Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Halyomorpha halis
  • 02.04.2020. 15:00

Bore se sa stjenicom koja bi ovog ljeta mogla uništiti voće i povrće u Italiji

Proizvođači voća i povrća na sjeveru Italije strahuju da će štetnik i ove godine uništiti njihovu proizvodnju, a riječ je o smeđoj mramorastoj stjenici. Prošle godine su tamo zabilježene štete u vrijednosti od 500 milijuna eura.

Foto: Flickr/Adam Koczor
  • 446
  • 33
  • 0

Kao da izbijanje koronavirusa nije dovoljno, poljoprivrednici u sjevernoj Italiji vode bitku i protiv razornog biljnog štetnika koji bi ovog ljeta mogao uništiti voće i povrće.

Prošle godine šteta od 500 milijuna eura

Europska komisija odobrila je hitnu pomoć kako bi se poljoprivrednici u šest sjevernih talijanskih regija mogli boriti protiv smeđe mramorirane stjenice (Halyomorpha halis). Riječ je o proždrljivoj invazivnoj vrsti koja je 2019. godine nanijela štetu od 500 milijuna eura.

H. halys vrlo je slična drugim poznatim europskim vrstama iz ove porodice npr. smrdljivoj greti (Dolicoris baccarum L.) ili smrdljivom martinu (Rhaphigaster nebulosa Poda) pa se često može zamijeniti njima.

Lombardija obustavila nadzor štetnika

Unatoč potpunom zatvaranju granica talijanski poljoprivrednici i dalje rade na poljima. No, borba proitv pandemije smanjila je mjere opreza bitne za proizvodnju hrane. Na primjer, regija Lombardija prošli je tjedan obustavila uslugu nadzora štetočina .

Ovo može biti zabrinjavajuće. "U borbi protiv ove stjenice pomaže i intenzivan nadzor Regionalnog servisa za zdravlje bilja Lombardije", objasnila je Ana Cristina Cardoso, znanstvena suradnica u Zajedničkom istraživačkom centru EU za politico

Smrdljivi martini uništili preko 40% uroda lješnjaka

Berba voća kao što su kruške, breskve, nektarine, jabuke, kivi, trešnje i marelice mogla bi biti uništena zbog ovog štetnika koji napada preko 170 različitih biljnih vrsta. Također, ova stjenica pričinjava štete i na leguminozama kao što su soja, grah i grašak. Sumnja se da je stjenica stigla iz SAD-a i Švicarske, a prvi puta je u Italiji otkrivena 2012. godine.

Nedovoljno novca za isplatu prošlogodišnjih šteta

"Trenutno raspoloživa financijska sredstva nisu dovoljna za nadoknadu poljoprivrednicima koji su imali gubitke uzrokovane ovim štetnikom tijekom prošle sezone", kaže Mariangela Ciampitti iz Regionalnog servisa za zdravlje bilja u Lombardiji.

"Mnogo je poljoprivrednika izgubilo urod, pa na to moramo obratiti veliku pozornost", kaže Anna Rufolo iz poljoprivrednog lobija CIA Agricoltori Italiani. "Željeli bismo veće potpore za postavljanje mreža protiv ovih insekata, jednog od najvažnijih alata", dodala je.

Talijanska vlada donijela je zakon kojim se odobrava uporaba grabežljive samurajske osice (Trissolcus japonicus) za suzbijanje štetnika, a regija Lombardija posljednjih je godina uložila više od 10 milijuna eura u zaštitne mreže za voćnjake. No, lombardijska regionalna fitosanitarna služba smatra da to nije dovoljno.

Veliki gubitci u poljoprivredi

"Borba protiv štetnika je neophodna bez obzira na krizu COVID-19, jer je šteta koju je stjenica uzrokovala vrlo ozbiljna i poljoprivrednici se često suočavaju s velikim gubitcima. Teško je u ovom trenutku predvidjeti hoće li borba protiv koronavirusa imati daljnje negativne utjecaje na organizacije proizvođača voća i povrća", kazala je Ciampitti.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Italija Halyomorpha halis Smeđa mramorasta stjenica Štetnik Zaštita bilja Entomologija Lombardija COVID-19


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/