Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 05.07.2016. 12:00

Bayer savjeti za vinogradare 4.7. - 10.7.2016.

Iako postoje određeni problemi s plamenjačom, poseban fokus u ovoj fazi vegetacije stavljamo na zaštitu od pepelnice!

  • 1.577
  • 76
  • 0

Bayer stručnjaci donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze. Ukoliko trebate dodatne informacije, slobodno kontaktirajte Bayer agronome koji pomno prate stanja u vinogradima i koji će vam dati odgovore na sva vaša pitanja.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Bobice su u fazi intenzivnog porasta i za nekoliko dana grozdovi će se zatvoriti. Preporuka za ovaj tjedan je primjena fungicida Verita 3 kg/ha i Falcon 0,4 l/ha. U vinogorjima s više oborina veća je opasnost od pojave plamenjače, dok se u vinogorjima s manje oborina javlja pepelnica. Što su bobice veće smanjuje se opasnost od plamenjače, a pojačava opasnost od pepelnice. Ranije, zbijenije sorte već zatvaraju grozd te se u takvim vinogradima primjenjuje Teldor 1,5 l/ha u kombinaciji s Falconom 0,4 l/ha i Veritom 3 kg/ha, kako bi se zaustavio napad sive plijesni, pepelnice i plamenjače.

Fitoplazma zatvaranje grozda

Fitoplazma se sve više širi našim vinogorjima, a jednom kada se pojavi u vinogradu jedina mjera pomoći je krčenje zaraženih trsova kako se bolest ne bi dalje širila. Najosjetljivija sorta je chardonnay. Vektori širenja fitoplazmoze su grožđani moljci i cvrčci pa ih je poželjno suzbijati primjenom insekticida. Preporuka je Decis 0,4 l/ha.

Nakon cvatnje vinogradi se mogu rezati u zeleno (vršikati i odstraniti zaperke) i tako smanijti lisnu masu čime se vinogradu omogućava bolja prozračnost i smanjuje se napad bolesti.

Korovi se mogu uništiti Bastom 1,5 -2 l primjenom u trake ispod trsova. Suzbijanjem korova osigurava se bolja prozračnost vinograda i smanjuje napad cvrčaka koji prenose fitoplazmu.

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Velike razlike u dnevnim i noćnim temperaturama te pojava jutarnje rose dovoljni su da spora plamenjače inficira list. Upravo manje količine kiše i jutarnja rosa izazvale su vrlo jake nove infekcije plamenjačom, naročito u neadekvatno zaštićenim vinogradima.Izrazito toplo, sunčano vrijeme s maksimalnim dnevnim temperaturama od 31 do 33°C vladalo je cijeli prošli tjedan uz manje oborine u riječkom i zadarskom području. Visoka vlaga zraka, 80 - 90%, u kombinaciji s navedenim vremenskim uvjetima preduvjet su daljnih problema za vinogradare u svim navedenim vinogradarskim regijama. Infekcije pepelnicom zabilježene su uzduž jadranskog pojasa.

Kloroza vinograda

Fenofaza zatvaranja grozda pravo je vrijeme za drugo tretiranje loze protiv sive plijesni. Ovo je ujedno najznačajnije i najučinkovitije prskanje protiv sive plijesni jer spore botritisa koje su smještene u unutrašnjosti grozda trebaju biti uništene prije zatvaranja. Simptomi koji se javljaju u jesen, a uslijed većih kiša i vlaga rezultiraju pojavom truleži grožđa pred dozrijevanje što je upravo posljedica netretiranja loze u ovo vrijeme. Zato sivu plijesan suzbijamo sada s najkvalitetnijim botriticidom Teldor u dozi od 1,5l/ha. Prognoze za iduće kratkoročno razdoblje kažu nastavak vrućeg, sparnog vremena, stoga je upozorenje vinogradarima na nastavak pozornosti da dobra zdrastvena stanja vinograda ove godine održe do kraja sezone.

Za zaštitu od pepelnice i dalje preporučujemo sistemične pripravke :

  • Falcon 0,5L/ha na mjestima gdje je najjači pritisak od pepelnice, a Falcon se nije koristio više od dva puta
  • Folicur EW 250 0,5l/ha tamo gdje smo već iskoristili Falcon dva puta i gdje pritisak bolesti nije toliko naglašen
  • Nativo 0,2 kg/ha ukoliko nije korišten tri puta, a očekujemo mogućnost infekcije.

Za proizvođače koji su uspjeli održati plamenjaču pod kontrolom, kao i za one koji moraju "gasiti požar" i suzbiti simptome, preporučujemo pripravak Verita u dozi od 3kg/ha. Tretman s Veritom daje jamstvo sigurnosti zaštite za idućih 15 dana.

Vrijeme je i za tretiranje protiv druge generacije američkog cvrčka (Scaphoideus titanus), uzročnika zlatne žutice vinove loze Flavescence dorèe. Simptomi su žućenje lista (kod crnih sorata smeđenje), uvijanje lišća od ruba prema naličju tako da list poprima kopljasti izgled.

Patološke promjene vidljive su i na mladicama. Skraćeni su internodiji pa je lišće gušće raspoređeno. Zrioba mladica je poremećena, tj. mladice potkraj ljeta ili početkom jeseni ne odrvenjavaju, već ostaju zelene te se tijekom zime smrzavaju. Cijeli se grozdovi smežuraju i suše. Oboljeli trsovi obično odumiru nakon 2 do 3 godine. Vinogradar mora pratiti pojavu štetnika (žute ploče) i pravovremeno primijeniti registrirani insekticid.

Savjetodavne službe su počele pratiti pojavu cvrčka i u drugim regijama, ne ograničavajući se samo na Istru, jer je za vjerovati kako je moguće da se štetnik proširio pa će suzbijanje istoga postati standard u zaštiti loze na svim vinogradarskim područjima.

Suzbijanje američkog cvrčka provodimo pripravkom Decis za proizvođače koji nisu u sustavu integrirane proizvodnje.

Fitotoksičnost na listu i grozdu kao posljedica tank mix kombinacije gnojiva i fungicida

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Merlot, Drniš

Prognoze za sljedeći tjedan predviđaju suho i toplo vrijeme u svim vinogorjima. U takvim uvjetima treba posebno pripaziti na pepelnicu, ali i na plamenjaču jer će u depresijama biti dosta rose zbog zasićenja tla vodom. Mnogi vinogradari će u sljedećim danima pokušati završiti sezonu zaštite, no potreban je oprez jer je loza još u osjetljivim fazama, posebno što se tiče pepelnice. Plamenjača se pojavljuje u zoni vršnih izboja i na mladim listovima iz zaperaka te je prerano stati sa zaštitom.

Za suzbijanje plamenjače predlažemo pripravak Verita koji, osim preventivnog, ima i odlično kurativno djelovanje. Za suzbijanje pepelnice sada je pravo vrijeme za Falcon, a ukoliko je već prskano ovim pripravkom dva puta predlažemo pripravak Nativo 75 WG.Samo grožđe je u većini vinogorja već izvan direktne opasnosti od zaraze, iako ima pojava i propadanja grozdova od plamenjače uzrokovane infekcijom od prije 20-ak dana.

Pepelnica, Žilavka

U većini vinograda je grožđe u fazi zatvaranja grozdova te je zadnji trenutak za najefikasnije prskanje protiv sive plijesni. Ukoliko se ovo prskanje ne obavi u ovom razdoblju, kasnija prskanja imaju manji efekt zbog biologije bolesti, a ako jesen bude kišna može doći do velikih problema i šteta.

Od ostalih radova u vinogradu je potrebno napraviti vršikanje, zatim plitku obradu tla u vinogradima koji nisu zatravljeni jer je potrebno konzervirati preostalu vlagu. Zbog visokih temperatura bit će potrebno zalijevanje mladih vinograda koji su sađeni ove godine. Ne preporučujemo čišćenje od listova jer može doći do šteta od sunčevih ožegotina. Akarinozne grinje se u ovo vrijeme zavlače u ljuskice još zelenih pupova, a njihova aktivnost će se očitovati u obliku specifičnih šteta početkom sljedeće sezone. Za prevenciju problema predlažemo uporabu akaricida Envidor SC u dozi od 0,4 l/ha.

Još jednom napomena da je osnovni problem pepelnica, stoga vinogradari moraju biti na posebnom oprezu.

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.


Tagovi

Bayer Vinogradari Pepelnica Plamenjača Zaštita vinograda


Partner