Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Patvorenje meda
  • 21.02.2023. 11:20

Nema više "Made in EU"? Od ožujka novi sustav označavanja meda

Načini patvorenja meda su sve sofisticiraniji, izmjene EU direktive trebaju uvesti i nove metode testiranja, upozorava zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Foto: Depositphotos/tutye
  • 1.979
  • 165
  • 0

Novi sustav označavanja meda bit će predstavljen u ožujku, međutim, zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan upozorila je Europsku komisiju kako sama izmjena oznaka neće biti dovoljna da zaštiti europske pčelare i potrošače od onog patvorenog i nekvalitetnog.

"Nove oznake na pakiranju će sadržavati popis svih zemalja iz kojih je došao, no borit ću se da to bude prema razmjeru udjela, od najvećeg do najmanjeg. U suprotnom će opet biti prostora za muljažu", upozorila je Borzan.

Hrvatska europarlamentarka je u dopisu Komisiju također upozorila kako se izmjene EU direktive o medu trebaju iskoristiti da se dopune pravila o inspekcijskom nadzoru i analizama, jer prevaranti koriste sve sofisticiranije metode patvorenja i uspješno nalaze načine da zaobiđu kontrole.

Već godinama ova europarlamentarka upozorava na patvorenje meda (Foto: Ured Biljane Borzan)

Med bez peludi i previsoke temperature

"Novom direktivom treba zabraniti takozvani 'ultrafiltrirani med', u kojem praktički nema peludi", navodi ona. Kako kaže, trebalo bi obuhvatiti i proizvode tretirane na visokim temperaturama iznad 40 stupnjeva te kineski koji se ubrzano proizvodi umjetnim isparavanjem, jer se time uništava njegov okus i blagotvorna svojstva.

"Nadalje, EU se pri Međunarodnoj organizaciji za standardizaciju ISO mora suprotstaviti lobiranju Kine da se olabavi definicija pojma 'med', jer bi se time otvorio put još većem uvozu proizvoda loše kvalitete", dodala je rekavši da će to biti njezini prioriteti tijekom rada na novoj direktivi.

Kad se radi o patvorenju meda i pčelinjeg voska, ljudska mašta nema granice

Naime, nedavno objavljeni rezultati o inspekcijskom nadzoru u Hrvatskoj su pokazali kako je med među proizvodima koji se najviše patvore, odnosno kojima se zavarava potrošače.

Potrošači svjesni?

"Proljetos sam napravila veliko istraživanje javnog mnijenja u kojem sam pitala građane što misle s kojim ih se proizvodima najviše vara. Proizvod kojeg je odabralo najviše njih je med", kazala je. Dodala je da nakon toga idu meso, eko hrana i maslinovo ulje, što također uvelike odgovara izvještaju inspekcije.

"To govori da građane možeš pokušati zavarati, no prevariti ne. Dok god sam u Europskom parlamentu, borit ću se protiv tih lovaca u mutnom", poručila je Borzan


Tagovi

Patvorenje Med Biljana Borzan Europski parlament Hrana


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]