• Bijeli patlidžan
  • 16.02.2018. 07:30

Koja je razlika između bijelog i ljubičastog patlidžana?

Osim u boji, razlikuju se u tvrdoći kore, boji i strukturi mesa te okusu.

  • 1.418
  • 56
  • 0

Uz uobičajeni ljubičasti, na tržištu se pojavio i bijeli patlidžan, a njih ne razlikuje samo boja.  Kao prvo, plod bijelog patlidžana je manji, a osim duguljastog, može imati i okrugli oblik

Iako nježnijeg izgleda, bijeli patlidžan ima tvrdu koru u usporedbi s ljubičastim pa je tako kod pripreme bolje odstraniti njegovu koru. Meso bijelog patlidžana je - bijelo, za razliku od ljubičastog koji ima zelenkasto meso. 

Bijeli patlidžan nema tako aromatičan i intenzivan, gorkast okus kao ljubičasti. Njegovo je meso kompaktnije i nakon pripreme kremastije. No, bijeli patlidžan dolazi i s više sjemena. 

Kako ga uzgajati?

Uzgoj bijelog isti je kao i uzgoj ljubičastog patlidžana. Za najbolje prinose potrebno mu je puno sunca. Sadi se u tlo bogato hranjivim tvarima, u razmaku oko 60 cm. Tlo bi trebalo imati pH vrijednost 6,2 do 6,8. Tijekom cijele vegetacije potrebno mu je vlažno tlo kako bi se spriječilo opadanje cvjetova, zametanje i rast plodova. 

Kako proizvesti presadnice patlidžana?

Za zaštitu od isušivanja može se koristiti malčiranje

Kada su spremni za berbu, bijeli plodovi trebaju imati sjajnu koru, ne smiju požutjeti.  

Foto: Bigstockphoto/nata_zhekova


Povezana biljna vrsta

Patlidžan

Patlidžan

Sinonim: - | Engleski naziv: Eggplant | Latinski naziv: Solanum melongena L.

Patlidžan se uzgaja na površinama manjim od onih za rajčicu i papriku. U zemljama Afrike i Azije, kao i na Mediteranu cijeni se kao korisno povrće i nazivaju ga mesom jer je... Pročitaj više »

Tagovi

Bijeli patlidžan Uzgoj bijelog patlidžana Ljubičasti patlidžan Patlidžan


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Gazda, di ti je novčanik?" :D Trenutak na OPG-u Stara Cesta iz Donjeg Zagona u zaleđu Novog Vinodol... Pročitaj cijelu bilješku »