Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Patlidžan
  • 28.02.2020. 07:30

Proizvodnja presadnica patlidžana: Sjetva kreće krajem veljače i traje do travnja

Proizvodnja presadnica traje oko 60 dana što ovisi o sorti i uvjetima proizvodnje. Vrijeme sjetve treba prilagoditi zahtjevima tržišta, mogućnostima uzgoja, ali najviše sorti ili hibridu.

Foto: Depositphotos/irisphoto11
  • 638
  • 47
  • 0

Patlidžan (Solanum melongena L.) je  kultura koja se kod nas uzgaja nešto rjeđe u odnosu na ostalo povrće. U zemljama Afrike i Azije kao i na Mediteranu, cijeni se kao vrlo korisno povrće koje čak nazivaju biljnim mesom jer je bogato bjelančevinama, a male je kalorične vrijednosti. Prije konzumacije treba ga termički obraditi jer prijesan sadrži alkaloid solanin.

U našim uvjetima na tržište dospijeva od svibnja do studenog, a može se uzgajati na otvorenom polju ili u staklenicima i plastenicima. U ovom klimatskom području uobičajeno je da se patlidžan uzgaja iz presadnica.

Aktiviranje klijanja natapanjem ili pijeskom

Na klijavost sjemena utječe zrelost plodova iz kojih je sjeme uzeto, a noć prije sjetve preporuča se natopiti ga u biljni čaj zbog dezinfekcije i stimuliranja klijanja. Osim stimulacije klijanja natapanjem možemo ga potaknuti tako da napunimo posudu s pijeskom, unutra dodamo sjeme i dobro između dlanova protrljamo pijesak skupa sa sjemenom. Tako će pijesak omekšati sjemenu opnu i omogućiti brže klijanje i usvajanje vode.

Pripremom sjemena do dobrih presadnica

Sjetva se obavlja od kraja veljače do travnja

Proizvodnja presadnica traje oko 60 dana što ovisi o sorti i uvjetima proizvodnje. Vrijeme sjetve treba prilagoditi zahtjevima tržišta, mogućnostima uzgoja, ali najviše sorti ili hibridu.

Postoje rane, srednje i kasne sorte patlidžana, a period od nicanja do plodnosti može trajati između 80 i 150 dana i to treba uzeti u obzir kada određujemo kada započeti sa sjetvom presadnica. U našim uvjetima uzgoja sjetva se najčešće obavlja krajem veljače, tijekom ožujka i travnja.

Optimalne temperature za klijanje su od 16 do 18°C

Sjeme klija na temperaturi iznad 13°C kada proces klijanja i nicanja traje oko 25 dana, a najpogodnije temperature za rast i razvoj su između 16 i 18°C kada klijanje traje 10-ak dana. Optimalne temperature će omogućiti dobar razvoj korijena, a nakon tog perioda dnevna temperatura se penje na 20 do 26°C, a noćna između 10 i 14°C. Ukoliko se radi o proizvodnji u zaštićenom prostoru potrebne temperature su od 16 do 20°C. Zbog tih osobina se proizvodi iz presadnica, a sadi se tek kada se tlo zagrije na 18 do 21°C. Ukoliko su niske temperature, ispod 15°C ili previsoke iznad 36°C uz nedostatak ili višak vlage u tlu dolazi do odbacivanja cvjetova, pupova ili već zametnutih plodova.

Presadnice se sade u tople lijehe i plastenike

Sjeme se sije u tople lijehe i plastenike. Veličina posude u koju se kasnije pikira treba biti od 8 do 10 cm promjera, jer se u protivnom dobiju slabije presadnice koje onda i na otvorenom daju niži prinos. Može se uzgajati i u toplim gredicama (čupane presadnice) ili tehnikom pikiranja, ali u oba slučaja će oštećenje korijena dovesti do slabijeg razvoja biljaka i manjeg uroda. Temperatura prilikom proizvodnje presadnica ima važnu ulogu jer je u toj fazi patlidžan osjetljiv na promjene temperature, više od ostalih povrćarskih kultura.

Koja je razlika između bijelog i ljubičastog patlidžana?

Osjetljiv na višak vlage i treba 12h dnevnog svjetla

U proizvodnji presadnica potrebno je posvetiti brigu rastu i razvoju mladih biljki patlidžana, a one vole toplinu i svjetlost. Patlidžan ima velike zahtjeve za vlagom u tlu, a na nedostatak je osjetljiv osobito u vrijeme cvatnje. Ipak, pri proizvodnji presadnica treba obratiti pažnju na zalijevanje. Patlidžan u toj fazi ne voli preveliku vlagu i u odnosu na papriku i rajčicu je osjetljiviji na višak. Voda za zalijevanje treba biti između 20 i 25°C. Također je potrebno oko 12 h dnevnog svjetla tijekom proizvodnje rasade.

Kaljenje je proces kojim se mlade biljčice postepeno privikavaju na vanjske uvjete pa je sadnice patlidžana prije sadnje na stalno mjesto potrebno kaliti 10 dana. 


Tagovi

Uzgoj patlidžana Presadnice Presadnice patlidžana Sjeme patlidžana Priprema Kako Pikiranje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]