Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 16.05.2017. 13:30

Bayer savjeti za vinogradare 15.-23.05.2017.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

  • 2.059
  • 99
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Toplije vrijeme pogoduje rastu mladica vinove loze. Nakon mraza krenule su suočice koje su oko jednog cm. Većina mladica u vinogradima je između 30 i 50 cm. U pojedinim vinogradima je manji i veći porast. Preporučuje se zaštita vinove loze s Mikalom Premium 3 kg/ha i Falcon 0,4 l/ha.

Do cvatnje se očekuje još jedna zaštita krajem svibnja ili početkom lipnja. U vinogradima gdje su mladice smrznule zaštitu preporučujemo Antracol WG 70 i močivi sumpor prema preporuci proizvođača. Kod naglog porasta mladica (dnevno može narasti oko 50 cm) vinogradi su najosjetljiviji na bolesti jer su tada najranjiviji. Vinograde treba oplijeviti kako bi smanjili nepotrebnu lisnu masu koja nema uroda te uništiti korove u vinogradu i smanjiti napade cikada i cvrčaka.

12.05.2017. Mladice oko 50 cm

Mladi vinogradi koji su lani posađeni štite se protiv pepelnice, plamenjače i grinja, a preporuka je Antracol WG 70 2 kg/ha, močivi sumpor prema preporuci proizvođača i Envidor 0,4 l/ha.

Korovi se mogu pošpricati s Bastom u trake s 1,5 l/ha ili čitavu površinu vinograda s 4-5 litara. Na mlade vinograde (do 3 godine) Basta se ne preporučuje.

12.05.2017. Minimalni rez u vinogradu

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 -924; petar.zivkovic.ext@bayer.com

__________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Sredinom proteklog tjedna je na području Istre, Primorja i sjeverne Dalmacije vladalo kišno vrijeme. Vremenska prognoza se i prošli tjedan pokazala točnom.Tako je u Poreštini i u Pazinu palo 6 mm, u Rijeci 20 mm, u Puli par mm, a na zadarskom području 15-tak mm kiše.

12.05. Malvazija-stagnacija loze, Vranići-Višnjan

Vremenski uvjeti od početka vegetacije diktiraju različitost stadija razvoja loze ovisno o sorti, mikrolokaciji i posebice utjecaju mraza kao posljedice mikrolokacije. Tako primjerice u Istri na toplijim položajima poput Dajle (Novigrad) loza ulazi u fazu intenzivnog porasta. Na hladnijim položajima Pazinštine, Motovuna i slično loza doslovno stagnira, pa su srednje kasne sorte poput Malvazije u fenofazi razvoja nekoliko listova što odgovara samom početku vegetacije. Iako je vinova loza ove godine ušla u vegetaciju gotovo dva tjedna ranije, nepovoljni vremenski uvjeti zaustavili su normalni razvoj i trenutno loza "kasni" i do 10 dana u odnosu na lanjsku sezonu. Razlog je naravno temperaturni šok, mraz, niže dnevne i osobito noćne temperature, gotovo bez toplijih i sunčanih dana, što je rezultiralo stagniranjem vegetativnog porasta.

Vremenska prognoza u slijedećem tjednu ukazuje na stabilnije vrijeme s porastom srednjih dnevnih temperatura, a i porastom noćnih. To će lozi omogućiti normalne uvjete za rast i razvoj u ovom dijelu sezone. Ostvareni su svi potrebni uvjeti za infekciju i širenje biljnih bolesti. U svim navedenim podregijama ranije sorte grožđa na toplijim položajima su ušle u fenofazu intenzivnog porasta, mladica viših od 50 cm. Prema navedenim klimatskim uvjetima i fenofazi u ovom slučaju preporučamo prelazak na fungicide iz Bayerove palete proizvoda koji daju najveću moguću sigurnost u zaštiti vaših vinograda.

Takav je Mikal Premium, proizvod koji sadrži tri djelatne tvari koje u svakom trenutku svojim sinergizmom (zajedničkim djelovanjem) odgovaraju najvećim zahtjevima. Prva D.T. je propineb koji djeluje kontaktno. Druga je fosetil-AL sistemik sa kretanjem prema korjenu, prema najmlađim dijelovima biljke i translaminarno, a treća iprovalikarb koja je sistemična i kurativna D.T. (suzbija bolest ukoliko je već ostvarena infekcija). U kombinaciji s pripravkom Nativo WG koji je visokokvalitetan i pouzdan fungicid za pepelnicu, vinogradar unatoč vrlo teškim vremenskim uvjetima može biti siguran da će njegov vinograd ostati zdrav. Na položajima gdje grinje izazivaju veće štete, naročito akarinoza koja sprječava normalan razvoj loze od samog početka vegetacije preporučujemo akaricid Envidor u dozi od 0,4-0,5l/ha. Gdje je loza u fenofazi predintenzivnog razvoja mladica preporučuje se nastavak tretmana protiv plamenjače s pripravkom Mikal Flash ili Antracol Combi u kombinaciji s Nativom WG.

Od agrotehničkih zahvata prisutno je pljevljenje mladica, kod ranijih sorata i uvlačenje loze u pomočne armaturne žice, te suzbijanje korova.

Lijevo - 12.05. Intenzivni porast, Nova vas - Višnjan, desno - 12.05. Malvazija, Nova Vas - Višnjan

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229; dean.crnosija.ext@bayer.com

________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Povećanjem temperatura i promjenjivim vremenskim prilikama povećava se opasnost od plamenjače. Vrijeme zaštite od crne pjegavosti je u većini vinograda prošlo te možemo reći da je vrijeme da se pređe na sistemičnu zaštitu. Za suzbijanje plamenjače preporučujemo Antracol Combi, a u kombinaciji s Nativom za suzbijanje pepelnice. U nekim vinogradima s ranim sortama i povoljnim ekspozicijama (južne padine kod Lumbarde, sorta grk) približila se i cvatnja te preporučujemo upotrebu pripravaka Mikal Premium F i Falcon ili Lunu Experience.

07.05.2017. Cigaraš i pipa, syrah, Proložac

Zbog oscilacija temperature (zahlađenja) proteklih tjedana stvorili su se povoljni uvjeti za napad obiju vrsti grinja koje u nekim sortama (chardonnay, trnjak) nanose velike štete te je, ukoliko imamo takve napade (slika) aplikacija nužna i hitna. Preporučuje se upotreba pripravka Envidor SC u količini od 0,4l/ha ili u koncentraciji od 0,04%. Napominjemo da je kod suzbijanja grinja potrebno tzv. "kupanje" trsova, tj. upotreba veće količine vode.

08.05.2017. Chardonnay (grinje koje uzrokuju erinozu, jak napad, hitna intervencija), Vrgorac

Osim toga imamo i dosta dojava o napadu pipa koje izgrizaju lisnu površinu te ostaju samo nervature listova. Usporedo s njima u vinogradu štete radi i cigaraš, također kornjaš. Obje vrste insekata se uspješno suzbijaju dozvoljenim insekticidima registriranim za ovu priliku.

Kod dosta vinograda dolazi do ponovnog otvaranja pupova iz baze smrznute mladice. Preporučamo vinogradarima da pričekaju još koji dan te da pažljivo rezidbom uklone smrznutu i osušenu mladicu da ne bi došlo do oštećenja novog porasta koji često u sebi nosi grozdove.

Za suzbijanje korova preporučamo pripravak Basta.

12.05.2017. Chardonnay, novi porast (rezom pažljivo ukloniti smrznutu mladicu ili sačekati)
14.05.2017. Trnjak (jak napad akarinoznih grinja, hitna intervencija), Imotski

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel.ext@bayer.com

________________________________________________________________________________________

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinova loza Pepelnica Plamenjača Zaštita Siva plijesan Grinje Korovi


Partner