Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenska sjetva
  • 24.10.2017. 13:30

Zaštita ozimih žitarica od korova

Pravovremena zaštita poboljšava kvalitetu i kvantitetu uroda.

Foto: Pixabay/Hans
  • 2.171
  • 124
  • 0

Optimalni su rokovi za sjetvu ozimih žitarica. U sjetvi se treba pridržavati dobre poljoprivredne prakse. Potrebno je osigurati sjetvu čistog sjemena, plodored, pravovremenu i kvalitetnu obradu tla sa optimalnom gustoćom sklopa i uravnoteženom gnojidbom.

Zaštita strnih žitarica od korova, uzročnika bolesti i štetnika je proces koji se odvija tijekom cijele godine. Pravovremena zaštita poboljšava kvalitetu i kvantitetu uroda. S obzirom da su korovi najznačajniji problem u proizvodnji strnih žitarica, od osobite je važnosti suzbijanje korova u usjevu obaviti na vrijeme. Proizvođači žitarica moraju odlučiti o potrebi, načinu i vremenu suzbijanja korova. Nužno je poznavanje proizvodne površine kao i stupanj zakorovljenosti (zastupljenost jednogodišnjih ili višegodišnjih korova, uskolisnih ili širokolisnih). Strne žitarice su najosjetljivije na prisustvo korova u periodu busanja.

Najprisutniji i najopasniji korovi

U žitaricama je veliki broj travnih, odnosno uskolisnih i širokolisnih biljnih vrsta koje se javljaju kao korovi. Ipak, svega nekoliko korovnih vrsta dominira svojom prisutnošću i brojnošću kao i štetama koje čine. Najprisutniji, a samim time i najopasniji korovi u žitaricama su jednogodišnji travni korovi (kritičan broj 0,5-1,0 neželjena biljka/m²): slakoperka, mišji repak i vlasnjača. Od jednogodišnjih širokolisnih korova (kritičan broj 15-20 biljaka/m²) pojavljuju se: broćika, čestoslavica, mišjakinja, mrtva kopriva.

Novija istraživanja navode da se izravne štete od korova na poljima ozimih žitarica, gdje se ne suzbijaju korovi, očituju u prosječnim prinosima manjima za 14,2% (pšenica i ječam). Osim toga, nisu zanemarive ni neizravne štete kao što su: polijeganje usjeva, jači razvoj bolesti, kasnije dozrijevanje, smanjene vrijednosti proizvoda (nečistoće, primjese), otežana žetva i sl.

Rokovi tretiranja herbicidima u jesen su:

  • Prije sjetve (pre-sowing)
  • Nakon sjetve, a prije nicanja kulture (pre-emergence)
  • Nakon nicanja kulture i korova (post-emergence).

U jesenskom roku koriste se herbicidi širokog spektra djelovanja koji svoju djelotvornost u tlu zadržavaju sve do proljeća. Primjena nakon nicanja racionalnija je od primjene prije sjetve, jer korov osim korijenom, sredstvo upija i putem lista, odnosno ne tretiramo napamet. Primjenom herbicida nakon nicanja kulture i korova, mogu se postići značajne ekonomske i ekološke uštede.

Upotrijebiti se mogu sljedeći kombinirani herbicidi za jednogodišnje uskolisne i širokolisne korove: Filon 80 EC, Stomp 330 E, Stomp Aqua, Pendigan 330 EC, Alister Grande (dozvoljen samo u pšenici i pšenoraži), Alister New (dozvoljen samo u pšenici), Tolurex 50 SC (dozvoljen samo u pšenici i ječmu), Tornado Forte.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj adresi: fis.mps.hr.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijeniti sukladno uputama proizvođača, a praznu ambalažu propisno zbrinuti. Obavezno voditi evidenciju o tretiranju.

Autorica: Marina Kršić, mag. ing. agr.

Foto: Pixabay/Hans


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Jesenska jetva Žitarice Korovi


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]