Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Boranka 2019.
  • 09.10.2019. 13:30
  • Splitsko-dalmatinska, Split, Solin

Boranka: Iz crno-bijelog požarišta, rađa se prekrasno šumsko šarenilo

Savez izviđača Hrvatske nastavlja kampanju Boranka, uspješnu akciju volonterskog pošumljavanja Dalmacije. Samo su lani vrijedni volonteri posadili 25.000 sadnica i sadnog materijala na požarištima. Ove godine plan je posaditi više!

Foto: Savez izvođača Hrvatske
  • 1.235
  • 366
  • 0

Boranka je interaktivna kampanja kojoj je cilj podizanje svijesti građana, pogotovo mladih, o važnosti šuma, zaštiti prirode, posljedicama globalnog zatopljenja te prevenciji i zaštiti od požara. Stručnu pomoć i nadzor u akcijama sadnje pružaju Hrvatske šume koje osiguravaju pripremu terena i sadnog materijala.

"Edukativne aktivnosti odvijaju se u školama i vrtićima, kao i na drugim javnim prostorima, a provode ih stručnjaci iz redova izviđača, vatrogasaca, HGSS-a i Hrvatskih šuma. Akcije sadnje održavaju se tokom jeseni, kada su za to najbolji uvjeti u prirodi. Odabir vrsti biljaka i lokacija sadnje provodi se isključivo u suradnji sa strukom i stručnjacima iz Hrvatskih šuma“, doznajemo od Saveza izviđača Hrvatske.

Pošumljavanje dalmatinskih požarišta

Kampanja Boranka već je osvojila brojne domaće i inozemne nagrade, postavši tako najnagrađivanija neprofitna kampanja u Hrvatskoj te jedna od najuspješnijih kampanja u regiji, za što je, uz izviđače, najzaslužnija agencija Imago koja od početka u kampanji sudjeluje besplatno.

Samo lani posađeno je 25.000 sadnica 

U sklopu kampanje, od izgorjelih borova prikupljenih na požarištima u Dalmaciji, izrađene su bojice, tzv. Boralice, pastelne bojice izrađene od pepela borova stradalih u požarima. "Građani se u akcije pošumljavanja, osim volontiranjem na terenu, mogu uključiti korištenjem Boralica. Naime, mogu sami nacrtati svoje drvce, dati mu ime i putem posebne web aplikacije 'posaditi' ga u virtualnu šumu. Za svako nacrtano drvce 'posađeno' na web-stranici boranka.hr, volonteri će zasadit pravu sadnicu na požarištu“, doznajemo od organizatora. Prema tome, kako raste virtualna šuma, tako se povećava i broj živih sadnica u prirodi - iz spaljenog drveta nastaje novi život, iz crno-bijelog požarišta, rađa se šumsko šarenilo.

Pridružila se i Zadarska županija

U 2019. godini u planu je širenje pa će se, osim u Splitsko-dalmatinskoj županiji, akcije sadnje i edukacije po školama održati i u Zadarskoj županiji. U rasadniku Piket najavljen je početak nove sezone u kojoj se očekuje 4.000 volontera i preko 40.000 posađenih novih sadnica na području Splita, Solina i Zadra. Konferenciju je u ime Saveza izviđača Hrvatske otvorio Dan Špicer, poslovni direktor Saveza i glavni koordinator kampanje Boranka, prilikom čega se zahvalio brojnim volonterima koji su lani sudjelovali u pošumljavanju.

''Izvrsni rezultati prošlogodišnje akcije, 25.000 sadnica i sadnog materijala koje su vrijedni volonteri posadili na požarištima, ali i brojne nagrade koje je Boranka do sada osvojila, motiviraju nas da ove godine idemo još više i jače. Hvala Zadarskoj županiji i županu što su se uključili kao novi partneri i što ćemo zajedno još više zazeleniti požarišta Dalmacije'', izjavio je Špicer.

Predsjednik Sindikata Preporod, Željko Stipić, najavio je sudjelovanje više od 300 prosvjetnih djelatnika koji će posaditi po jednu sadnicu za svakog od svojih članova, ukupno 9.000 sadnica, a povodom 25 godina djelovanja Sindikata. "Ovo radimo prvenstveno za našu djecu i unučad“, riječi su Željka Stipića. Po završetku konferencije za medije sudionici su obišli rasadnik Piket, najveći Dalmatinski rasadnik, iz kojega će biti dostavljane sadnice za kampanju.

Prva ovogodišnja akcija pošumljavanja održana početkom listopada

"Tijekom ove jeseni planirano je u akcije sadnje uključiti preko 4.000 volontera i zasaditi više od 40.000 novih stabala, a ujedno povećati broj edukativnih aktivnosti prvenstveno namijenjenih djeci predškolskog i školskog uzrasta. Akcije sadnje i edukacije po školama započela je početkom listopada i trajat će do kraja studenog“, istaknuo je Dan Špicer.

Prva ovogodišnja akcija pošumljavanja održana je u Splitu (Žrnovnica) 5. i 6. listopada, a ostale će se odvijati u sljedećim terminima: 12. i 13. listopada Solin (Kučine), 26. i 27. listopada Split (Sitno Gornje), 9. i 10. studenog Zadar (Kožino).

Prva vikend akcija okupila je 600 volontera 

"Jako smo zadovoljni kako je prošla prva vikend akcija Boranke u Žrnovnici. U dva dana pošumljavanja pridružilo nam se 600 volontera koji su zasadili više tisuća novih sadnica. Uz građane i učenike iz Splita i okolice, zaposlenike Raiffeisen banke i tvrtke L'Occitane, koji su sponzori Boranke, na akciji su sudjelovali i izviđači iz Splita, Omiša, Siska i Novske te čak dva autobusa izviđača iz Slavonije“, zaključio je glavni koordinator kampanje.

Boranka polučila veliki uspjeh i snažan medijski interes

Kampanja Boranka tijekom 2018. pokrenula je tisuće građana i proširila se čitavom Hrvatskom. U akcijama pošumljavanja u okolici Splita i Solina sudjelovalo je preko 2.500 volontera iz svih krajeva države koji su na požarištima posadili preko 25.000 sadnica i sjemena drveća. U edukativnim akcijama sudjelovalo je preko 5.000 djece iz 40-ak vrtića i škola širom Hrvatske.

Boranku su do sada podržali brojni sponzori, partneri i strana veleposlanstva, a kampanja se održava uz pokroviteljstvo Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Europskog parlamenta i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.


Fotoprilog


Tagovi

Boranka Pošumljavanje Kampanja Izviđači Volonteri


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.