Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kolektivna sadnja drveća
  • 28.10.2019. 12:00
  • Primorsko-goranska, Kastav

Jeste li posadili drvo? Pablo (5): Posadio sam smokvu, ona će narasti kad ja budem veliki

Diljem Hrvatske ovaj se vikend sadilo drveće u sklopu kolektivne sadnje drveća "Zasadi drvo, ne budi panj", a sudjelovati u akciji nisu propustili ni najmlađi.

Foto: Blanka Kufner
  • 1.857
  • 409
  • 0

Kastav, gradić na Kvarneru s prekrasnim pogledom na zaljev i okolicu (smješten ‘ponad mora, kano soko’), ovoga vikenda bio je sav u ‘zelenome’. Osim što se u subotu održao već nadaleko poznati sajam Zeleni Kastav, toga dana posađeno je i ukupno 115 stabala u sklopu akcije Dani kolektivne sadnje drveća u kojoj su sudjelovali svi, od najmlađih do najstarijih stanovnika. Valja spomenuti da su izlagači sa Zelenog Kastva jedni od donatora sadnica stabala.

30. Zeleni Kastav - sajam s najljepšim pogledom ugostio OPG-e iz cijele Hrvatske

Grad Kastav među prvima se priključio ovoj odličnoj akciji, a u subotu se sadilo pod nadzorom djelatnika tvrtke Parkovi plus. U isto vrijeme obuhvaćeno je pet lokacija: Štivar, Jurjenići, Miserkino, Tijanovo i centar grada, uz Gradske zidine.

Svaki građanin može pridonijeti zdravijoj životnoj sredini

Na lokaciji kod gradskih zidina skupilo se 40-ak volontera. Mirella Mladin, predsjednica Udruge umirovljenika grada Kastva smatra da je akcija kolektivne sadnje itekako uspjela.

Vrijedni Pablo s majkom je iz Rovinja došao u Kastav posaditi svoje stablo

“I prije smo razmišljali o uređenju prostora ispod zidina. Ovo je lijepi gradski prostor koji želimo dovesti u dobru formu. Danas sadimo smokve, ali želja nam je i u budućnosti imati radne akcije te nastaviti sa sadnjom drugih kultura, no opet onih koje će biti primjerene podneblju. Posebna nam je želja da su to biljke korisne ljudima na razne načine”, istaknula je Mirella te dodala da svi govorimo o velikim zagađivačima i od njih očekujemo promjene, ali da ako njih čekamo, nećemo napraviti ništa.

Hrvatske šume prepoznale važnost građanske inicijative Dani kolektivne sadnje drveća

“Mi obični ljudi možemo malim koracima učiniti mnogo za zdraviju i bolju životnu sredinu te pozivam sve građane da se odazuvu sličnim akcijama u budućnosti”, dodaje.

I najmlađi s veseljem ‘zaprljali ručice’

Iz Rovinja su stigli majka i sin posaditi stablo u rodno mjesto oca obitelji. Petogodišnji Pablo rekao je da mu se ovdje jako sviđa i da će doći živjeti u Kastav. “Do sada sam nosio kamenje na kup, a kasnije ću posaditi malu smokvu. Ona će narasti kada ja budem veliki”, veselo je s nama podijelio Pablo.

Zasadi stablo, ne budi panj! Čeka nas velika kolektivna sadnja stabala u Hrvatskoj!

Šestogodišnja Petra pomogla je u sadnji stabala u ulici Miserkino gdje je zadnjih godina izgrađeno više novih stambenih zgrada, ali oko njih nema hlada. Petra i njen otac Igor rekli su nam da su ova stabla važna radi kisika kojeg će nam omogućiti, prijekopotrebne hladovine, a pridonijet će i ljepoti ulice.

Petra (6) je s tatom Igorom posadila svoj javor

“Živimo u blizini i cijelo vrijeme pratimo akciju na društvenim mrežama. Iskreno, očekivali smo više posla, ali drago nam je da smo sudjelovali makar i malo”, izjavio je Igor Bukovac koji smatra da je Grad Kastav izuzetno otvoren za prijedloge građana te se nada da će uskoro biti posađena stabla i u obližnjem parku gdje s kćeri često provodi vrijeme.

Grad Kastav u ovu akciju ukupno je uložio oko 200.000 kn

Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva rekao je da priča ozelenjavanja grada traje već više godina. “Ima puno sličnih hvalevrijednih kampanja, tako se danas na Učki održava ‘Budi bukvalan’, u toku je i svima poznata ‘Boranka’ u Dalmaciji, a ima i drugih.

Boranka: Iz crno-bijelog požarišta, rađa se prekrasno šumsko šarenilo

Smatram da je važno da se institucije i lokalne samouprave uključuju u aktivnosti koje su važne za naš okoliš pa time i ljude. Dijelili smo sadnice, ali grad Kastav se u ovoj akciji prvenstveno odlučio za sadnju stabala od 3-4 m visine s ukupnom investicijom od oko 200.000 kn. Osim Grada i komunalnog društva, uključio se i odbor za turizam, umirovljenici, ali i dječji vrtić u čijem je dvorištu posađena maslina”, doznajemo.

Grad Kastav pridaje veliku pažnju komunalnom uređenju čega su primjer i prelijepo uređeni rotori koji se uređuju najmanje dva puta godišnje. Pažnja se pridaje i staroj jezgri grada, šetnicama, poznatoj Kastavskoj šumi. “Želimo da svježi zrak koji je tik do stare jezgre grada bude na što bolju korist građanima”, dodao je Matej Mostarac koji je i u vlastitom dvorištu nedavno posadio nekoliko grmova šipka.

Kolektivna sadnja drveća: Probajte posaditi stare sorte voćaka i šumskih voćkarica

“Kada bi zajednica bila više uključena u razne akcije kao što je ova, sredina u kojoj živimo brže bi poprimala izgled koji želimo za nas i sljedeće generacije. Samo jedan sat doprinosa godišnje od strane svakog stanovnika, značio bi zaista veliki broj sati za zajednicu čime bi bilo moguće napraviti dodatne pomake. Jedan od primjera je i ova akcija sadnje”, smatra gradonačelnik Mostarac.

Vrijedna i vesela ekipa Udruge umirovljenika 

Zapovjednik DVD-a Kastav, Željko Vozila, obišao je sve lokacije na kojima su svoj dom našla novozasađena stabla (lipa, smokva, kesten i drugo) te potvrdio da će vatrogasno društvo zalijevati biljke sljedećih dana sve dok im u pomoć ne priskoči Majka Priroda.


Fotoprilog


Tagovi

Sadnja drveća Kolektivna sadnja Zasadi drvo Ne budi panj


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."