Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Patlidžan
  • 17.02.2021. 10:30

Presadnice patlidžana i trik sa snijegom nakon sjetve

Krajem veljače posijat će se sjeme za rasad koje će se u drugoj polovici travnja saditi u negrijane plastenike. Zašto ih iskusni, stariji vrtlari ne zalijevaju, već prekriju tanjim slojem snijega?

Foto: Depositphotos/surkovdimitri
  • 476
  • 17
  • 0

Za razliku od paprike i rajčice čije je nicanje brzo i lako, kod patlidžana ovaj proces protječe sporo. To je razlog zašto se većina početnika obeshrabri pa čak i odustane od njegovog uzgoja.

Sijanje kao kod navedenog plodovitog povrća, dat će slabe rezultate. U takvim uvjetima će biti mala klijavost, a presadnice nekvalitetne. Samo dobro razvijene i zdrave biljke osigurat će dobar urod.

Dezinfekcija vodikovim peroksidom

Prvi korak je odabir kvalitetnog i visoko klijavog sjemena. Ono koje je oštećeno, izmjenjene boje, sa simptomima oboljenja i šturo, se ne koriste za sjetvu.

Prije samog početka potrebno ga je dezinficirati. To je najlakše obaviti pomoću raznih čajeva poput kamilice, žalfije i drugih. Ukoliko ste u mogućnosti, najbolje je sjemenke tretirati otopinom vodikova peroksida. Potrebno je dodati tri mililitra tripostotnog vodik peroksida u 100ml vode. Ova smjesa se zagrije na 40°C i u nju se potopi sjeme patlidžana koje tako ostaje deset minuta. Ukoliko je nećete zagrijavati, tada ostaje duže, od 15 do 20 minuta.

Dezinfekcija se može obaviti i u nerazrijeđenom vodik peroksidu i u tom slučaju se sjeme, poslije namakanja, ispire običnom vodom. Prednost ovog spoja je to što razlaže inhibitorske tvari koje spriječavaju klijanje, obavlja čišćenje površine, ali i ubrzava procese razvoja. Obavlja se neposredno pred sijanje.

Aktivirajte klicu skarifikacijom

Prije dezinfekcije dobro je obaviti skarifikaciju zbog čvrste opne. Podrazumijeva paranje ili pucanje sjemene ovojnice što olakšava nicanje. Može se obaviti mehaničkim, kemijskim i toplinskim načinom.

Najlakše i najbrže je da se izvede trljanjem sjemenki između dva lista sitnog šmirgl papira. Zagrijavanjem otopine 3% vodik peroksida i potapanjem u njega obavit će se toplinska, odnosno kemijska skarifikacija. Pucanje omotača omogućit će bržu aktivaciju klice i brži rast.

Kada ćemo ga posijati ovisi od izbora sorte, gdje i kada želimo posaditi presadnice. Treba napomenuti da od sjetve sjemena do presadnice spremne za sadnju na stalno mjesto, prođe od 55 do 65 dana.

Krajem veljače sijat će se za rasad, a u drugoj polovici travnja sadi se u negrijane plastenike. Kako većina proizvođača želi biljke za sadnju u vrtu tijekom svibnja, sjetvu treba obaviti na početku ožujka. Zadnji rok je sredina trećeg mjeseca. 

Trik za bolje klijanje

Tom prilikom ne treba koristiti kompost jer ima previše hraniva. Dobar supstrat treba biti rastresit, da ima odgovarajući vodno-zračni režim, dovoljno korisnih tvari i biti neutralne pH reakcije.

Patlidžan je povrće veoma osjetljivo na oštećenje korijena. Zbog toga je najbolje da ga sijemo u pojedinačne čašice i presadnice direktno posadimo u vrt.

Proizvodnja presadnica patlidžana: Sjetva kreće krajem veljače i traje do travnja

Sjeme se stavlja u napunjene posude na dubinu od jednog centimetra i zatim prekrije slojem supstrata debljine 0,5cm. Iskusni, stariji vrtlari imaju trik sa snijegom. Poslije sjetve ne zalijevaju, već ih prekriju tanjim slojem snijega. Hladnoća će dodatno stimulirati klijanje i nicanje, a količina vode dobivene topljenjem osigurava vitalnost i otpornost biljaka.

U slučaju da ste obavili naklijavanje, poslije sjetve obavite zalijevanje vodom. Patlidžan je od faze klijanja veoma osjetljiv na niske temperature i potrebno mu je osigurati vrijednosti između 25 i 28°C.


Tagovi

Sjetva patlidžana Klijavost sjemena Dezinfekcija sjemena Skarifikacija sjemena Sjeme patlidžana Aktivacija klice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]