanja su dokazala kako ova metoda smanjuje potrošnju herbicida od 65 do čak 92%.

Spektroskopija - tehnologija budućnosti za očuvanje zdravlja tla

Ovi su postotci poticaj za velike ulagače, otkrio je za AFN suosnivač Greeneye-a i izvršni direktor Nadav Bocher koji kaže da je tvrtka financirana u iznosu od 7 milijuna dolara na čelu s ulagačem Jerusalem Venture Partners.

"Vlade, farmeri i javnost teže trenutku u kojoj poljoprivreda čuva okoliš", komentira osnivač JVP-a i predsjednik Erel Margalit uz poruku kako će u samo nekoliko godina farmeri širom svijeta svakodnevno primjenjivati ovu tehnologiju.

Syngenta ulaže u Greeneye

Podršku startupu dala je i Syngente koja je svoj poslovni model do sada gradila suprotno od smanjenja pesticida. Pomislili bismo da razvitak tehnologije smanjenja kemijskih sredstava djeluje lošije na ovakve tvrtke. Međutim, direktor Syngente, Shubhang Shankar kaže da je to jedan od mogućih razloga zašto investicije poput ovih zapravo imaju smisao.

Syngentin udjel u ovom startupu spada u širi portfelj ulaganja u ranoj fazi, a ovakav pristup toj tvrtki pomaže da usvoji nove poslovne modele. Shankar ističe kako se oni ne vide kao kemijska tvrtka već kao društvo za subijzanje korova.

Shankar će se pridružiti Greeneye odboru zajedno s JVP partnerom Michalom Draymanom, koji ovu tehnologiju naziva "jedinstvenom". Drayman smatra da će se na taj način povećati prinos poljoprivrednih kultura, uštedjeti novac i smanjiti razinu zagađenja. "Vjerujemo da rastuća potražnja za zaštitom okoliša, zajedno s regulatornim zahtjevima, stvara veliko tržište za Greeneye, uključujući i globalne aktere koji vode poljoprivrednu industriju", rekao je.

Sličnost s Blue River Tehnologijom u vlasništvu John Deera

Ovaj je model sličan kalifornijskom startupu Blue River Technology koji je prodan John Deeru za 305 milijuna dolara.

John Deere ima tehnologiju tešku 305 milijuna dolara!

Naime i Blue River je razvio tehnologiju koja može dijagnosticirati i izvršavati akcije poput odluke da se herbicid rasprši samo po korovu, a izbjegne usjev ili da se primjerice, istovremeno obavlja i gnojidba. Tri godine od te ogromne kupovine Blue Rivera, a John Deere još uvijek plasira na tržište svoju tehnologiju "See and Spray".

Ključna razlika između Greeneyea i Blue Rivera je to što će njegova selektivna tehnologija moći biti naknadno opremljena prskalicama ili će se proizvoditi u suradnji s proizvođačima te vrste mehanizacije. 

Uzimaju u obzir potrebe poljoprivrednika

"Iz perspektive farmera, on je manje zainteresiran za kupnju potpuno novog strojaPlatio je 0,5 milijuna dolara za samohodnu prskalicu koju koristi za sve aplikacije prskanja, ne samo herbicide (fungicide, insekticide...) koji mu mogu poslužiti dugi niz godina podnoseći teške uvjete u polju. Zato mislimo da je strategija pretvaranja prskalice u odvojeni stroj s našim sustavom mnogo više u skladu sa željama korisnika", komentira Bocher.

Pored ušteda koje ova tehnologija preciznog prskanja nudi poljoprivrednicima u pogledu manje korištenja kemikalija, također u odličnoj rezoluciji snima čitavo polje. Bocher naglašava kako sustav može i klasificirati korov, ovisno o vrsti. "Ovo je presudno za borbu protiv korova otpornih na herbicide," rekao je.

Kako bi postigli cilj od 98% točnosti, tvrtka će održati niz demonstracija sa strateškim dionicima i velikim farmerima. Do kraja godine, predviđa Bocher, sustav Greeneye bit će u potpunosti integriran u 36-metarsku samohodnu prskalicu i nakon ovih ispitivanja pokrenut će prodaju.

U videu možete pogledati kako izgleda nova tehnologija Greeneye: 

Foto: Facebook/Greeneye Technology


Tagovi

Syngenta Ulaganje Greeneye Nova tehnologija Samohodna prskalica Smanjenje pesticida


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Kakve su šanse Agrarne stranke na političkoj sceni i parlamentarnim izborima?

526


Glasova: 193

Dobre su im šanse, hrvatski poljoprivrednici zaslužuju posebnu stranku. 36,7%

Glasova: 266

Šanse su im male. 50,6%

Glasova: 67

Ne zanima me, neću politiku u svoju butigu. 12,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

I mi mali vinogradari, štujemo Sv. Vinka.. Tako smo ja i suprug obišli vinograd, zalili ga vinom, darovali kobasicom i špekom i napravili prvi rez.. Sad kako Bog da..!!