Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 23.06.2015. 18:00

Bayer savjeti za vinogradare 22.-28.06.2015.

Ponovni nestabilni vremenski uvjeti predstavljaju opasnost od pojave bolesti i štetnika pa pripazite na stanje u vinogradima!

  • 867
  • 40
  • 0

I u ovom tjednu Bayer stručnjaci donose vam savjete zaštite vinograda po regijama! Ako već niste, pregledajte svoje vinograde, uočite promjene i pravovremeno reagirajte!

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Vinogradi su ocvali i bobice se brzo razvijaju pa su osjetljive na napade pepelnice, peronospore i zelene plijesni. Preporuka je zaštita vinograda pripravcima Profiler (2,5 - 3 kg/ha) i Luna Experience (0,375 l/ha). U vodu se stavlja prvo Luna Experience te Profiler. Vinogradari koji nisu štitili vinograde nakon cvatnje protiv sive plijesni trebali bi dodati Teldor (1,5 l/ha) kako ne bi došlo do napada zelene truleži, a kasnije sive plijesni. Navedena preporuka štiti vinograde 14 dana.

Fitoplazma

Prošli tjedan je padala tuča u okolici Bjelovara pa je oštetila mladice, listove i bobice u vinogradu. Preporučuje se prskanje vinograda aminokiselinama kako bi se vinogradi što prije oporavili. Nakon toga je potrebno napraviti zaštitu vinograda. Kloroza je sve prisutnija u vinogradima jer je lani došlo do ispiranja hranjiva iz tla zbog velikih količina oborina. Vinogradima treba vratiti hranjivo i dobro ih prorahliti. Cvatnja je završila pa se vinogradi mogu zeleno rezati (vršikati) kako bi se lisna masa prorijedila i olakšala zaštita vinograda. Ovih dana u nekim vinogorjima očekuju se napadi moljaca druge generacije koji mogu praviti štetu. Ako vinogradi nisu u integriranoj proizvodnji moljci se mogu suzbiti pripravkom Decis (0,4 l/ha). Prskanje korova po vjetru ili jakom suncu izaziva isparavanje aktivnih tvari koje padaju na listove loze i pojavljuje se palež. Mlade vinograde također treba štititi protiv bolesti. Preporučuje se Mikal Premium (3 kg/ha) i Luna Experience (0,375 l/ha).

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Vremenski uvjeti u vinogradarskim podregijama sjeverne Dalmacije, Primorja, Kvarnera i Istre nisu bili stabilni u proteklom tjednu, a prema najavama neće niti u ovom. Obilnija kiša je pala u Istri i Primorju te manje količine u Zadru. Ponovne oborine za sve navedene podregije se predviđaju s utorka 23.06. na srijedu 24.06. Iako tekuću vegetacijsku sezonu možemo nazvati sušnijom u odnosu na proteklu, raspored oborina je takav da je infekcija plamenjačom prisutna.

Nova generacija spora je sposobna za širenje zbog visokih jutarnjih vlaga, odnosno magle i kondenzacije kapljica na listu. Spore prenesene vjetrom imaju sposobnost novih zaraza u jednoj kapljici vode. Simptomi su u ovoj fazi razvoja vinove loze vidljivi na najmlađim dijelovima biljke, mladim listovima na vrhu i na zapercima. I dalje se preporučuje aplikacija sredstava sistemičnog djelovanja. Za proizvođače koji su uspjeli održati plamenjaču pod kontrolom, suzbiti simptome i nemaju fruktifikaciju, preporučuje se pripravak Profiler (2,5 - 3 kg/ha). Tretman pripravkom Profiler daje jamstvo sigurnosti zaštite za idućih 10-14 dana, ovisno o količine vlage. To znači zadnji tretman do primjene kontaktnih pripravaka protiv plamenjače kao zadnjeg prskanja.

Štete od glifosata

Na mjestima gdje je infekcija plamenjačom još uvijek značajnije prisutna i zahtjeva tretman tzv. kurativnim sistemicima, preporučujemo nastavak prskanja sistemičnim i kurativnim pripravcima Verita (2,5 - 3 kg/ha) i Melody Duo (2,5 kg/ha). Isto tako, preporučuje se tretman pripravkom Mikal Premium (3 kg/ha) ukoliko već nije primijenjen tri puta. Srž problema u zaštiti prošlog tjedna, a nastavit će se i u idućem je pepelnica koja je u svim podregijama od Istre do Dalmacije zabilježena. Pepelnica kao medij za svoj rast i razvoj ne traži kišu, već je dovoljna i visoka relativna vlaga zraka i visoke temperature. Potrebna je osobita pažnja vinogradara i odabir najkvalitetnijih pripravaka za ovu bolest. Luna Experience (0,375 l/ha) je novi kombinirani fungicid (fluopiram+ tebukonazol) širokog spektra djelovanja. Fluopiram je nova djelatna tvar i odlikuje se jedinstvenim načinom i širokim spektrom djelovanja s primjenom u velikom broju kultura. Osim visoko učinkovitog djelovanja na pepelnicu, iz iskustva s terena primijećeno je i vrlo efikasno djelovanje na sivu plijesan.

Falcon (0,4 l/ha) uz 1/3 doze sumpornih pripravaka također predstavlja pouzdan odabir protiv pepelnice jer u svom sastavu ima tri djelatne tvari koje na nju djeluju preventivno, sistemično kurativno te eradikativno. Rješava problem i nakon pojave simptoma bolesti, tj. "pere" napadnute dijelove grozda. Također je na više lokacija u navedenim podregijama zabilježena pojava napada druge generacije grinja (erinoza). Vinogradarima koji žele smanjiti populaciju grinja u ovoj sezoni, ali i značajno suzbiti potencijal razvoja prve generacije u idućoj vegetaciji preporučuje se akaricid Envidor (0,4 l/ha).

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Na ponekim se lokalitetima već počela pojavljivati pepelnica. U sljedećim tjednima će ova bolest sigurno biti najznačajniji problem u svim vinogorjima. Što se tiče plamenjače, u dobro štićenim vinogradima stanje je za sada odlično. No, kao i uvijek potreban je maksimalni oprez da se ne dogode neugodna iznenađenja. Već sada veliki broj vinogradara postavlja pitanje je li sezona zaštite pri kraju i mogu li "politi lozu još jednom" kako bi završili sa zaštitom. Odgovor im je dala lanjska sezona, koju su, iako je bila jedna od težih u proteklim desetljećima, vrlo brzo zaboravili. Ova se sezona zbog nepovoljnih uvjeta za razvoj bolesti nikako ne može uspoređivati s prošlom, ali dobro se prisjetiti da je prošle godine 90% vinograda bilo zdravo tj. sačuvano sve do polovice srpnja. Prestankom zaštite prerano, ne obazirući se na vremenske prilike, došlo je do ogromnih šteta od sve tri bolesti, a poslije i od kisele truleži. Znači, sa zaštitom se ne smije prestajati dok ne bude vrijeme, bez obzira što su vinogradi zdravi. Potrebno je potruditi se takve ih sačuvati, a to je moguće ako se poštuju program i rokovi zaštite. Pred nama je razdoblje velikog opreza i brige oko loze, prvenstveno imajući na umu pepelnicu, ali valja paziti i na druge bolesti te i dalje intenzivno štititi vinograd.

Imotski - merlot, potrebno vršikanje

U svim vinogorjima za utorak i srijedu najavljuju oborine, u Imotskom i Vrgorcu čak u rasponu od 20-40 litara po četvornom metru, što znači da će biti zadovoljeni svi uvjeti za zarazu plamenjačom, a povećanjem temperature i sparinom i za pepelnicu. Stoga se preporučuje korištenje pripravka Profiler (2,5 - 3 kg/ha) za suzbijanje plamenjače. Ukoliko se zakasni s prskanjem onda se preporučuje korištenje kurativnih pripravaka Mikal Premium (3 kg/ha) i Verita (2,5 - 3 kg/ha), u slučaju da nisu prijeđena ograničenja broja prskanja u sezoni.

Za suzbijanje pepelnice preporučuje se pripravak Falcon (0,4 l/ha) koji ima i kurativna svojstva. Ukoliko niste u mogućnosti nabaviti Falcon onda se preporučuje pripravak Luna Experience (0,375 l/ha). Krajnje je vrijeme i za prvo prskanje protiv sive plijesni, te se preporučuje Teldor (1,5 l/ha). Važno je napomenuti da ne zatežete s vršikanjem vinove loze jer je prirast, pogotovo bujnih sorti, jako brz te će ranije vršikanje imati prednost pred kasnijim. Kod miješanja pripravaka je vrlo važno to da pripravke SC formulacije (Teldor, Luna Experience,..) uvijek stavljate u tank prije pripravaka koji sadrže Al-fosetil (Mikal Premium, Mikal Flash, Profiler i Verita). Što se tiče folijarne gnojidbe, sada prednost imaju gnojiva s povećanim udjelom kalija (iznad 30%) te mikroelementima.

Jeste li znali?

Najstarija vinova loza na svijetu se nalazi u Mariboru u Sloveniji. Stara je preko 400 godina i proizvodi između 35 i 55 kilograma grožđa sorte Žametovka godišnje.

Za više savjeta o zaštiti vinograda kontaktirajte Bayer stručnjake na jedan od niže navedenih kontakata!


Dokumenti


Tagovi

Bayer vinogradar Zaštita vinograda Savjeti za vinogradare Mikal Premium Luna Experience Pepelnica Profiler Teldor Vršikanje Cvatnja vinograda Fitoplazma Napadi moljaca Kloroza Plamenjača


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]