Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lješnjaci
  • 08.04.2020. 15:00

Ugrožene svjetske zalihe lješnjaka - napadaju ih smrdljivi martini

Znanstvenici se bore sa zaustavljanjem širenja smeđe mramoraste stjenice koja je već uništila zalihe lješnjaka u osam turskih gradova.

Foto: Depositphotos/stevenellingson
  • 2.074
  • 255
  • 0

Svjetske zalihe lješnjaka ugrožene su zbog smeđe mramorna stjenice (Halyomorpha halys), štetnika koji je napao nasade ovog voća u Turskoj. Naime, riječ je o proždrljivoj, invazivnoj i alohtonoj vrsti smrdljivog martina.

Ovaj štetnik porijeklom je iz Azije, a u svijetu se proširio zahvaljujući transportu robe brodovima, ali i sve višim temperaturama te na kraju, nedostatku prirodnih grabežljivaca. 

Ugrožena petina svjetske ponude 

Smrdljivi martin naziv je za ovoga štetnika jer prilikom obrane ispušta tvari neugodnog mirisa. Vrsta koja napada lješnjak, prvi je puta zabilježena u Turskoj 2017. godine nakon što je opustošila susjednu Gruziju. Od tada se ovaj kukac proširio na području najmanje osam turskih gradova smještenih uglavnom u crnomorskoj regiji.

"Ako se ne suzbiju na vrijeme, oko 30% lješnjaka će biti uništeno", upozorio je profesor zaštite bilja Celal Tuncer sa Sveučilišta Ondokuz Mayis. Ova količina čini petinu svjetske ponude, piše theguardian.

Biokontrola samurajskom osom

Upravo je ovisnost konditorske industrije o turskim lješnjacima potaknula znanstvenike da što prije pronađu rješenje. U Istanbulu je ove godine održana konferencija o smeđoj mramornoj stjenici i njezinoj prijetnji turskim i mediteranskim zemljama. Rasprave su se fokusirale na borbu s invazijom pomoću prirodnog neprijatelja, a riječ je o azijskoj samuraskoj osi koja uništava jajašca stjenica.

Jedan od potencijalnih problema ovog pristupa je taj što propisi zahtijevaju opsežna istraživanja prije puštanja prirodnog neprijatelja kako bi se uvidjelo da on nije štetan za lokalni ekosustav.

Azijska samurajska osa rješenje u borbi protiv smrdljivog martina?

Na primjer, u SAD-u su postupci biokontrole samurajskom osicom trajali toliko dugo da su se na kraju te vrste prirodno našle u ekosustavu.

Presudne temperature narednog perioda

Tancer je također rekao da bi Turska trebala potražiti načine da ubrza proces oslanjajući se na postojeća istraživanja drugih zemalja, a u Europi je već dovršena većina.

Ilyas Edip Sevinc, čelnik Udruženja izvoznika lješnjaka i njihovih prerađevina, rekao je: "Preostalo je malo vremena za temeljitu analizu rizika od samurajske osice, jer je smeđa mramorasta stjenica već prisutna i predstavlja veliku prijetnju."

Do sada su se tamošnji poljoprivrednici oslanjali na insekticide, ali to postaje sve teže jer se populacija ovih štetnika povećava širom regije.

Temperature u narednim mjesecima igrat će presudnu ulogu u očuvanju uroda lješnjaka. Prohladno vrijeme prošle godine odgodilo je izlazak stjenica iz hibernacije, što je omogućilo normalan razvoj ploda. Ove godine meteorolozi su upozorili na iznadprosječne temperature, što znači da bi nasadi mogli biti ugroženi.

Bore se sa stjenicom koja bi ovog ljeta mogla uništiti voće i povrće u Italiji

Podsjećamo, i u Italiji ovaj štetnik pravi velike probleme na voću i povrću. Prošle godine je tamošnjim proizvođačima nanio štete u vrijednosti od 500 milijuna eura pa opravdano strahuju od napada.


Tagovi

Turska Zalihe lješnjaka Lješnjaci Štetnik Smrdljivi martin Smeđa mramorasta stjenica Halyomorpha halys


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.